Kennisbanken E-installatie
Online versie
Nieuwe zonnepanelen produceren direct groene waterstof   

Na 10 jaar onderzoek en ontwikkeling, stellen onderzoekers van de Belgische universiteit KU Leuven met een speciaal zonnepaneel waterstofgas uit vocht in de lucht te kunnen maken.    

Lees verder >
NEN-normen en de groepenkast

De groepenkast (ook wel installatiekast genoemd) is het hart van de elektrische installatie in gebouwen. 

Lees verder >
Overbelasting meterkast door omvormer zonnepanelen

Zomaar de groepenverdeler uitbreiden met een eindgroep voor zonnepanelen kan leiden tot overbelasting van componenten en bedrading.

Lees verder >
Waterstof maak je straks voor € 2,17 per kg  

Kan waterstof uit elektrolyse bijdragen aan verantwoord netbeheer? Dat was de centrale vraag van Enpuls. In hun onderzoek veel aandacht voor de kosten van de productie van groene waterstof.  

Lees verder >
NEN 1010: Elektrische installaties in bad- en doucheruimten 

Elektrisch gezien is de badruimte één van de gevaarlijkste ruimten in een woning. In een badruimte worden daarom hoge eisen gesteld aan de toepassing van beschermings-leidingen, aardlekschakelaars en vereffeningsleidingen. 

Lees verder >
NEN 1010: moet een pv-omvormer achter een aardlekschakelaar?

Is het verplicht een omvomer aan te sluiten achter een aardlekschakelaar?

Lees verder >
Thuisaccu’s vergelijken

De thuisbatterij komt over een paar jaar in beeld, als vanaf 2023 het salderen langzaam verdwijnt. Ook starten woningcorporaties en energiebedrijven steeds vaker experimenten met opslag van zonnestroom. Een overzicht van 10 bekende batterijen.

Lees verder >
Waterstofbatterij voor energieopslag

Stel dat je groene energie uit zonnepanelen lokaal kunt opslaan als waterstof, om die op een beter gelegen moment te gebruiken om weer elektrische energie te genereren voor lokaal gebruik. De waterstofbatterij is in ontwikkeling.

Lees verder >
NEN 3140: wat is er nieuw?

NEN 3140 is vernieuwd. Tekstueel is er veel veranderd in de norm. Zo zijn bepalingen begrijpelijker beschrijven en is de indeling beter genummerd. Ook is de norm beter in samenhang gebracht met bepalingen in de Arbo-regelgeving.

Lees verder >
Is NEN 3140 nou wel of niet verplicht?

De toepassing van NEN 1010 is voorgeschreven in het Bouwbesluit en wettelijk verplicht bij het ontwerp en de aanleg van een elektrische installatie. En bij de eerste inspectie voorafgaande aan de ingebruikname. De toepassing van specifiek NEN 3140 wordt niet genoemd in de Arbowet.

Lees verder >
Vakmedianet
Privacy Waarborg
Afmelden | Contact | Privacy | Disclaimer | Adverteren | Copyright