Goedemorgen, Voor velen was afgelopen week de eerste volle week van thuiswerken, niet werken of juist
NOS Nieuwsbrief
Goedemorgen,
Voor velen was afgelopen week de eerste volle week van thuiswerken, niet werken of juist extra werken. Want afgelopen zondag riep het kabinet op om sociale contacten tot het minimum te beperken en sloten scholen, kinderopvangcentra, horeca en sportscholen hun deuren. Donderdag kwamen daar de verpleeghuizen bij.
De economische gevolgen zijn enorm, de beurzen wereldwijd kelderen en de druk op vitale beroepen neemt toe. Van vakkenvullers tot zorgpersoneel.
Ook werd er een ‘bazooka’ aan steunmaatregelen gepresenteerd voor ondernemers en zzp'ers, trad minister Bruno Bruins (Medische Zorg) af, spraken Mark Rutte (maandag, video) en koning Willem-Alexander (vrijdag, video) het volk toe.
Omdat het nieuws elkaar in zo'n rap tempo opvolgt, publiceren we elke dag een corona-overzicht met de belangrijkste gebeurtenissen. Hier vind je die van afgelopen week: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag.
Dit was er nog meer in het nieuws deze week:
(Corona)verhalen om wat langer bij stil te staan:
Eerder legden we al uit hoe belangrijk het begrip ‘flatten the curve’ is (video). Nu een ander begrip: social distancing. Alleen hoogstnoodzakelijk naar buiten en als het even kan: 1,5 meter afstand. Maar waarom? Omdat met afstand de belangrijkste stap die jij nu kan nemen, er één achteruit is.
De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwacht dat er volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen zullen liggen, vooral in Noord-Brabant. Op dit moment zijn er in heel Nederland 575 IC-plekken beschikbaar voor coronapatiënten (zie ook deze visualisatie). In een crisisfase kan dat aantal worden verhoogd tot ongeveer 1500 ‘corona-bedden’.
En we eindigen deze nieuwsbrief met een blokje positiviteit. Want in tijden van crisis komt er ook voldoende moois opgang. Zo werd er afgelopen week geklapt voor alle hardwerkende hulpverleners, kregen ziekenhuizen bloemen bezorgd, draaiden 180 radiostations in 30 landen tegelijk You’ll Never Walk Alone, schakelden restaurants over op bezorgen, werden er uit allerlei hoeken van de samenleving mondkapjes gedoneerd, gingen concerten online ‘gewoon’ door en bleef #coronahulp trending.
Dit zit er dit weekend aan te komen:
  • Weten hoe het weer in jouw leven veranderd is? Voer dan hier je geboortedatum in en zie per seizoen hoe het zit met de temperatuur, neerslag, hitte-, vorst- en ijsdagen.
  • Bij een gebrek aan sport neemt de NOS je mee terug naar het EK voetbal in 1988. Zondag, van 15.00 uur tot 17.50 uur op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.
Dat was ’m weer voor deze week. Heb je tips, op- of aanmerkingen, verhaalideeën? Dan horen we dat graag. Mail ons op: nosnieuwsbrief@nos.nl.