- Nieuwsbrief Augustus 2024 -

product 2

Permacultuurcentrum
Den Haag

Al ruim 15 jaar zijn we met o.a. Permacultuur actief in de regio. De laatste jaren zijn we ook betrokken bij projecten elders in Nederland. Dat heeft jarenlange samenwerking opgeleverd en ook talloze ad hoc samenwerkingsverbanden. Dat is vaak heel organisch gegroeid en het heeft zo stilletjes aan tot heel veel leuke projectjes en initiatieven geleid.
Eigenlijk zie ik in het bovenstaande twee belangrijke thema's: Permacultuur en Samenwerken. We hebben daar heel wat te leren en af te leren. Dat zijn dan vaak veranderingen in ons zelf maar ook de wereld en onze samenwerking heeft dat nodig.

AGENDA van Activiteiten en Programma's op Eetbaar Park

Klik voor meer informatie op de naam van de activiteit.

 

do 01 aug - rondleiding - Eetbaar Park en omgeving

za 31 aug - workshop - Zelf Composteren

za 31 aug - start cursus - Begin een Permacultuurtuin

zo 01 sep - lezing - Intro Permacultuur Opleiding en cursussen

zo 08 sep - start cursus - Permacultuur Jaaropleiding 2024 zo

za 14 sep - workshop - Balkontuinieren 

zo 15 sep - infomarkt - Mini-festival Bewust Groeien
zo 29 sep - start cursus - Kruiden en hun toepassingen

vr 04 okt - start cursus - Voedselbosrand, ook in Kleinere Tuinen

za 19 okt - workshop - Snoeien en Stekken van Kleinfruit

zo 24 nov- workshop Teeltplan voor je 4-Seizoenen Groentetuin

zo 22 dec - workhop -  Van Snoeien naar niet meer Snoeien

zo 26 jan - workshop - Enten Fruitgewassen en Vermeerderen Kleinfruit

zo 23 feb - workhop -  Van Snoeien naar niet meer Snoeien


Cursussen, Jaaropleiding en Workshops

Deze zomer zijn er alleen enkele rondleidingen en wekelijks een of twee Tuinwerkdagen (zie kalender op de website).
Na de zomer komen er weer cursussen voor beginners en een nieuwe jaaropleiding voor wie verder en dieper wil. Hoofdthema's zijn Permacultuur (voedsel en meer uit je tuin met respect voor de natuur) en Kruiden voor gezondheid uit planten.
De workshops gaan over composteren, balkontuinieren, enten en vermeerderen kleinfruit, snoeien en een jaarrond teeltplan.
In de cursus 'Begin een Permacultuurtuin' reiken we je de grondbeginselen aan van de Permaultuur, d.w.z. de 10 ontwerpprincipes en helpen we je op weg met inzichten in hoe een tuin te beginnen of aanpassen en hoe te bepalen wat daar wel en niet goed kan. Bodem, water, ontwerp, beplanting en onderhoud komen in deze bondige cursus, die bedoeld is om je een permacultuur-basis te geven, aan de orde.
In de cursus 'Kruiden en hun Toepassingen' leer je kruiden en andere planten toepassen voor je welzijn, dat wil zeggen: genieten van geur, kleur en smaak en om je gezondheid te ondersteunen met een natuurlijke huisapotheek.

In de cursus 'Voedselbosrand' gaat om het opzetten van (een deel van) je tuin met eetbare vaste planten, struiken en bomen. De Permacultuur ontwerpprincipes komen langs evenals bodem, water, ontwerp, plantengemeenschappen. Deze thema's vind je ook in de Jaaropleiding. Met deze cursus kan je aan de slag on grotere of kleinere tuinen.

In de workshop 'Zelf Composteren' behandelen we de verschillende composteer methodes en kijken daaarbij vooral naar welke aanpak het beste past bij jouw tuin (moestuin, vaste planten, fruit en noten).
In de workshop 'Balkontuinieren' kijken we naar de mogelijkheden en uitdagingen van een (eetbare) tuin op balkon of terras in potten en bakken. Omstandigheden zoals zon en wind, te gebruiken materialen en de geschikte een- en meerjarige planten komen aan bod.

