Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van DelflandBekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken,
na de vergadering van het college.

28 augustus 2024
Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland
Vermoedelijke veroorzaker giflozing opgespoord
Het Hoogheemraadschap van Delfland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de vermoedelijke veroorzaker van een lozing van het verboden gewasbeschermingsmiddel dichloorvos opgespoord. In december 2023 werd het middel ontdekt bij een reguliere meetronde. Het hoogheemraadschap constateerde een forse overschrijding – van 6.000 keer de norm – van het gewasbeschermingsmiddel in het oppervlaktewater in de gemeente Westland.

Lozing opgespoord en beëindigd
Na onderzoek bij een bedrijf is de vermoedelijke route van de lozing vanuit de kas naar het oppervlaktewater opgespoord en beëindigd. In de afgelopen periode zijn er bij herhaalde metingen in het gebied geen nieuwe normoverschrijdingen van het middel geconstateerd.

De NVWA en Delfland hebben inmiddels proces-verbaal opgemaakt en ingediend bij het Openbaar Ministerie ter verdere vervolging. Delfland is erg tevreden over de goede samenwerking met de NVWA bij deze zaak.

Kwaliteit van oppervlaktewater controleren
Het Hoogheemraadschap van Delfland controleert met reguliere meetrondes de kwaliteit van het oppervlaktewater. Voordat giftige stoffen in het water terechtkomen, is een hele keten betrokken geweest bij de ontwikkeling en het gebruik van deze stoffen: producenten, tussenhandel en de glastuinbouw als gebruiker. Delfland wil eenieder wijzen op zijn verantwoordelijkheid in deze keten.
Muskusrat bestrijden: samenwerking tussen waterschappen verlengd
De muskus- en beverrat terugdringen tot de landsgrens. Daar spannen de waterschappen zich sinds 2019 voor in. Voor de beverrat is dat al gelukt, voor de muskusrat moet dat doel in 2034 behaald zijn. Delfland werkt daarvoor samen met de waterschappen Rijnland, Hollands Noorderkwartier, Amstel Gooi en Vecht, Schieland en de Krimpenerwaard en De Stichtse Rijnlanden. Die huidige samenwerkingsovereenkomst heeft een looptijd tot en met 31 december 2024. Om de samenwerking te continueren, is die overeenkomst voor onbepaalde tijd verlengd.

Gevaarlijke muskus- en beverratten
Muskus- en beverratten zijn door menselijk handelen in Nederland terechtgekomen. Zij hebben in ons land geen natuurlijke vijanden en zijn daarom een bedreiging voor de biodiversiteit. Ze vormen bovendien een gevaar omdat ze holen en gangen in dijken graven en nesten maken met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. In het ergste geval kunnen hierdoor dijken doorbreken waardoor woonwijken of polders te maken krijgen met wateroverlast.

Beschermen tegen wateroverlast
Delfland onderhoudt, versterkt en inspecteert duinen, dijken en kades. Hiermee beschermen we bewoners en bedrijven tegen wateroverlast, overstromingen en de stijgende zeespiegel. Zo zorgen we ervoor dat mensen in onze regio veilig kunnen wonen, werken en recreëren.
Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.