Niet goed leesbaar? Klik hier.

 

 

Cosmetica NU

Jaargang 16, editie 2

 

Inhoudsopgave

Duurzaamheidsdag 2022 

Op 18 mei 2022 organiseerde de NCV in samenwerking met de NVZ en NAV de jaarlijkse Duurzaamheidsbijeenkomst met het thema Verpakkingen. Guido van der Meij van ILT trapte de bijeenkomst af met een uitleg over de essentiële eisen voor verpakkingen. Daarnaast stonden op het programma onder andere de uitdagingen en oplossingen rondom verpakkingsclaims en de toekomst van duurzaam verpakken. Ook is er in parallelle sessies gesproken over de duurzaamheid en recycleerbaarheid van verpakkingen. Improvisatietheater van de Frisblikkers sloot de bijeenkomst af op een creatieve manier door het publiek erbij te betrekken. De NCV kijkt terug op een succesvolle dag met betrokken leden en veel variatie in het programma. 

NCV-jaarverslag 2021

Tijdens de ledenvergadering op 24 mei 2022 is het NCV-jaarverslag 2021 gepresenteerd. In dit jaarverslag leest u meer over de ontwikkelingen in de Nederlandse cosmeticamarkt gebaseerd op gegevens van NielsenIQ en GfK Netherlands, met speciale aandacht voor de ontwikkelingen in de deelmarkten en distributiekanalen. Uiteraard wordt in het jaarverslag ook uitgebreid verslag gedaan over de activiteiten van de NCV, de cosmeticawet- en regelgeving en hoe de NCV daar aan bijdraagt. Meer weten over duurzaamheid, marktontwikkelingen en onze leden?  

Lees ons persbericht, download het jaarverslag of bekijk de animatie over de marktontwikkelingen van afgelopen jaar.  

Microplastics 

De cosmetica-industrie neemt het probleem van microplastics zeer serieus. Cosmetische producten die veilig zijn voor zowel de consument als het milieu zijn een absolute prioriteit voor de cosmetica-industrie.  Zo zijn microbeads in 2018 al uitgefaseerd. Het uitfaseren van de overige microplastics is ingewikkelder, gezien de essentiële functies ervan in producten. De beste aanpak voor het microplastic probleem is wetenschappelijk gebaseerd Europees beleid, hier wordt momenteel wetgeving voor opgesteld. Vooraanstaande wetenschappers en de laatste wetenschappelijke inzichten liggen aan de basis van de wet. De industrie ondersteunt een effectieve en wetenschappelijk gebaseerde Europese aanpak (via ECHA). De Plastic Soup Foundation (PSF) schrijft in haar rapport “Plastic the hidden beauty ingredient” dat 87% van de cosmetische producten microplastics bevatten. De PSF verstaat onder de term microplastic: “alle mogelijke synthetische polymeren”. Deze interpretatie van wat ‘microplastic’ is komt niet overeen met de wetenschappelijke definitie zoals voorgesteld door ECHA. Dit heeft als gevolg dat veel ingrediënten onterecht als microplastics worden gezien. Diverse media besteedden aandacht aan de publicatie, zo ook Nieuwsuur. Voor de uitzending van Nieuwsuur is de NCV om reactie gevraagd, de schriftelijke reactie is hier terug te vinden. Ook Cosmetics Europe heeft op het rapport gereageerd

Herziening Cosmeticaverordening

In het kader van de Chemicals Strategy for Sustainability (CSS) wordt de Cosmeticaverordening, naast andere wetgeving inzake chemische stoffen (REACH en CLP), herzien. Conform de verwachting is op 29 maart 2022 de publieke consultatie over de herziening van de cosmeticaverordening geopend. Voor de herziening worden onder andere de introductie voor regelingen voor nieuwe ingrediëntgroepen en voor online etikettering overwogen. De NCV zal ook reageren op de publieke consultatie en is met de Nederlandse overheid in overleg over hun visie op de beoogde aanpassingen van de Cosmeticaverordening. De publieke consultatie loopt tot en met 21 juni 2022. 

Nieuwe NCV-bestuursleden

Tijdens de ledenvergadering van de NCV op 24 mei 2022 in Driebergen is Joyce Cadee (Coty) benoemd in het NCV-bestuur. Volgens het bestuursrooster zijn voorzitter Monica van Ee (hannah SIRC) en Christel Grootentraast (Kao Brands Europe / Guhl Ikebana Cosmetics) afgetreden en zij zijn door de leden herbenoemd. Het NCV-bestuur bestaat verder uit Jean Charles Bondy (L’Oreal Nederland), Griet Demasure (Unilever), Leo Hertz (Elha Cosmetics), Ivan de Jonghe (Henkel Beauty Care), Karin de Koning (Beiersdorf) en vice-voorzitter Hanneke Spruyt (Procter & Gamble). 

Wist u dat...?

  • Op 29 juni 2022 organiseren het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en de NCV in plaats van de traditionele nieuwjaarsreceptie, een zomerborrel. Directeuren Ronald van Welie (NCV) en Jos Jongstra (CBD) staan genodigden kort te woord en beantwoorden graag de vragen van het publiek en genodigden. Daarna heffen we het glas en is er uitgebreid de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. 
  • De totale consumptieve bestedingen aan producten voor de persoonlijke verzorging, bedragen in 2021 € 2,9 miljard. De totaalmarkt van cosmetica laat hiermee een lichte groei versus 2020 zien. Lees meer in ons jaarverslag  
  • Lees de reacties van de NCV op de vele recente aandacht voor anti-zonnebrandproducten. Belangrijk is dat u zich insmeert en verstandig van de zon geniet. 
  • NCV is ook actief op sociale media, bekijk onze Instagram, Twitter en LinkedIn pagina.
  • Interesse in duurzaamheid? Ga naar steedsduurzamer.nl om meer te leren over initiatieven uit de cosmetica industrie.
Wenst u onze nieuwsbrief niet meer te ontvangen of wilt u uw gegevens wijzigen?
 Wijzig uw gegevens of direct uitschrijven