Klimaatplannen en de politiek, slechte start obligatiemarkt en illegale drugstests
NRCLunchkoers
Abonneer nu
Woensdag 24 februari 2021
nrc.nl/economie
door
Egbert Kalse
Speciaal voor jou: gratis onbeperkt toegang tot NRC.
Registreer je direct en lees onbeperkt tot de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Goedemiddag! Twee giganten in de Nederlandse postmarkt bemoeiden zich met een wetenschappelijk rapport over misstanden in de sector. Illegaal? Ach, het waren slechts kritiekpunten en suggesties. En verder: de obligatiemarkten hebben het zwaar dit jaar, tienduizenden drugstesten op de werkvloer en hoe serieus neemt de politiek de klimaatverandering nu echt? 

Alles in de doofpo(s)t. Wat doe je als er een rapport dreigt te verschijnen waar je zelf niet al te lekker uitkomt? Stilzitten als je geschoren wordt, luidt het aloude devies. Maar dat was blijkbaar voorbijgegaan aan PostNL en branchevereniging Transport en Logistiek Nederland.

De twee toonaangevende partijen op de Nederlandse transportmarkt hebben wetenschappelijk onderzoek naar misstanden in de transport- en logistieksector getraineerd en de uitkomsten ervan geprobeerd te beïnvloeden. Collega Martin Kuiper schrijft er vandaag over.

En het begon allemaal zo goed. In opdracht van TLN zelf en betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid deden criminologen vorig jaar onderzoek naar criminaliteit in de transportsector. Zij concludeerden dat slechte arbeidsomstandigheden en -voorwaarden en forse concurrentie een voedingsbodem zijn voor criminaliteit in de sector. Inclusief PostNL dus.

  • TLN, waar een leidinggevende van PostNL in het bestuur zit, vroeg zich bij enkele kritische passages waar PostNL in voorkwam af of die relevant waren.
  • Een beveiligingsmanager van PostNL benaderde onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid omdat hij niet wilde dat het onderzoek doorging.

Of de inmenging iets heeft opgeleverd is niet helemaal duidelijk. Wel zeker is dat het onderzoek eind januari alsnog gepubliceerd is zoals de onderzoekers het zelf wilden. PostNL zegt in een reactie niet te twijfelen aan de handelwijze van de genoemde beveiligingsmanager. TLN schrijft in een reactie: „Wij voelden ons vrij om naast feitelijke onjuistheden ook andere kritiekpunten en suggesties aan te geven. Daarbij hebben we het nadrukkelijk aan de onderzoekers gelaten om daar wel of niet iets mee te doen.”

Liedje voor de lunch: Little Lies – Fleetwood Mac

Luister nu

Economie oké, obligatie naar benee. De mondiale obligatiemarkt beleeft de slechtste start van een jaar sinds 2015. Aanleiding is het vertrouwen dat beleggers hebben dat de wereldwijde vaccinatiecampagne tegen corona effect sorteert. Dat betekent dat er daarna een periode van grootschalige economische stimulering zal komen, met bijbehorende stijgende inflatie als gevolg, schrijft de Financial Times vandaag.

Want een slechte start voor de obligatiemarkt is een goede start voor de wereld. De prijs van een obligatie gaat omlaag als de rente op een obligatie toeneemt. En door de verwachte economische stimuleringspakketten stijgt de rente. Daardoor is de Bloomberg Barclays Multiverse-index, die 70 .000 miljard dollar aan obligatieschulden volgt, sinds eind vorig jaar al 1,9 procent aan waarde kwijtgeraakt. 

Illegale drugs(test) aan de poort. Jaarlijks worden er tienduizenden eenmalige testen op drugsgebruik gebruikt op de werkvloer om het personeel te controleren. Werkgevers in de (petro)chemie of de voedingsindustrie testen hun personeel zelf of met hulp van commerciële testbedrijfjes op werkzame resten van alcohol, kalmerende medicijnen, marihuana en (meth)amfetamine.

Dat blijkt uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, waar vandaag onder meer Trouw over publiceert. Het probleem is dat dit testen op drugs vanwege de privacywet slechts onder zeer strikte voorwaarden is toegestaan. Binnen een bedrijf mag alleen de bedrijfsarts testen, waarna de uitslag valt onder het medisch beroepsgeheim

Het is het klimaat, domkop! Vier jaar geleden ging het in de verkiezingscampagne nauwelijks over klimaat. Maar nu de volle omvang van de klimaatcrisis allang de alledaagse politiek is binnengesijpeld, kunnen politici er in hun partijprogramma’s niet meer omheen – alleen de meeste populisten weigeren het onderwerp serieus te nemen, constateren Erik van der Walle en Marike Stellinga vandaag.

Toch willen politici deze crisis graag te lijf gaan zonder grote gevolgen voor het dagelijks leven. In partijprogramma’s ontbreekt een gevoel van urgentie. Het is vooral een ondertoon van optimisme over de toekomst die de toon zet. Alleen de Partij voor de Dieren maakt van klimaat- en milieubeleid de kern van haar programma. „We kunnen het ons niet veroorloven om op de oude voet door te gaan”, staat in het programma.

Wat we verder lazen:

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail ons op lunchkoers@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Deel deze nieuwsbrief TwitterFacebookLinkedInWhatsapp
NRC