Ophef in Brabant: cultuur valt nu onder 'vrije tijd' in het nieuwe coalitieakkoord. Het nieuws schudde ook de rest van Nederland wakker, want dit zou ons allemaal te wachten kunnen staan. Daarnaast veel nieuws uit het noorden van ons land: 20 miljoen euro voor erfgoed in aardbevingsgebied Groningen en een bijzonder archeologisch onderzoek naar prehistorische veeteelt.
12 mei 2020 - Samengesteld bericht Brabants Dagblad, NRC, de Volkskrant
Op 8 mei presenteerde de nieuwe provinciale coalitie van Brabant hun coalitieakkoord. De coalitie zet de lijn, ingezet door de vorige coalitie, door en snijdt vanaf 2023 7 miljoen euro uit het budget voor cultuur, sport en vrijetijdseconomie. Met Eric de Bie van FvD is er nog wel een gedeputeerde voor erfgoed, maar cultuur wordt onderdeel van de portefeuille van 'vrije tijd'. Dit besluit liet in de media veel stof opwaaien.
Naar aanloop van het overleg tussen minister Ollongren (BZK) en de VNG over een tweede steunpakket van het kabinet, heeft de taskforce culturele en creatieve sector bij het Rijk gepleit voor het opnemen van een zogeheten doeluitkering aan de gemeenten van 15 miljoen euro per week. Door deze uitkering kunnen de gemeenten een tegemoetkoming genereren in de huurkosten van lokale culturele voorzieningen. Lees de brief hier.
Het Nationaal Programma Groningen stelt 20 miljoen euro beschikbaar voor het behoud van erfgoed in het aardbevingsgebied. Eigenaren van erfgoed kunnen in de toekomst subsidie aanvragen.
Dit jaar zijn Don Duco van het Amsterdam Pipe Museum, de LocHal in Tilburg en het onderzoeksproject Scanning for Syria bekroond met de prestigieuze Europa Nostra Award.
De toerismesector loopt enorme inkomsten mis. NBTC Holland Marketing start met een offensief om toerisme weer op gang te brengen. Maar willen we wel terug naar een overvol Amsterdam? Hoe moet toerisme er volgens ú uit komen te zien?
De provincie Utrecht wil een steunpakket oprichten waar de cultuur- en erfgoedsector een beroep op kan doen om financieel door deze zware periode heen te komen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 6 miljoen euro, verdeeld over drie sporen.
Fort Kijkduin en Escape Room Egmond hebben een online escape room ontworpen. Door middel van de 3D-fotografie hebben al 9000 deelnemers 'rondgelopen' door het fort.
De oudste ijsbreker van Nederland kwam dit weekend aan bij het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten. Voor de oude eigenaren, die 43 jaar op de boot hebben gewoond, een emotioneel afscheid.
Nu op 1 juni musea en erfgoedlocaties weer opengaan, wordt er hard aan gewerkt om bezoekers op een veilige manier te kunnen ontvangen. In aanvulling op het Protocol voor Musea van De Museumvereniging en het Protocol voor Monumenten van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 heeft ruimtelijk ontwerpbureau Tom Postma Design drie geïllustreerde handboeken gemaakt met ruimtelijke en praktische tips voor musea en erfgoedinstellingen, kunstbeurzen en galeries.
Vrijwilligers doen belangrijk werk in de erfgoedsector. Dat moet gezien worden! Het project Erfgoedvrijwilliger van Erfgoed Gelderland zet vrijwilligers regelmatig in het zonnetje door middel van filmpjes 'uit de praktijk'. De geplande opnames kunnen vanwege de coronamaatregelen helaas niet doorgaan. Erfgoedvrijwilliger doet daarom een oproep aan vrijwilligers om zelf beeldmateriaal op te nemen en hun verhaal te delen. Denkt u er aan om zelf vrijwilliger te worden? Bekijk de video waarin vier vrijwilligers vertellen waarom zij vrijwilligerswerk bij een historische vereniging zouden aanraden.
Eigenaresse Annelou Evelein nam met zes familieleden de taak op zich om hun familielandgoed Remmerstein in oude luister te herstellen. Het is een prachtig, maar complex landgoed, met onder andere rijksmonumenten en een historische terrassentuin van Tersteeg. De centrale vraag van de familie: hoe kan het landgoed draaien en welke gerichte investeringen zijn daarvoor nodig? Evelein: "Het landgoed is te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet." Het multidisciplinaire Erfgoed Expert Team van de provincie Utrecht kwam de familie te hulp.
Bernard Stikfort van Heemschut Groningen: "Groningen is een landschappelijk open provincie. Haar cultuurhistorie wortelt in de agrarische sector maar ook in energielandschappen. De gevolgen kunnen echter behoorlijk uiteen lopen. De Regionale Energie Strategie wil van Groningen nu het nationale stopcontact maken: er komen meer windparken en zonneweides worden sneller aangelegd. Het is een fantastisch streven, maar niet als dat ten koste gaat van de groene ruimte en aanwezige cultuurhistorische- en landschappelijke waarden."
De steentijdmens die niet meer op wilde dieren jaagt, maar ze 'bij huis gaat houden'. Archeozoöloog Canan Çakırlar van het Groninger Instituut voor Archeologie onderzoekt hoe de veeteelt in Nederland is begonnen. Voor dit onderzoek worden geen nieuwe opgravingen gedaan. Canan Çakırlar: "Wij graven wel, maar alleen in depots. Provinciale depots, depots van musea. We gebruiken materiaal van oude opgravingen. Botmateriaal, tanden en kiezen. We onderzoeken dat opnieuw, met nieuwe methoden."