Educatie
26 November 2024

Beste John ,

De recente onrust en het geweld in Amsterdam kunnen emoties en spanningen in de klas oproepen. Juist in deze tijd is het belangrijk om studenten het vertrouwen te geven dat we staan voor een samenleving waarin iedereen gelijk is, ongeacht achtergrond of identiteit. Als docent speel je een sleutelrol in het begeleiden van studenten bij het omgaan met verschillen. Zo bevorder je verbinding en draag je bij aan het tegengaan van groepshaat. Want discriminatie van de één mag nooit bestreden worden met discriminatie van de ander.

In deze extra nieuwsbrief lichten we lesmateriaal uit waarmee je op een veilige manier discriminatie bespreekbaar kan maken in je klas. Daarnaast bieden we docenten met vragen en uitdagingen de mogelijkheid gebruik te maken van ons spreekuur.

Situatiekaarten over discriminatie

Wil je in klas het gesprek voeren over een gevoelig onderwerp zoals de verschillende vormen van discriminatie? Met deze situatiekaarten werken studenten in kleine groepjes en positioneren ze de beledigende en discriminerende situaties die staan afgebeeld op de kaarten. Zo krijgen studenten inzicht in elkaars ideeën en raken ze op een veilige manier in gesprek over verschillende invalshoeken. Samen worden ze uitgedaagd om te bedenken hoe ze zich kunnen uitspreken tegen discriminatie.
 
Bekijk de situatiekaarten over vooroordelen en discriminatie
Bekijk de situatiekaarten over antisemitisme
Robin (18) vertelt dat anderen haar verantwoordelijk houden voor een conflict waar zij niets aan kan doen.

Stories that Move: echte verhalen over discriminatie

Stories that Move, een online toolbox met interactief lesmateriaal, biedt een platform aan de verhalen van jongeren die discriminatie en vooroordelen ervaren. Zoals de Duitse Wael, die als moslim ervaart dat anderen hem als terrorist zien. Of de Nederlandse Robin, die zich niet altijd veilig voelt om een ketting met een davidster te dragen. Met Stories that Move kun je discriminatie op een interactieve en veilige manier bespreekbaar en inzichtelijk maken. Je kunt kiezen uit meer dan honderd video's of (een deel van) de vijf leerpaden met verdiepende vragen volgen.

Bekijk Stories that Move

Spreekuur met ons onderwijsteam

Het onderwijsteam van de Anne Frank Stichting heeft een wekelijks vragenuurtje ingelast. Tijdens dit spreekuur bieden we persoonlijk advies aan docenten die een vraag of uitdagende situatie in de klas willen voorleggen. Wij reserveren elke donderdag van 15.00 – 17.00 uur tijd om docenten te helpen. Wil je hiervan gebruik maken? Stuur een e-mail naar docenten@annefrank.nl met een korte indicatie van de kwestie die je wilt bespreken en je telefoonnummer. Komt bovengenoemd tijdstip niet uit, geef dan aan wanneer wij je het beste kunnen terugbellen.

Wij delen graag onze expertise met jullie!
 
Mail naar docenten@annefrank.nl

Artikel: Antisemitisme bespreekbaar maken in de klas

Docenten zien een toename van antisemitische incidenten en polariserende gesprekken in de klas. Niet alle docenten voelen zich er comfortabel bij om deze gesprekken te voeren. In dit artikel in Loopbaan & Burgerschap Magazine delen hoogleraar Bart Wallet en coördinator burgerschap Thirza van der Meer praktische tips om dit gesprek aan te gaan. Daarnaast licht het artikel lesmateriaal uit waarmee je de impact van antisemitisme en moslimhaat op leeftijdsgenoten onder de aandacht kan brengen.

Lees het artikel
Website
Email
LinkedIn
Link
Facebook
Copyright 2024 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, democratie, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst