Vanaf volgend jaar betaalt de industrie voor vervuiling     ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌
uitschrijven  |  webversie
Natuur & MilieuActiemail
15 december 2020
schoorstenen met prijskaartjes

CO2-heffing voor de industrie een feit


Goed nieuws!

Zojuist heeft de Eerste Kamer vóór het wetsvoorstel ‘CO2-heffing in de industrie’ gestemd. Daarmee is de nationale CO2-heffing voor de industrie een feit. Een mijlpaal in ons werk om vervuiling een prijs te geven. We zijn er heel blij mee, want we hebben hier hard aan gewerkt.

  • Wij hebben gepleit voor deze CO2-heffing tijdens de onderhandelingen rondom het Klimaatakkoord aan de onderhandeltafel voor de industrie.

  • We hebben uitgebreid meegedacht met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Financiën over de vormgeving van deze CO2-heffing.

  • We hebben heel veel gesprekken gehad met diverse politici, Kamerleden, fractiemedewerkers en ambtenaren.

Dit alles hebben we in nauwe samenwerking gedaan met Greenpeace, de Natuur en Milieufederaties, Milieudefensie en de Jonge Klimaatbeweging en was niet mogelijk geweest zonder de steun van onze donateurs.


Hoe gaan we nu verder?
Deze CO2-heffing is een belangrijke eerste stap om duurzaam ondernemen concurrerend te maken, maar we zijn er nog niet. In de huidige heffing wordt alleen uitstoot belast boven een bepaalde grens. In een duurzame samenleving wordt álle uitstoot belast, maar het kabinet heeft daar niet voor gekozen. Een aantal politieke partijen heeft gelukkig ambitieuze plannen voor een uniforme, economie-brede CO2-heffing die ze in het regeerakkoord willen krijgen. Dus onze missie zetten we voort in 2021!

Met vriendelijke groet,


 


Michèlle Prins
Programmaleider Groene Industrie
 
co2-heffing plaatje

Meer weten?

Wil je meer weten over de CO2-heffing voor de industrie? Je vindt meer informatie en een animatie op onze website.

Naar de website

Steun ons lobbywerk

Wil je ook dat alle vervuiling van de industrie wordt belast? Met jouw financiële bijdrage kunnen wij ons daar voor inspannen.

ANBI  Nationale Postcode Loterij  CBF