Diversiteit is het buzzword van nu. Heel Nederland praat erover, maar Rotterdam is al in actie gekomen. Ontdek tijdens Open Monumentendagen het bijzonder diverse erfgoed van Rotterdam-Zuid!
10 september 2020 - Samengesteld bericht Oen Rotterdam en Rijmond
Cultureel erfgoed in Rotterdam-Zuid? Het barst ervan! Open Monumentendagen Rotterdam heeft verschillende routes uitgestippeld langs experimentele tuindorpen en monumentale scholen, waarvan één is omgebouwd tot moskee. Rotterdam is dé stad om diversiteit in de erfgoedsector te ontdekken.
Erfgoedvrijwilligers zijn er in vele soorten en maten. Voor al die mensen die hun vrije tijd en energie met liefde verbinden aan ons erfgoed is er nu Leerjeerfgoed.nl. Het is een nieuw e-learningplatform bedoeld om de vrijwilligers te ondersteunen, inspireren én uit te dagen.
Amateurarcheologen ontdekten in de Friese en Groningse bodem tientallen onderdelen van paardentuig dat door de Romeinen werd gebruikt. De ontdekking kwam aan het licht door het PAN-project.
De Zeeuwse dijken dragen de geschiedenis in zich mee en maken het verleden tastbaar. De dijkenkaart helpt om het verleden inzichtelijk te maken en dient ter inspiratie voor planologische ontwikkelingen.
23 brugwachtershuisjes worden overgedragen aan Stichting Brugwachtershuisjes. Dat zijn er een heleboel! Het eerste brugwachtershuisje in Voorburg heeft al een nieuwe functie als coachingspraktijk.
Volgend jaar komt de bunker op de markt. Met een openstelling voor omwonenden in september start het participatietraject dat onderdeel uitmaakt van het verkoopproces van de bunker.
Minister Ingrid van Engelshoven onthult zondag een bord op barak 56. Vanaf dat moment zal Kamp Westerbork horen bij een netwerk van Canon-Musea in Nederland.
Pim en zijn broer Otto Wttewaall wonen allebei op het landgoed Wickenburgh in ’t Goy. Ze hebben al jaren gedoe over hoe de laatste zijn deel uitbaat. De Raad van State buigt zich over de zaak.
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven geeft vandaag om 2 uur via een openingsfilm het startsein voor een weekend waarin meer dan 2500 monumenten hun deuren – fysiek of digitaal – openen. De film is gemaakt in samenwerking met gastgemeente Stichtse Vecht en toont een aantal van haar mooiste monumenten.
In de nieuwe podcast serie ‘Verborgen in het volle zicht’ onderzoekt Simon Heijmans bijzondere plekken in Nederland die je zo voorbij zou kunnen rijden, maar waar iets staat te gebeuren. Plekken met een bijzondere betekenis, want we beschouwen ze als erfgoed. Tegelijkertijd worden ze blootgesteld aan klimaatverandering, zoals droogte of hevige regenval, krimp en soms juist enorme groei. De podcast is gemaakt in opdracht van de Erfgoed Deal.
Onlangs werden in Amsterdam de restauratie van Het Schip en De Spaarndam 2 voltooid. "Niets is mooi genoeg voor de arbeider die al zo lang zonder schoonheid heeft moeten leven", volgens de architect Michel de Klerk. Het postkantoor in Het Schip bleef van 1921 tot 2000 in functie. Hoewel het interieur niet ontkwam aan veranderingen, was De Klerks ontwerp zo goed, degelijk en mooi dat het goeddeels ongeschonden bleef.
Alkmaar is één van de vier genomineerden voor de BNG Bank Erfgoedprijs en de publieksprijs."En dat is niet voor niets, want Alkmaar kent nogal wat iconen", begint Mascha haar vlog. Ze is voor het eerst in Alkmaar en neemt haar kijkers mee naar een aantal bijzonder monumenten, zoals de voormalige punkplek het IJkgebouw, de Grote Kerk en het Stadhuis.
Tetterode werd gekraakt op 17 oktober 1981. De voormalige lettergieterij en fabriek voor drukkerijmachines waar vanaf 1903 honderden Amsterdammers hadden gewerkt, stond op de nominatie om gesloopt te worden. Nu is het een woon-werk gemeenschap. Volgens de bewoners is deze woonvorm dé oplossing voor de overspannen woning¬markt. "Zo valt de stad niet uit elkaar."