Criminaliteit blijft dalen

4 years ago


Text only:

Indien deze e-mail van Politie niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie.
Voeg e-nieuwsbrief@mw-brabant.politie.nltoe aan uw adresboek, dan wordt onze nieuwsbrief niet als spam gezien.
woensdag 24 september 2014    
    
Criminaliteit blijft dalen
 
De criminaliteit in ons land blijft dalen. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er 510.000 misdrijven, dat is 4 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee zet een trend door die al enkele jaren gaande is.
 
Impact
Misdrijven met veel impact op slachtoffers daalden in de eerste helft van 2014 met bijna 10 procent. Er werden ruim 180.000 woninginbraken, overvallen, geweldsmisdrijven en straatroven gepleegd, tegen 200.000 in dezelfde periode van 2013.
 
Het aantal overvallen daalde het hardst: een kwart minder vergeleken met een jaar geleden. Bij straatroven en woninginbraken noteerde de politie een daling van 16 procent. Zakkenrollen daalde met 18 procent. Wel werden meer bromfietsen, snorfietsen en fietsen gestolen: 11 procent meer dan vorig jaar.
 
Details
Wilt u meer weten, bijvoorbeeld de cijfers in uw gemeente en de regio Zeeland-West-Brabant, bekijk dan de volledige publicatie
Minder personeel bij de politie
 
'Minder blauw op straat'. Met deze dreigende kop kondigde RTL Nieuws op 17 september het verdwijnen van 3000 arbeidsplaatsen bij de politie aan, waarvan 1800 operationeel 'blauw op straat' en 1150 ondersteunend personeel. In totaal loopt het aantal banen bij de politie daardoor terug van ruim 61.000 eind 2013 naar ruim 58.000 eind 2017. Wat is er aan de hand?
 
Afspraak uit 2012
In 2012 heeft Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een inrichtingsplan vastgesteld voor de invoering van Nationale Politie. Daarin is ook de omvang van de politie vastgesteld. Dit plan is destijds goedgekeurd door de Tweede Kamer.
 
Operationeel
De afgesproken 'operationele sterkte' van de politie is 49.500 voltijdbanen (fte's). Met operationele sterkte bedoelen we hoofdzakelijk agenten en rechercheurs. De afgelopen jaren is hun aantal door diverse oorzaken gestegen boven het afgesproken aantal (eind 2013 was dit 51.598 fte's). Omdat te veel personeel op termijn niet betaalbaar is, wordt dit aantal tot eind 2017 afgebouwd naar 49.800 fte's. Dat gebeurt geleidelijk en zonder gedwongen ontslagen.
 
Ondersteunend
De banen die verdwijnen bij het ondersteunend personeel gaan over taken van de voormalige 26 politiekorpsen die in de nieuwe politieorganisatie veelal centraal worden uitgevoerd, waardoor dit met minder mensen kan. Ook hier vallen geen gedwongen ontslagen.
Politie waarschuwt scooterrijders voor WOK-status
 
De regels voor opgevoerde (snor-)scooters zijn per 1 juli 2014 gewijzigd. Dat betekent dat mensen met opgevoerde scooters een Wachten Op Keuring (WOK-)status krijgen.
 
De politie treft regelmatig opgevoerde scooters/brommers aan bij controles. In veel gevallen heeft een bestuurder hier bewust voor gekozen. Soms is de bestuurder hier niet van op de hoogte, bijvoorbeeld doordat de scooter tweedehands gekocht is. Het opvoeren van een scooter gaat met behulp van een bepaald onderdeel. Als dit onderdeel wordt aangetroffen, krijgt een bestuurder al een WOK-melding. Dit ‘verkeerde’ onderdeel is gemakkelijk en goedkoop te vervangen bij een geregistreerde fietsenmaker of scootermaker. Op deze manier voorkomt u dat u een WOK-melding krijgt!
 
