Bekijk hier de online versie
CPS logo
Dinsdag 29 oktober 2019
Nieuwsbrief basisonderwijs

Begrijpend lezen en voorkennis. Voorkauwen of voorbewerken?!

In een eerder verschenen CPS blog is beschreven dat door de inzet van rijke teksten, kennis van leerlingen op een inspirerende manier vergroot kan worden. Dit kan onder andere bereikt worden door over de tekst in gesprek te gaan. Het voeren van gesprekken over de tekst is een effectieve manier om te komen tot beter leesbegrip en het bevordert de taalvaardigheid (Fischer & Frey, 2013). Dit kan zowel voor als na het lezen plaats vinden. Voorafgaand aan het lezen van de tekst kan het gesprek als doel hebben de voorkennis te activeren en de achtergrondkennis te vergroten. Het activeren van voorkennis en het ophalen van achtergrondkennis zijn twee verschillende onderdelen die in de praktijk vaak door elkaar gebruikt worden.

Dit blog van Marjolein van Oenen verder lezen

Empathie; jong geleerd is oud gedaan!

Wij nuchtere Hollanders roepen nogal eens; ‘Empathie, dat heb je of dat heb je niet’. Anders gezegd; empathie is een karaktereigenschap die je iemand niet kunt aanleren. Wetenschappers die uitvoerig onderzoek hebben gedaan naar de ontwikkeling van empathie zien dat net even anders. Zij spreken over een vaardigheid die je wel degelijk kunt ontwikkelen.

Dit blog van Miriam Op de Beek verder lezen

Ouderbetrokkenheid 3.0 op de islamitische basisschool Al Ghazali

Basisschool Al-Ghazali is een school op islamitische grondslag. Enkele jaren geleden is onder dynamische leiding van schoolleider Najiba Belah een start gemaakt met de werkwijze Ouderbetrokkenheid 3.0 en met succes. In dit blog-interview lees je de ervaringen van Najiba en haar team. Welke stappen hebben ze genomen om de ouderbetrokkenheid van ouders te activeren en te stimuleren? Wat zijn de succesfactoren en wat de valkuilen?  

Dit blog-interview verder lezen
Afbeelding

Monitoren leesbegrip

Afbeelding

Denkt u na over de manier waarop u de leerlingresultaten begrijpend lezen kunt verbeteren? Wilt u weten op welke manier u een toetskalender kunt inrichten die meer diagnostische informatie oplevert en verder gaat dan alleen signaleren? Wilt u ook weten op welke manier het groepsplan geen papieren tijger is en welke interventies werken aan de verlengde instructietafel? Tijdens deze studiedag maakt u zich de inzichten en de ideeën eigen waarmee u de monitoring van het leesbegrip voor uw schoolspecifieke situatie verantwoord vormgeeft.

Meer lezen over deze training

 

Executieve functies

Afbeelding

Een kind kan wel slim zijn, maar als het voortdurend afgeleid wordt door prikkels, gebrek aan overzicht heeft en op alles impulsief reageert, wordt ontwikkelen en leren lastiger. Hoe stimuleert u effectieve functies en regulerend gedrag? U leert het in deze training.
Verder lezen over deze training

 

 

  

 

 

 

 

Ook interessant

©2018 CPS Onderwijsontwikkeling en advies. All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld voor onze maandelijkse blogupdates.
Klik hier om u af te melden Wijzig uw emailadres