In de 'Permacultuur Jaaropleiding' benaderen we Permacultuur vanuit de tuin. Als je de tuin begrijpt, kan je die inzichten ook toepassen op andere aspecten van het leven. Het belangrijkste vinden we het kunnen van voeding voor ons en toekomstige generaties vanuit respect voor en lerend van de natuur. Waar deze natuur zo onder druk staat door hoe wij met de aarde zijn omgegaan en door hoe weersextremen invloed hebben op of we wel of niet tot productiviteit kunnen komen, is dat nog een hele uitdaging. Je motivatie om aan een Jaaropleiding deel te nemen kan hieruit voortkomen, maar er zijn genoeg mensen die gewoon plezier hebben om met en in de natuur te werken en daar vervulling in vinden.

Tuinwerk rondom Eetbaar Park

 

In Memoriam Jan Diek van Mansvelt

Rachelle Eerhsrt, eens voorzitter Stichting Eetbaar Park en beheerder Eetbaar Park, geeft op haar Facebook pagina goed weer wie Jan Diek was en wat hij voor ons  betekende. Citaat:
"We realiseren ons vaak niet dat we op de schouders van reuzen staan. In de voedseltransitie zijn dat mensen die veelal sinds de jaren '70 bouwen aan een ecologischer en menselijker voedselsysteem. Zij observeerden heel scherp wat er misging in landbouw en voedsel, en wilden het anders doen.
Heel lang werden zij weggezet als geitenwollensokken-types. Maar het deerde hen niet, ze bouwden rustig onder de radar verder. Legden de fundamenten voor dat waar wij nu op voortbouwen: de biologische landbouw, de biologisch-dynamische landbouw, de zorglandbouw, de natuurvoedingswinkels, de opleidingen, de onderzoekslijnen, etc.
Wij hebben nu baat van het pionierswerk dat zij deden voordat een veel grotere groep erachter kwam wat de waarde ervan was.
Deze week overleed een van die pioniers, Jan Diek Van Mansvelt. Als je in de diverse In Memoriams die over hem geschreven zijn leest wat hij allemaal gedaan heeft, zie je iemand die zeker fundamenten gelegd heeft. De Warmonderhof, het Louis Bolk Instituut, BD Grondbeheer & de BDvereniging, overal vind je zijn sporen. Ook was hij lange tijd Bijzonder Hoogleraar Alternatieve Landbouw aan Wageningen University & Research.
Ik hoorde voor het eerst over hem van Menno Swaak van Permacultuurcentrum Den Haag toen ik mijn eerste stappen zette in de permacultuur-beweging. Later leerde ik Jan Diek zelf kennen in het Down2Earth-werkgroepje dat acties voorbereidde voor het Jaar van de Bodem 2015. Voor mij een mooie kennismaking met zijn wereld. In de jaren daarna reageerde Jan Diek soms op mijn Facebook-posts, en ik voelde me daardoor gesteund in mijn werk.
'Help Humus' is een filmpje dat vanuit Down2Earth werd gemaakt en voor mij laat zien hoe belangrijk ook de stelligheid van deze pioniers in de voedseltransitie is. Stellig, duidelijk, maar ook met humor.
Nu bijna 10 jaar later is 'bodem' belangrijker en belangrijker aan het worden!  
Dank voor al je pionierswerk, Jan Diek!"
Zie ook de pagina [ klik hier ]

 

 

 

Voedselboscast met Taco Blom

Beluister de podcast met onze hoofddocent Taco Blom. [ klik hier ]
Een van de manieren waarop over voedselbossen gecommuniceerd wordt is de podcast. Nu voor het derde jaar geven Frank Gorter en Marieke Karssen van 'Voedsel uit het Bos' de Voedselboscast uit.
Hierin zijn in de loop van de tijd talloze initiatiefnemers en pioniers aan het woord geweest en in de meest recente aflevering is dat Taco Blom.

 

Rechtsstreex zoekt
Community Builder Den Haag

Rechtstreex realiseert sinds 2013 een lokale voedselketen in Zuid Holland. Consumenten bestellen op de website of in de app hun boodschappen bij 150 lokale boeren en makers en halen deze op bij een van de 80 afhaalpunten, in de Haagse winkel of laten deze thuisbezorgen. Zo maken ze het voor consumenten mogelijk duurzaam boodschappen te doen bij lokale boeren en bieden ze boeren afzet in eigen regio en draagvlak om duurzaam te telen. Zo weet je weer waar je eten vandaan komt en bouwen ze samen aan het verduurzamen van ons eten. 

