Om de webversie te openen Klik hier


Een daverende ovatie na de wereldpremière van Le jeune noir à l’épée en aandacht voor het contextprogramma bij dit theatrale concert. Verder in deze nieuwsbrief: indringend, filmisch muziektheater Mitra, het theaterconcert Not Another Diva... van associate artist Faustin Linyekula en de online-rubriek Landloos.

 

Le jeune noir à l’épée - Abd Al Malik

Daverende ovatie na wereldpremière

 

12 juni, Muziekgebouw

Een daverende ovatie viel de Franse rapper/schrijver Abd Al Malik vorige week ten deel na de wereldpremière van Le jeune noir à l’épée in het Parijse Musée d’Orsay. Het museum had hem uitgenodigd voor een theatraal concert bij een expositie over het zwarte model in de kunstgeschiedenis. Dit resulteerde in een ‘ritmische rebellie’ over identiteit in tijden van globalisering – voorgedragen, gerapt, geslamd en gezongen op zwarte muziek, witte muziek, en alles daar tussenin. Met een gastoptreden van zijn vrouw - de beroemde zangeres Nawell Azzouz, beter bekend onder haar artiestennaam Wallen - en vier dansers.

'Zijn poëtische benadering, met een betoverende precisie, grijpt het publiek op haast sjamanistische wijze...' - Théâtre du blog

bekijk de video

 
 

Qu'Allah bénisse la France

autobiografische film Abd Al Malik

 

26 mei, Het Ketelhuis

Rapper, schrijver en filmmaker Malik verfilmde zijn autobiografie Qu'Allah bénisse la France (‘Moge Allah Frankrijk zegenen’ - 2014) in zwart-wit. Het verhaal van een Franse tiener die zich ontworstelt aan de armoede en het geweld van de voorsteden dankzij liefde, rap en een bekering tot de Islam.

Édouard Glissant:
One World in Relation

context bij Le jeune noir à l’épée

 

16 juni, Het Ketelhuis

Documentaire uit 2009 van Manthia Diawara (Mali) over filosoof /dichter Édouard Glissant, een van de invloedrijkste figuren uit de Caribische literatuur. Malik is door hem geïnspireerd en gebruikt zijn teksten in Le jeune noir à l’epée.

 

Mitra

Jorge León, Eva Reiter, George van Dam, Claron McFadden

 

11 juni, Muziekgebouw

Mitra is het waargebeurde verhaal van de Iraanse psychoanalytica Mitra Kadivar, die in 2012 om onduidelijke redenen in een psychiatrisch ziekenhuis in Teheran opgesloten werd. Regisseur Jorge León maakte van haar ongelofelijke verhaal een hybride kunstwerk dat een kruising is tussen muziektheater, documentaire en installatie. Het libretto is gebaseerd op de steeds wanhopigere e-mails die Mitra verstuurt vanuit de inrichting in de hoop aan haar kafkaëske situatie te ontsnappen. Met Claron McFaddon in de hoofdrol. bekijk de video

 
 

associate artists 2019

Not Another Diva...

Hlengiwe Lushaba, Faustin Linyekula, Studios Kabako

 

7 juni, Cultureel Educatief Centrum
9 juni, Muziekgebouw

Regisseur Faustin Linyekula en de Zuid-Afrikaanse zangeres / actrice Hlengiwe Lushaba tonen een ander soort diva, een die ver verwijderd is van de stereotypen – een diva die in achtertuinen optreedt, tussen de mensen staat en het contact met de dagelijkse realiteit nooit heeft verloren. Een meeslepend theaterconcert en een ode aan de kracht van de vrouw.

Landloos

online tijdschrift Mister Motley;
context bij Not Another Diva...

 


In Not Another Diva ... vraagt een actrice zich af hoe ze in een bezet land kan dromen over een toekomst. Online tijdschrift Mister Motley en Holland Festival maken dit voorjaar een rubriek over landloosheid. Met onder andere artikelen over utopisch denken, reisverslagen over landen die niet meer bestaan, fotoreportages over stukken niemandsland en interviews met festivalartiesten. De serie wordt 15 juni afgesloten met een debat in Frascati.

 
 
Volg ons via
Do you prefer to receive the next Holland Festival newsletter in English? Click here.