Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van DelflandBekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken,
na de vergadering van het college.

3 juli 2024
Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland
Uit D&H
Aanpassing waterpeil ter inzage
Voor veertien gebieden, in zeven gemeenten, is in Delfland een aanpassing van een grens of waterpeil nodig door vergunningen die zijn verleend voor ruimtelijke ontwikkelingen. Vijf van die aanpassingen zijn gunstig voor onze natuur; twee locaties met natte ecologische zones, twee waterbergingen en een vispaaiplaats, wat een soort vis-kraamkamer is. Voor acht gebieden in de gemeenten Vlaardingen, Westland, Schiedam en Midden-Delfland gaat het om kleine correcties.

Besluiten ter inzage
De voorgestelde peilbesluiten zijn afgestemd met belanghebbenden, bewoners en natuurorganisaties. De ontwerp-peilbesluiten liggen ter inzage van vrijdag 12 juli 2024 tot en met vrijdag 23 augustus 2024.

Het juiste waterpeil
Delfland beheert het waterpeil in de sloten, vaarten en meren in zijn gebied. Dat waterpeil is niet overal even hoog. We bepalen het juiste waterpeil van een gebied op basis van de functie, bodem en hoogteligging. Het waterpeil in een woonwijk houden we lager dan in een natuurgebied waar weidevogels leven. We passen het waterpeil zo goed mogelijk aan op de wijzigingen van een bestemming of inrichting van een gebied: soms moet water worden aangevoerd, soms afgevoerd. Dat doen we via het zogenoemde watersysteem van sloten en vaarten. Voor zo’n aanpassing is altijd een peilbesluit nodig.
 
Weerbaarder tegen klimaatverandering: Delfland verlengt samenwerking met VPdelta
Het Hoogheemraadschap van Delfland verlengt de samenwerking met het Valorisatie Programma Deltatechnologie (VPdelta), een partnerschap van dertien regionale overheden en kennisinstellingen. We werken ook in de periode 2024 - 2028 weer met de andere deelnemers samen om ons gebied weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.   
 
VPdelta heeft als doel om nieuwe ideeën voor klimaatadaptieve concepten, producten en maatregelen te ontwikkelen. In proeftuinen kunnen bedrijven, startups, mkb’ers, studenten, wetenschappers en gebiedsbeheerders hun ideeën testen, verbeteren en uitvoeren.

WaterStraat als proeftuin
Dat kan bijvoorbeeld in de WaterStraat: daar wordt gewerkt aan het optimaliseren van bijvoorbeeld ondergrondse waterreservoirs, slimme regentonnen of betonnen blokken voor regenwaterafvoer en –buffering. Allemaal oplossingen die nodig zijn om stedelijke wateroverlast als gevolg van het veranderende klimaat in de (nabije) toekomst te beperken.
 
De samenwerking met VPdelta past bij Delfland. Het waterschap zoekt actief naar samenwerkingen met regionale overheden en kennisinstellingen om zijn beheergebied klimaatbestendig te maken.
Kadernota 2025: Waterkwaliteit, klimaatverandering en personeelstekort
De hoeveelheid water in ons gebied blijft voor het Hoogheemraadschap van Delfland een uitdaging. Periodes van extreme regen worden afgewisseld met extreme droogte. De inzet blijft dan ook het aanpakken van de opgaven om te blijven zorgen voor droge voeten en voldoende water.

En dan is er nog de inzet om de waterkwaliteit te verbeteren. In de Kadernota 2025 staat hoe Delfland omgaat met ontwikkelingen als klimaatverandering, bodemdaling, energietransitie, woningbouwopgave en Europees beleid. En met de uitdaging om voldoende, gekwalificeerd personeel te vinden om de ambities uit te kunnen voeren.

Waterkwaliteit als algemeen doel
Het verbeteren van de waterkwaliteit is één van de speerpunten van de huidige coalitie. Eind 2027 moeten de vastgestelde normen volgens de Kaderrichtlijn Water zijn bereikt. Daar levert Delfland een grotere inspanning op intensievere handhaving in het glastuinbouwgebied, bewustzijn bij belanghebbende partijen, natuurvriendelijke oevers, baggeren voor waterkwaliteit en afspraken met gemeenten rond lokaal water.

Energieprijzen
Op financieel gebied is er goed nieuws. Door de grote daling van de energieprijzen kan Delfland de tijdelijke energieopslag op de zuiveringsheffing waarschijnlijk halveren. De dijkgraaf en hoogheemraden hebben de Kadernota 2025 besproken. Op 11 juli staat deze geagendeerd voor de vergadering van het Algemeen Bestuur.
Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.