Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van DelflandBekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken,
na de vergadering van het college.

11 september 2024
Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland
Uit D&H
Meer ruimte nodig voor sterke zeedijk
De Delflandsedijk beschermt ons gebied tegen het water van de Nieuwe Waterweg en de Noordzee. Om ook in de toekomst beschermd te blijven, moet die waterkering hoog en breed genoeg zijn om het water tegen te houden. Door klimaatverandering (zoals de stijgende zeespiegel), strengere regels en nieuwe manieren om de dijk te beoordelen, is er in de toekomst meer ruimte nodig om de dijken te versterken.

Dijken versterken belangrijk
Veel gebieden rondom de dijken zijn al dicht bebouwd en hebben verschillende functies. Daarnaast vragen andere ontwikkelingen, zoals woningbouw en de energietransitie, ook om ruimte. Plannen om de dijken te versterken zijn daarom niet alleen belangrijk voor waterveiligheid, maar bepalen ook hoeveel ruimte er nog overblijft voor andere functies en projecten.

Regels gebruik Delflandsedijk vernieuwd
De ruimte die nodig is voor de dijken wordt vastgelegd in speciale zones en profielen in de Waterschapsverordening en de legger. Behalve het aanpassen van deze ruimtereserveringen, zijn ook de regels voor het gebruik van de Delflandsedijk vernieuwd. Deze aanpassingen zijn nog in conceptvorm. Deze week heeft het Dagelijks Bestuur (D&H) besloten om de uitgangspunten voor te leggen aan de verenigde vergadering (VV).

In 2025 begint Delfland met de procedure om de nieuwe Waterschapsverordening, Legger Delfland - Delflandsedijk en de Beleidsregel voor het gebruik van de Delflandsedijk vast te stellen.
Overig nieuws
Neem deel aan de excursie ‘Waternatuur en waterleven’
 Tijdens de week van Nationaal Park Hollandse Duinen, van 21 tot en met 29 september, organiseert Delfland de excursie ‘Waternatuur en waterleven’ in Madestein in Den Haag. Onder begeleiding van een gids ontdekken deelnemers welke maatregelen Delfland in het park neemt voor schoner water, zoals de aanleg van nieuwe waternatuur en de WaterQi, een innovatieve installatie die ultrafijne luchtbelletjes aan het water toevoegt voor een betere waterkwaliteit. Tijdens de wandeling is er ook uitleg over blauwalgen, natuurvriendelijke oevers en het onderwaterleven.

De wandelingen vinden plaats op woensdag 25 september om 11.00 uur en om 13.00 uur. Er is plek voor 20 deelnemers per wandeling. De verzamelplaats is de parkeerplek aan de Madesteinweg/Madepolderweg in Den Haag. Aanmelden kan via onze website.
Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.