Voor de verdere versterking van hun activiteiten in de regio Haaglanden zoeken ze een ondernemende collega met een passie voor een duurzamer voedselsysteem. Iemand die Den Haag op zijn/haar duimpje kent en een bestaand netwerk van voedselveranderaars heeft. In deze diverse functie vind, promoot en begeleid je nieuwe afhaalpunten en laat je de bekendheid van Rechtstreex in de regio groeien. Zo bouw je in Den Haag, in samenwerking met hun team in Rotterdam, aan een groeiende lokale voedselketen.
Lees meer [ klik hier

 

Tuinwerk rondom Eetbaar Park

 

Enkele projecten op en bij Eetbaar Park. 

De Tamme kastanje cirkel (voorheen pruimencirkel), het Voedselmoeras, een medicinaal voedselbosje, Boomgaard in Balans.. zomaar enkele ontwikkelingen die de moeite van wat extra aandacht (en eigenlijk ook een bezoekje) waard zijn. In elke volgende nieuwsbrief licht ik er een uit. Deze maand:

 

De Pruimencirkel

Het oorspronkelijke ontwerp van de Eetbaar Parktuin bestond uit vooral cirkels rondom de aangeplante fruit- of notenbomen. Struiken en vaste planten uit diverse plantenfamilies werden daar later omheen gezet, deels eerbaar, deels als ondersteuning.
In de grootste cirkel was een pruim neergezet, die in de loop van de jaren bleek groot te worden en telkens minder te produceren. De laatste twee jaar slechts twee pruimpjes. Weinig fruit dus en wel (te) veel schaduw.
Enfin, omdat we ook behoefte hadden weer eens een stukje vanaf het begin te kunnen aanpakken, hebben we een van onze Jaaropleiding als groepsopdracht gegeven dat stuk in pioniersfase terug e zetten en met een heel nieuwe beplanting te komen.
Deels met zagen en deels me trekken is de pruim omgegaan en tot haardhout verwerkt.
We houden niet van de grond te veel te verstoren. Het liefst kijken we naar wat er op een stuk het goed zou willen doen en passen dan de beplanting daarop aan. Maar ook willen we zoveel mogelijk diverse voorbeelden laten zien. ook dingen die hier eigenlijk niet willen. Het pruimenstuk is een laag gelegen stuk. Dat wil zeggen dat het grondwater hoog staat, soms langere tijd erg hoog.
We hebben voor die cirkel besloten wat extra grond op te brengen -iets dat we normaal gesproken niet zo gauw zouden doen- zodat we daar een tamme kastanje konden gaan neerzetten. En dat is gebeurd. Er  staat nu een kleine gezondlijkende tamme kastanje in het midden omringd door wat vaste eetbare en ondersteunende planten naar de keus van de Jaargroep en toch ook wel veel van wat Moeder Aarde daar zelf graag wilde hebben.
Daaromheen was nog een stuk dat, omdat het in pioniersfase was teruggezet, geschikt zou kunnen zijn voor dus pioniersplanten: onze bekende eenjarige groenten. Groeien het boompje en de omringende vaste platen en stuiken, dan wordt de ruimte voor de eenjarigen steeds minder en na verloop van 2 a 3 jaar lukt zo'n teelt bijna niet meer.
Die fase is nu aangebroken en het groepje dat nog wekelijks bij dit deel betrokken is, draagt daar nu zorg voor.
Observatie heeft een aantal aspecten duidelijk gemaakt. Het terugzetten van een stuk voedselbosrand doe je het liefst zo rigoureus mogelijk. Het bacterie-dominante bodemleven dat ontstaat na rooi- en grondwerkzaamheden slaat weer heel snel en makkelijk om in schimmeldominantie en tja het is gedaan met de productie van eenjarige groenten.
r is nog wel meer te vertellen over deze (en de andere cirkels) maar kom liever zelf eens kijken. Ondertussen zijn we heel benieuwd naar ho de kastanje zich zal ontwikkelen. Immers de tamme kastanje zien we als een belangrijke bron van voeding voor de nabije en verre toekomst.

 

Boeken, zaden en plantjes

We bedienen ook een webshop met Permacultuur- en Voedselbosboeken, boeken over bodemleven, planten, landschappen en meer. Zie verderop voor wat aanbevelingen. De meeste boeken zijn ook op Eetbaar Park in voorraad.
Biologische zaden zijn er ook te koop.

