Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van DelflandBekijk de webversie
Deze nieuwsbrief verschijnt elke twee weken,
na de vergadering van het college.

5 juni 2024
Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland
Uit D&H
Meer biodiversiteit in Delfland

Delfland versterkt continu de biodiversiteit in zijn gebied. Zo maaien we bijvoorbeeld een deel van onze keringen op ecologische wijze, hebben we bijgedragen aan het inrichten van waterbergingen voor (weide)vogels en hebben we een aantal van onze terreinen vergroend en biodivers ingericht.  

 

Voor het versterken van de biodiversiteit werkt Delfland aan het verbeteren van leefgebieden. Dit doen we door in te zetten op het versterken van de groenblauwe dooradering, ofwel het netwerk van natuurlijke elementen in het landschap. Denk bijvoorbeeld aan droge landschapselementen zoals houtwallen, bomenrijen en kruidenrijke randen, die verbonden zijn met aan natte elementen zoals sloten, beken met natuurlijke oevers en poelen. 

 

Een goede biodiversiteit helpt ook het waterschapswerk. Denk bijvoorbeeld aan de versterkende werking van een kruidenrijke vegetatie op een dijk of een verbeterde waterkwaliteit door het ontwikkelen van een droge ecologische zone naast een natte ecologische zone.  

Veilige en toekomstbestendige waterkeringen

Delfland stelt jaarlijks de veiligheidsrapportage ‘Zorgplicht Primaire Waterkeringen’ op om de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) te informeren over de staat van onze waterkeringen. Deze week heeft het college de veiligheidsrapportage van het jaar 2023 vastgesteld. 

 

Delfland beheert 55 km primaire waterkeringen, onderverdeeld in de zeewering (24 km) en de Delflandsedijk (31 km). De primaire waterkeringen moeten aan de veiligheidseisen voldoen en het noodzakelijke preventieve beheer en onderhoud moet door Delfland worden uitgevoerd.  

 

In 2023 zijn er geen tekortkomingen geconstateerd. Het aantal aandachtspunten is in 2023 afgenomen van vijf naar drie. Delfland heeft voor de drie aandachtspunten verbeteracties benoemd en de uitvoering hiervan gepland. De Delflandsedijk voldoet nog niet op alle plekken aan de nieuwe, strengere normen die vooruitlopen op de verwachte situatie in 2050. 

 

Samen met het Hoogwaterbeschermingsprogramma bekijkt Delfland welke maatregelen nodig zijn om de dijk op orde te brengen. Tot het moment waarop deze maatregelen zijn uitgevoerd, borgt Delfland de veiligheid met tijdelijke maatregelen. 

Veiligheid polderkaden onderzocht

Delfland beheert 170 kilometer aan polderkaden. Deze kaden beschermen ons gebied tegen wateroverlast, bijvoorbeeld bij extreme buien door de klimaatverandering. Net als bij de primaire en regionale waterkeringen beoordeelt Delfland regelmatig of de polderkaden hoog en stabiel genoeg zijn om de vereiste bescherming te kunnen bieden.

Uit het onderzoek van de afgelopen twee jaar blijkt dat van de 170 km polderkaden 92 km (54%) voldoet aan de veiligheidsnorm. 72 km (42%) voldoet nog niet en voor 6 km (4%) is meer onderzoek nodig. De polderkaden die niet voldoen, zijn opgenomen in het uitvoeringsprogramma en worden de komende jaren verbeterd.

Delfland zorgt voor stevige en toekomstbestendige duinen, dijken en kades. Dat doen we met regelmatige inspecties, zorgvuldig beheer en periodiek onderhoud.

Overig nieuws
Twee noodaggregaten van Delfland naar Oekraïne

Van de Unie van Waterschappen ontvingen we onlangs de vraag of we noodaggregaten kunnen leveren aan Oekraïne. Meteen inventariseerden we ons materieel: we hebben weinig noodaggregaten en die zijn erg belangrijk om onze grotere poldergemalen te vervangen als die onverhoopt uitvallen. Nadat we zeker wisten dat we de benodigde capaciteit kunnen blijven garanderen, besloten we om twee van onze noodaggregaten beschikbaar te stellen aan Oekraïne. Als maatschappelijk betrokken organisatie vinden we het belangrijk om op dergelijke hulpvragen te reageren.

Copyright © 2024 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.