WOK-status
Een WOK-status houdt in dat de politie namens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een rijverbod oplegt. Dat betekent dat u niet meer met uw scooter/brommer op de openbare weg mag rijden totdat het voertuig opnieuw is gekeurd bij de RDW. De kosten hiervan zijn voor de eigenaar.
Onderzoeksteam kettingbotsingen A58 zoekt getuigen
 
Een onderzoeksteam van de politie werkt hard om de oorzaak te achterhalen van de kettingbotsingen van 16 september op de A58 in Zeeland. De politie vraagt dan ook aan getuigen om zich te melden.
 
Kentekenhouders
Alle kentekenhouders van voertuigen die betrokken waren bij de aanrijdingen worden de komende tijd door de politie benaderd in het kader van het onderzoek. Daar kan enige tijd overheen gaan omdat het om een groot aantal personen gaat.
 
Getuigen
Daarnaast roept de politie getuigen op zich te melden. Vooral zoeken we getuigen die in het bezit zijn van foto- of videomateriaal gemaakt op de A58 voor, tijdens en na de verschillende ongevallen. Maar zeker ook burgers die ooggetuige zijn geweest kunnen zich melden.
 
Contact
De politie heeft in het kader van dit onderzoek een speciaal telefoonnummer en e-mailadres in het leven geroepen. Getuigen kunnen zich melden via telefoonnummer 06-22959878. Dit nummer is alleen bereikbaar tijdens kantooruren (9.00 tot 17.00 uur). Ook is het mogelijk beeldmateriaal of andere informatie te mailen naar MistongevalA58@zeeland.politie.nl.
U betrapt een dader, wat doet u?
 
Stel, u komt nietsvermoedend thuis en loopt bij de voordeur een inbreker tegen het lijf met uw dvd-speler onder z´n arm. Of u ziet dat iemand inbreekt in uw auto. Naast de schrik, voelt u angst en kwaadheid. Hoe reageert u in zo´n geval? U krijgt misschien de neiging het recht in eigen hand te nemen, maar dat is verboden. Blijf uw verstand gebruiken.
 
Niet voor held spelen
Denk altijd aan uw eigen veiligheid! Bel direct 112. De politie komt dan met spoed naar u toe. Maak eventueel een foto van verdachte personen of hun voertuigen, mits u dat veilig kunt doen.
 
Wat mag u zelf doen?
Als u getuige bent van een misdrijf, mag u de verdachte aanhouden. Om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, mag u in afwachting van de politie dwang uitoefenen; bijvoorbeeld door de dader tegen de grond te houden. Het gebruikte geweld mag echter niet verder gaan dan strikt nodig is om te voorkomen dat de verdachte vlucht. Ook mag u zich verdedigen als iemand zich niet over wil geven en u aanvalt. Als de aanvaller daarbij letsel oploopt, zal dat geen reden zijn om u strafrechtelijk te vervolgen. U kunt dan een beroep doen op noodweer.
 
Wat gaat te ver?
Als het geweld doorgaat nadat iemand zich heeft overgegeven, bent u strafbaar. Het is niet de bedoeling de verdachte voor straf flink af te ranselen of uw frustratie af te reageren. Zodra de verdachte zich gewonnen geeft, is het doel bereikt en is er geen geweld meer nodig. Dit geldt zowel voor aanhouding door burgers als door de politie.
Inhoudsopgave
 
» Criminaliteit blijft dalen
 
»Minder personeel bij politie
 
» Politie waarschuwt scooterrijders voor WOK-status
 
» Onderzoeksteam kettingbotsingen A58 zoekt getuigen
 
»U betrapt een dader, wat doet u?
Links
 
   
» Politie.nl
» Kombijdepolitie.nl
» Twitter Politie Tilburg
» Twitter Politie Breda
» Twitter Politie Roosendaal
» Twitter Politie Zeeland  
» Contact      » Profiel Wijzigen      » Doorsturen      » Afmelden        » Aanmelden     
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: newsletter@newslettercollector.com
 

Geertruidenberg.nl

Categories: Police Town Information Local
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019