We wensen je een fijne, inspirerende zomertijd en een oogstrijke tuin.
En kom gerust langs op een van onze Tuinwerkdagen (maandag en woensdag)

 

Menno Swaak
Permacultuurcentrum Den Haag 




Logo van Permanu
donderdagavond
1 aug
 met uitleg door Menno Swaak
[ Lees meer... ]

Rondleiding Eetbaar Park
op een mooie zomeravond

Permacultuur, een ontwerp- en onderhoudsmethode waarin de natuur leidend is en het doel is op een verantwoorde manier voedsel, grondstoffen en energie te produceren.
Op en rond Eetbaar Park proberen we dat op verschillende manieren en met diverse voorbeelden te laten zien. De meeste daarvan zijn bedoeld voor in de stad dus kleinschalig. .021
Deze avond bekijken we wat Permacultuur voor jou en je leefomgeving kan betekenen en hoe het inzetbaar is ook voor bevordering biodiversiteit en klimaatverandering.Q4 

.


Compostwormen
zaterdag
31 augustus
workshop met Menno Swaak
[ Lees meer... ]

‍Zelf Composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak

Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost.
Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten verrijken.
We kijken ook naar verschil in compost voor de moestuin en het vaste planten deel.


Voedselbosrand
start zaterdag
31 augustus
cursus met
Menno Swaak
[ Lees meer... ]

‍Begin een Permacultuurtuin

Permacultuur is een ontwerp- en onderhoudsmethode waarmee we voor de mens productieve ecosystemen kunnen realiseren met respect voor en lerend van de natuur.
In deze cursus van een ochtend en drie avonden kijken we vooral naar de toepassing van Permacultuur in je eigen tuin, tuinderij of voedselbos. De ontwerpprincipes worden behandeld en we kijken naar de verschillende soorten bodems, waarmee we te maken kunnen hebben, omringende omstandigheden en de mogelijkheden en beperkingen van een moestuingedeelte, een deel voor eetbare vaste planten, struiken en bomen, en naar water in de tuin..Je maakt een ontwerp voor je tuin met ideeën voor beplanting.


Permacultuur logo
zondagavond
1 september
met Taco Blom
[ Lees meer... ]

Introductie tot Permacultuur Opleiding en Cursussen

Voor wie geïnteresseerd is in de Permacultuur Opleiding 2024 van 12 zondagen die op 8 september begint, organiseren we deze gratis avond.
En ook als je belangstelling hebt voor de Voedselbosrandcursus of de Voedselmoeras cursus, die op dit moment nog gepland moeten worden.2

Deze avond vind plaats op Eetbaar Park maar is ook online te volgen met Zoom.
.


Appelboom gilde
zondag
8 september
start opleiding met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Permacultuur Jaaropleiding 2024 zo

We merken dat de belangstelling voor Permacultuur toeneemt. Dat zal zeker ook minstens voor een deel te maken met de veranderende situatie in de wereld en de daarop aansluitend verlangen naar een meer natuurlijke en toekomstbestendige situatie. Gezonde voeding van een gezonde bodem, behoud van biodiversiteit, verantwoord grondstoffen-, water- en bodemgebruik, schoner milieu, schonere lucht(!), sociale cohesie, lokale en regionale economie en minder afhankelijk van de woelige politieke en economische stromen...
Meer dan voorheen zullen we aandacht besteden aan de moestuin waar de meeste van onze groenten vandaan komen en wat we daar lokaal en regionaal mee kunnen doen..


Taco snoeit
zaterdag
14 september
workshop met Suzanne Luppens
[ Lees meer... ]

‍Workshop balkontuinieren

De omstandigheden op een balkon of terras zijn vaak extremer dan in een tuin, waardoor balkontuinieren een echte uitdaging kan zijn. In deze workshop krijg je tips hoe hier mee om te gaan...?

Aan bod komen o.a.

- geschikte planten voor balkonbakken,
- opbouw van de bak,
- watergebruik,
- bemesting,
- zonnig balkon/schaduwbalkon

En er is natuurlijk uitgebreide aandacht voor al jullie vragen. .


Bewust Den Haag
zondag
15 september
mini-festival
Bewust Den Haag
[ Lees meer... ]

Bewust Den Haag Mini-Festival 2024

Bewust Den Haag Mini-Festival bruist die dag in het heerlijke groen van het Zuiderpark. We zijn te gast bij het Permacultuurcentrum op Eetbaar Park voor een inspirerend feestelijke dag. Het thema van dit jaar is Bewust Groeien: toepasselijk voor de locatie en natuurlijk ook voor je persoonlijke groei en ontwikkeling. Het wordt weer een festival, waarin je van alles mag ervaren en kunt thuiskomen bij jezelf. Het wordt een heerlijke dag van vol proeverijtjes, miniworkshops, fijne gesprekken en natuurlijk kraampjes vol zinnige informatie en bijzondere dingen. En dat alles lekker in de buitenlucht, in het prachtige groen, van 11 tot 16 uur.


