In deze nieuwsbrief aandacht voor de onlangs overleden Klaas de Jonge. In 2001 ging Andere Tijden met hem terug naar Zuid-Afrika, waar we de auto terugvonden waarin hij zijn bommen smokkelde voor het ANC. Verder vertellen we het verhaal van de Bende van Nijvel. Aanhakend bij de fictieserie ‘1985’, die vanaf deze week te zien is op NPO Start, hoor je in onze uitzending de overlevenden en getuigen van de grootste aanslag door deze bende. En het is Moederdag vandaag! Kijk terug hoe we 20 jaar geleden nog een uitzending maakten over Moederdag in andere tijden…
 
 
ss Rotterdam: werk of vakantie?
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

ss Rotterdam: werk of vakantie?


 
Door de Middellandse Zee, de Caraïben of langs de Noorse fjorden, cruisereizen zijn ongekend populair. Begonnen als lijndienst voor landverhuizers, legde de Holland Amerika Lijn zich later toe op cruises met de Statendam, de Maasdam en ss Rotterdam. Luxe en weelde volop, maar hoe was het om aan boord te werken? Was het werk, vakantie of een werkvakantie?
 
Bekijk online
 

Arnhem op de vlucht
 
Volgende week donderdag 25 mei om 20:30 op NPO2

Arnhem op de vlucht

 

Artikelen

De Bende van Nijvel
 

De Bende van Nijvel

 
 
In de jaren tachtig zaait de Bende van Nijvel dood en verderf in België. In een periode van drie jaar vallen 28 doden bij verschillende overvallen en aanslagen. De laatste en meest gewelddadige overval vindt plaats op 9 november 1985 in een Delhaize supermarkt, waar acht mensen in koelen bloede worden vermoord. Andere Tijden spreekt overlevenden en nabestaanden van deze overval.
 
Bekijk hier de uitzending
 
De affaire 'Klaas de Jonge'

De affaire 'Klaas de Jonge'

Twee jaar lang verziekte hij in zijn eentje de betrekkingen tussen Nederland en Zuid Afrika. Nadat hij was betrapt op wapensmokkel voor het ANC, de verboden politieke partij onder leiding van Nelson Mandela, vluchtte hij op een slimme wijze de Nederlandse ambassade in Pretoria in. Uiteindelijk kwam hij via een gevangenenruil naar Nederland. In 2001 maakte Andere Tijden een uitzending over deze gebeurtenis

Bekijk hier de uitzending
Moederdag

Moederdag

Tegenwoordig trakteer je je moeder op een bosje bloemen op Moederdag. In de jaren ’50 werden moeders getrakteerd op een voorlichtingsfilm van het ministerie van Landbouw en Visserij. Belangrijkste thema: het huishouden dient ordelijk te zijn, want alleen dan is er sprake van een prettig en vrolijk gezinsleven. Andere tijden over de kijk op het huishouden in deze periode.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 14 mei - NPO Radio 1

Metronom: clandestiene radio in dictatoriaal Roemenië
Led Zeppelin, the Doors en Jimi Hendrix galmen in de jaren zeventig uit de radiootjes van Roemeense jongeren. Muziekprogramma Metronom, dat clandestien in Roemenië wordt uitgezonden door Radio Free Europe, is een daad van verzet tegen het communistische regime.

Afgelopen week kwam de gelijknamige speelfilm Metronom uit over een groep Roemeense jongeren die stiekem naar het radiostation luisterde. Welke sancties stonden daarop? En wat zegt dit over dictatoriaal Roemenië onder Nicolae Ceausescu? Te gast hierover is de Roemeense schrijver en dichter Mira Feticu.

Verder in de uitzending:

• 75 jaar Israël – David Wertheim
• De politieke biografie van Shell - Marcel Metze
• De column van Abdelkader Benali
• Historische boeken met Lotfi el Hamidi
• Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #4 – Arnold van Bruggen en Tjitske Mussche


Vorige week in OVT:
• ‘False flag’: deceptie als oorlogswapen – Ivo van Wijdeven
• De vrouwen van de Nederlandse Jack the Ripper – Steffie van den Oord
• De huidskleur van Cleopatra – Daniel Soliman
• Historische boeken met Sanne Frequin
• TV-serie de Bende van Nijvel – Willem Wallyn
• De column van John Jansen van Galen
• Het Spoor Terug: de Jurk en het Scheepswrak #3 - Arnold van Bruggen en Tjitske Mussche
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Waarom is de staat Israël gesticht?
Wie het over Israël heeft, stuit meteen op een aantal vragen. Wie is er de baas? Wat zijn precies de grenzen van het land? En is het nou eigenlijk Israël, Israël en de Palestijnse Gebieden of Palestina? Veel mensen in de Arabische wereld wezen de stichting van de staat Israël af. Toch bestaat het land inmiddels 75 jaar.
 
Lees hier verder
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling Ode aan Antwerpen | Museum Catharijne Convent

Tentoonstelling Ode aan Antwerpen | Museum Catharijne Convent

Op 14 mei start de tentoonstelling Ode aan Antwerpen: Het geheim van de Hollandse meesters. Hierin zie je aan de hand van ruim tachtig Vlaamse en Hollandse topstukken uit de zestiende en zeventiende eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst.

Meer informatie
 

Podcast Kasteel Voorst | ANNO Stadsmuseum Zwolle

Podcast Kasteel Voorst | ANNO Stadsmuseum Zwolle

Aan de rand van Zwolle stond vroeger het reusachtige Kasteel Voorst. Vernoemd naar de rijke en machtige familie die het bewoonde.Nu, meer dan 650 jaar later, gaan Zwolse archeologen in het Stinspark op zoek naar sporen. De bewoners helpen in ‘hun achtertuin’ ook mee aan het archeologisch onderzoek

Luister hier de podcast
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.