Se dette nyhedsbrev i en browser
Forsvarsministeriets logo

Danmark og Norge styrker forsvarssamarbejdet i Nordatlanten

Danmark og Norge indgår en aftale om et tættere bilateralt forsvarssamarbejde med særligt fokus på fælles træning, overvågning i Arktis og støtte til Ukraine.

Det danske forsvar har Leopard 2 kampvogne, F-35 kampfly og SEAHAWK-helikoptere. Det samme har det norske forsvar. Og det er en fordel, når de to lande nu styrker samarbejdet om blandt andet fælles træning og øvelser. 

Det har forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, og han norske kollega, Bjørn Arild Gram, skrevet under på i dag i en erklæring, der også har til hensigt at styrke samarbejdet omkring overvågning af den arktiske og nordatlantiske region, erfaringer med ligestiling i Forsvaret samt fortsat støtte til Ukraine. 

"Jeg er glad for, at Danmark og Norge nu rykkere vores forsvar tættere sammen og styrker samarbejdet. Med krig i Europa er det nødvendigt, at vi har et godt og tæt samarbejde med vores nordiske naboer og allierede. Vi har allerede styrket det dansk-norske forsvarssamarbejde de seneste år til stor gavn for begge lande. Nu tager vi det et skridt videre," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

Danmark og Norge har i forvejen et tæt samarbejde på forsvarsområdet. Det oplevede de to forsvarsministre eksempler på i dag, hvor de besøgte det danske flyvevåben i henholdsvis Skrydstrup og Karup. 

Norske besætningsmedlemmer og flymekanikere har siden sidste sommer trænet på Flyvestation Karup på de danske SEAHAWK-helikoptere, mens Norge venter på at få indfaset nye helikoptere. På den måde vedligeholdes de norske kompetencer, samtidig med, at Danmark får mulighed for drage nytte af det norske forsvars ekspertise. 

På Fighter Wing Skrydstrup har Norge stillet to F-16 kampfly til rådighed for træningen af ukrainske jagerpiloter, som de to nordiske forsvarsministre også hilste på i dag. Danmark og Norge har løbende samarbejdet om donationer til Ukraine.

Læs pressemeddelelse på Forsvarsministeriets hjemmeside.

Frameld dig dette nyhedsbrev