Dansk Energi Politik
 
 
 

Dansk Energi: Fremryk grønne investeringer som svar på krisen

Den danske økonomi er alvorligt ramt af coronakrisens nedlukning af samfundet. Derfor foreslår Dansk Energi at fremrykke grønne investeringer frem mod 2023. Sundhedskrisen må ikke få os til at glemme klimakrisen, så vi skal tænke grønt, når vi tænker økonomisk genopretning, lyder det fra organisationen.


Midt i et stabilt opsving har dansk økonomi foretaget en uventet og pludselig katastrofeopbremsning: Coronapandemien har ramt økonomi og beskæftigelse hårdt, og sikre vækstprognoser er erstattet af prognoser om recession i måneder, måske år.

Men i takt med at Danmark langsomt åbnes igen, skal vi nu forberede os på, hvordan vi koldstarter økonomien bedst muligt. Det mener erhvervsorganisationen Dansk Energi, der nu foreslår en pakke med fremrykkede grønne investeringer. Pakken kræver fremrykning af allerede afsatte midler fra energiaftalen og kræver yderligere 2 mia. kr. årligt frem til 2023.

– Sammen med coronakrisen er klimakrisen en bunden opgave, og løsningen af de to skal kombineres. Vi har lige nu et valg, og vi bør vælge grønt for at komme ud af krisen, siger Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard og fortsætter:

– Vi bør fremrykke de nødvendige grønne investeringer, så vi giver en grøn økonomisk håndsrækning til husstande og virksomheder - den pludselige forværring af økonomien må ikke få os til at glemme klimaet og den krise, vi står overfor her. Grønne investeringer er win-win: De vil skabe efterspørgsel på arbejdskraft og hjælpe forbruget i gang på tværs af Danmark. Samtidig vil vi reducere vores alt for høje klimabelastning.

 
 
 
Overskrift ikon 

Vi bør fremrykke de nødvendige grønne investeringer, så vi giver en grøn økonomisk håndsrækning til husstande og virksomheder - den pludselige forværring af økonomien må ikke få os til at glemme klimaet og den krise, vi står overfor her.

Lars Aagaard, adm. direktør, Dansk Energi

 
 
 

En grøn Strakspakke

Dansk Energi opfordrer regeringen og Folketinget til at tage fat i rammen for Energiaftalen fra 2018 og i første omgang afsætte yderligere to milliarder kroner om året i perioden 2020-2023 til en grøn Strakspakke. For en række initiativer i Energiaftalen kan med fordel fremrykkes, mener organisationen.

– Mange af initiativerne venter bare på at ske, og er klar til at blive sat i værk, så snart der bliver trykket på startknappen fra politisk hold. I den nuværende økonomiske situation, er der ingen grund til at udskyde, men i stedet fremskynde, siger Lars Aagaard.Han understreger, at Strakspakken skal målrettes de klimainitiativer, der fører beskæftigelse med sig, og som er oplagte at fremrykke for at elektrificere energiforbruget i husholdningerne og erhvervslivet, og dermed give danske produkter en grønnere varedeklaration for at styrke fremtidig eksport og dansk konkurrenceevne.
 

Grøn Strakspakke skal følges op af klimahandlingsplan

Dansk Energi anbefaler at fremrykke følgende initiativer:

  • Udfasning af olie- og naturgasfyr i danske hjem.
  • Elektrificering af dansk erhvervsliv – industri, landbrug og service mv.
  • Udbygning af ladeinfrastruktur, så Danmark bliver klar til elbiler og grøn transport
  • Investeringer i vedvarende energi til at dække fremtidens energibehov
  • Investeringer i elnettet for at muliggøre elektrificeringen
  • De første investeringer i Power-to-X-teknologi


– Men Strakspakken kan ikke stå alene. Den er et redskab her og nu til at afbøde de økonomiske konsekvenser af coronakrisen. Pakken skal følges op af en reel klimastrategi og -handlingsplan, så vi stadig har en fast kurs mod at indfri vores klimamålsætning for 2030. Den må vi ikke glemme, siger Lars Aagaard og henviser til arbejdet fra regeringens 13 klimapartnerskaber, der kan bidrage til inspiration.


Ifølge Dansk Energi bør den grønne Strakspakke vedtages politisk inden 1. juli 2020.

Hent Dansk Energis forslag 'Grøn strakspakke skal kickstarte dansk økonomi'
 

 Læs denne nyhed på Dansk Energis hjemmeside

 

 
 
 
Følg Dansk Energi
Videresend nyhedsbrevet
 

Dansk Energi | Vodroffsvej 59 | 1900 Frederiksberg C | 35 300 400 | info@danskenergi.dk

 
 
Afmeld nyhedsbrevet   Se nyhedsbrevet i webversion