Educatie
18 March 2021

Anne Frank Krant 2021

De Anne Frank Krant staat dit jaar in het teken van fotografie. De foto’s van de familie Frank zijn als door een wonder bewaard gebleven en maken het mogelijk om het verhaal van Anne in foto’s te vertellen. Ook van nazi-Duitsland, de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog zijn veel foto's bewaard gebleven. Heel uiteenlopende foto’s, bovendien: van propaganda - tot illegale foto’s - gemaakt met gevaar voor eigen leven.

In de krant wordt een zinvolle verbinding gelegd naar het heden. Hoe kijken leerlingen naar foto’s in de media? Wat voor effect heeft dat op hun identiteit en persoonlijke (online) leven? Ze leren kritisch en creatief nadenken over media en beeldvorming.

De Anne Frank Krant voldoet aan de kerndoelen 51, 52 en 53 van het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’ en past bij de bouwsteen ‘Digitaal samenleven’ van het curriculum Burgerschap. Je hebt de keuze uit verschillende lespakketten die tevens geschikt zijn voor thuisonderwijs. 

Meer informatie & bestellen!

Nieuwe afleveringen Anne Frank Videodagboek

Het Anne Frank videodagboek werd vorig jaar gepubliceerd op het YouTubekanaal van de Anne Frank Stichting. Vanaf 28 maart zendt de NTR op NPO Zapp de tv-bewerking van het videodagboek uit.

De serie vertelt hoe Anne Franks leven in het Achterhuis is geweest. Annes videocamera is haar dagboek; Anne spreekt de kijkers rechtstreeks aan en neemt ze mee in haar wereld en gedachtegoed. De YouTube-serie is samengevat tot 5 afleveringen van 20 minuten en verrijkt met archiefmateriaal. Daarnaast zullen er drie nieuwe afleveringen verschijnen over de periode na de arrestatie.

Anne filmt in de nieuwe afleveringen niet meer zelf maar wordt gefilmd als ze in gedachten terugkijkt op de laatste zes maanden van haar leven, de barre tijd in de kampen. We kijken door haar ogen (mee) naar de gebeurtenissen om haar heen. De afleveringen over de tijd na de arrestatie zijn gebaseerd op historisch onderzoek en getuigenverklaringen.

Voorleesverhaal over burgerschap

Waar is Zonnie? is een rijk geïllustreerd voorleesverhaal geschreven door kinderboekenschrijfster Mireille Geus. Het verhaal van twee verschillende meisjes die samen op zoek gaan naar een verdwenen konijn laat leerlingen in groep 5/6 indirect kennismaken met mensen met verschillende achtergronden. Met behulp van prachtig geïllustreerde kijkplaten en prikkelende verwerkingsopdrachten denken en praten leerlingen na over hoe we beter kunnen samenleven.

Mogen we (online) een kijkje nemen in jouw klas? 
Om te zorgen dat het voorleesverhaal en het bijbehorend lesmateriaal van Waar is Zonnie? zo goed mogelijk aansluit bij leerlingen doen we onderzoek. Een onderzoeker observeert hoe het lesmateriaal wordt ingezet en hoe leerlingen het ervaren. Mogen wij (online) bij jou in de klas meekijken? Meld je aan en als dank ontvang je een cadeaubon naar keuze van 30 euro. Meedoen? Stuur een e-mail.
 

Download het gratis lesmateriaal
Website
Email
LinkedIn
YouTube
Link
Copyright 2021 Anne Frank Stichting, All rights reserved.

De Anne Frank Stichting biedt materiaal en scholing over Anne Frank en de geschiedenis van haar tijd, antisemitisme, burgerschap, vooroordelen en discriminatie.


Anne Frank Stichting
Postbus 730
1000 AS Amsterdam

Wil je deze e-mailberichten op een andere manier ontvangen?
Je kunt jouw voorkeuren aanpassen of jezelf uitschrijven van de mailinglijst