Een geneeskrachtig kruid
zondag
29 september
start cursus met Nicole Smets
[ Lees meer... ]

‍Kruiden en hun toepassingen

Kruiden en ook andere planten kunnen veel voor ons betekenen. We kunnen er van genieten als we in de natuur of onze tuin zijn en we kunnen ze op velerlei wijze toepassen. Bijvoorbeeld in ons eten voor de smaak, in ons huishouden voor de geur, en in onze natuurlijke huisapotheek om iets te genezen of om onze gezondheid (denk aan onze werstand) te versterken.
Met deze cursus vergroot je je kennis van planten en dat kan ook een aardige aanvulling zijn voor wie met permacultuur bezig is.
De cursus bestaat uit vier dagen: 2 dagen plantenkennis, oogsten, drogen en bewaren, inhoudsstoffen, en 2 dagen kruiden toepassen voor de gezondheid: preventief en ter ondersteuning


Voedsel uit de bosrand
vrijdag
4 oktober
start cursus met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Voedselbosrand, ook in kleinere tuinen

Een groot voordeel van tuinen waarin net als in de natuur vooral vaste planten groeien is dat ze op termijn veel minder onderhoud vragen dan tuinen gedomineerd door eenjarigen. Voedsel produceren en biodiversiteit kunnen goed samengaan. In de natuur vind je de meeste biodiversiteit in bosranden en aan oevers.
Zo'n bosrand kun je oprekken tot een hele tuin: een stadstuin, een tuinderij of een groter voedselbos met hogere en lagere planten.andacht voor condities, aanleg, onderhoud, beplanting en oogsten.


Taco snoeit
zaterdag
19 oktober
workshop met Suzanne Luppens
[ Lees meer... ]

‍Snoeien en stekken van kleinfruit

De nadruk in deze workshop ligt op het snoeien en stekken van kleinfruit zoals aalbessen, bramen en frambozen.
Onderwerpen hierbij zijn o.a. algemene snoeiregels, het beste seizoen om te snoeien en stekken, en specifieke snoeitips per kleinfruitsoort.
Ook zal er kort uitgelegd worden waarom struiken en (fruit)bomen in een permacultuurtuin (bijna) niet gesnoeid worden, en hoe je hier met je plantkeuze op in kunt spelen.
Er is ruimte voor 10 deelnemers per workshop, dus wees er snel bij! Als je een snoeischaar hebt, neem hem dan mee. .


mengcultuur schema
zondag
24 november
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

Teeltplan voor de 4-Seizoenen Groentetuin.

Een Gezonde Moestuin door Mengcultuur

In permacultuur is de aandacht vooral gericht op vaste planten, struiken en bomen. Maar we zijn voor ons voedsel nog voor een groot deel afhankelijk van de moestuin, het deel van de tuin waar we eenjarige groenten verbouwen. Dat zijn pioniersplanten, die een andere aanpak verlangen dan het vaste planten deel. Als je ook in de winter je zelfgekweekte groente wilt kunnen oogsten moet je op tijd beginnen met plannen en planten.
Maak een oogst- en zaaiplan om het hele jaar rond, ook in de winter, verse gezonde groenten uit je tuin en kiemgroenten van je vensterbank te hebben.


cornus mas
zondag
22 december
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Van Snoeien naar niet meer Snoeien

Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen.
Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
 .


cornus mas
zondag
26 januari
workshop met
Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Enten van fruitgewassen en vermeerderen kleinfruit

Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen.
.


cornus mas
zondag
23 februari
workshop met Taco Blom
[ Lees meer... ]

‍Van Snoeien naar niet meer Snoeien

Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen.
Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
 .



Vera’s moestuin - Permacultuur van maand tot maand 

In Vera’s moestuin  neemt Vera Greutink je van maand tot maand mee in haar eigen permacultuurmoestuin om te laten zien hoe je het hele jaar door, zelfs in de winter, gevarieerd kunt oogsten uit eigen tuin. Gul beschrijft ze haar ervaringen met bekende en minder bekende rassen en variëteiten, en welke het voor welk doeleinde succesvol doen. Ook besteedt ze veel aandacht aan polyculturen (het combineren van groentes, kruiden en bloemen) om efficiënt met je grond om te gaan en je tuin weerbaar te maken.
Ze deelt haar expertise om de oogst te vervroegen en te verlengen. Heldere uitleg over het aanleggen van een aspergebed (lucratief!), het stekken van zoete aardappels, bloemen telen, fruitbomen kiezen, zaden oogsten en de verschillende manieren om je moestuinoogst te bewaren of te verwerken tot eenvoudige smaakvolle gerechten: dit boek barst van de praktijkkennis die je nergens anders zult tegenkomen. 


