ELF Voetbal nieuwsbrief van 22-11-2022
Dé kwaliteit van Oranje-tegenstander Ecuador: het defensieve blok

Het wereldkampioenschap is eindelijk begonnen en na de openingswedstrijd tegen Senegal neemt het Nederlands Elftal het vrijdag op tegen Ecuador. We helpen Louis van Gaal door te kijken naar de grootste kwaliteit van de Zuid-Amerikaanse tegenstander. In de WK-kwalificatie van Zuid-Amerika was Ecuador na Brazilië en Argentinië niet voor niets het land met de minste tegendoelpunten.


lees verder
Samenvatting Senegal - Nederland (0-2)

Oranje heeft het eerste groepsduel op het WK gewonnen. In een matig duel zonder al te veel kansen, trok het Nederlands elftal de wedstrijd in het laatste deel naar zich toe. Cody Gakpo en Davy Klaassen zorgden voor de bevrijdende treffers.

lees verder
Interview Tom Egbers: "Dit WK wordt mijn meest ingewikkelde toernooi"

Het WK 2022 is begonnen. Zondag werd de eerste bal getrapt in Qatar. Tom Egbers maakt het toernooi opnieuw van nabij mee. De 65-jarige anchorman van de NOS volgt Oranje ook deze keer op de voet. "Ik besef me tegelijk ook. Dit toernooi zal op het randje van steriel verlopen. Dit is geen Palermo, geen Rome en vooral geen Londen."

lees verder
Win het boek WK'74, een traumatisch voetbaltoernooi in 1.000 fabels en feiten

Vandaag begint het WK Voetbal in Qatar. Aan de vooravond van het meest controversiële eindtoernooi uit de historie leeft het WK van 1974 als nimmer tevoren. Rob van Vuure schreef daarover een boek en haalt herinneringen op aan deze fameuze eindstrijd. Confronterend en met de nodige humor en relativering.

lees verder
Interview Jeroen Elshoff: "Niemand hoeft medelijden met me te hebben"

Vier jaar geleden verzorgde hij voor de eerste keer het commentaar van de WK-finale. In Qatar is Jeroen Elshoff de vaste stem bij de duels van het Nederlands elftal. Voor het eerst dat de nationale omroep een presentator vooraf alle wedstrijden van Oranje toezegt. Zelf blijft de 45-jarige Noord-Hollander nuchter. "Een mooie eer. Maar maak het alsjeblieft niet groter dan het is."

lees verder
Win het boek Braziliaanse Voetbalgoden, Legendarische spelers over hun succes

Voor elk WK is de Seleção kandidaat voor het goud. Dat is niet zomaar, want de Brazilianen zijn niet alleen verliefd op het voetbalspel, ze zijn er bezeten van en willen altijd de beste zijn... maar dan ook altijd. Ernest Landheer heeft hierover een boek geschreven. De titel: Braziliaanse Voetbalgoden. Het boek is vandaag te winnen via onze website.

lees verder
Interview Henry Schut: "Ik zwaaide met oranje tafellaken om mijn nek naar passerende auto's"

Zijn meest bijzondere Oranje-moment beleefde Henry Schut op zijn twaalfde. Nadat het eindsignaal van de EK-finale van 1988 tussen Nederland en Sovjet-Unie had geklonken, trok hij een oranje laken van de tafel, deed het om zijn nek en liep naar een vluchtheuvel in Kootwijkerbroek. "Met het laken als wapperende vlag boven me zwaaide ik naar alle passerende auto's en vrachtwagens."

lees verder
Extra dikke WK 2022 Special: alle 32 deelnemers, interviews met Pasveer, Gullit, Haan, De Ligt en meer!

Op zondag 20 november gaat het los: het WK 2022 in Qatar. De nieuwe editie van ELF Voetbal, nummer 11 van dit jaar alweer, staat vol over het mondiale evenement. Lees alles over de 32 deelnemende landen, het speelschema, de vele cijfers, de shirts en diverse interviews. We spraken met Oranje- en Ajax-doelman Remko Pasveer, met Matthijs de Ligt, met Ruud Gullit, met Arie Haan, met Xavi Simons en met de chauffeur van de Oranje-bus. En nog veel meer.

lees verder
Interview Oranje-buschauffeur Frans Peeters: "Met zijn allen hielden ze de kabels zo hoog dat ik eronder kon passeren"

Een Londense dubbeldekker vormt het middelpunt van het feest voor elk duel van het Nederlands elftal. Frans Peeters bestuurt al bijna negentien jaar de Oranje-bus. De 71-jarige West-Brbander maakt zich op voor zijn elfde eindtoernooi als chauffeur. "Overal waar we komen, zorgen we voor vreugde en vrolijke mensen."

lees verder