Bomen beter begrijpen

Bomen beter begrijpen

Gids voor praktisch beheer

Over hoe je bomen de juiste zorg heeft, worden nog altijd heel veel regeltjes en trucjes verteld die vaak niet correct zijn. Het rijtje is schier eindeloos. Ze zetten een boomeigenaar op het verkeerde been en in andere gevallen zijn ze hét recept om problemen te creëren. Wie weet hoe bomen groeien, heeft geen regels voor boombeheer nodig. Die weet dan als vanzelf wat kan en niet kan. Bomen beter begrijpen wil deze informatie aanreiken. Kijken hoe bomen groeien, hoe ze (over)leven, hoe ze stormen doorstaan, hoe ze aftakelen en wat dat betekent voor de bomen in onze tuinen, straten, parken en steden. Een boek voor boomeigenaars, boomliefhebbers, professionele groenbeheerders, openbare besturen en ook voor de professionele boomverzorger.   


Ontwerp je eigen voedselbostuin 

Voedselbossen zijn hip, zoveel is zeker. Maar lijkt dat voor jou een onhaalbare droom omdat je ‘maar’ een balkon of een kleine tuin hebt? In het boek Ontwerp je eigen voedselbostuinleer je stap-voor-stap hoe je deze droom toch kan realiseren.
Heb je alleen een terras/balkon dan krijg je advies over de soorten potten, de potgrond, de geschikte planten en hoe je je eigen compost en meststof maakt. Een mini-voedselbos binnen handbereik dus. Beschik je over een lap(je) grond, dan begin je eerst met observatie: welke delen staan in de schaduw, in de zon – hoelang en wanneer?
Een uitgebreide plantenlijst, praktische info over het ontwerp en onderhoud van de planten helpen je een heel eind op weg! 

Boek voedselbostuin

Liefdevol duurzaam leven

Liefdevol duurzaam leven

Hoe je eenvoudig en zonder grote investeringen aan de slag kunt Hoe dan?

Behoor jij tot de 85% van de Nederlanders die zich zorgen maakt over het klimaat en krijg jij daar soms stress van? Ook jij kunt een positieve impact maken zonder grote investeringen. Hoe je dat doet, lees je in dit boek. Wilma van Stek legt je uit hoe je eenvoudig en op een leuke manier een duurzame levensstijl ontwikkelt. Ze laat je zien dat je veel meer kunt doen dan je denkt, ook als je geen enorme spaarrekening hebt, of als er geen zonnepanelen op je dak passen.
Je krijgt concrete antwoorden op belangrijke vragen.


Denken als een berg

In deze meeslepende, nog altijd actuele klassieker uit 1948 beschrijft Aldo Leopold het leven en de natuur om hem heen. Hij neemt ons mee door de seizoenen en toont aan de hand van concrete voorbeelden hoe alles met alles is verbonden. Uiteindelijk nodigt hij ons uit om onze verantwoordelijkheid op te nemen.
‘Op de dag dat we de aarde zien als een gemeenschap waartoe wij behoren, zullen we misschien met liefde en respect met haar omgaan.’
Hiermee legde Leopold de filosofische basis van wat we nu ‘milieu-ethiek’ noemen. Leopolds meesterwerk verschijnt voor het eerst in Nederlandse vertaling,

Demken als een ebrg


 Als u deze maandelijkse nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen klik dan op: Afmelden  

P‍ermacultuurcentrum Den Haag / Permcultuur Nu!
www.permacultuur.nu   info@permacultuur.nu  06-26130464
postadres:
Groot Hertoginnelaan 249, 2517  ET Den Haag
bezoekadres (na afspraak):
Eetbaar Park, ingang Vreeswijkstraat.

De Permacultuur Boeken Collectie
webwinkel voor boeken (Engels en Nederlands) over Permacultuur, Voedselbossen en Transitie beweging
www.permacultuurboeken.nl -
 info@permacultuurboeken.nl 

Statistics image