Een nieuwe regering voor de zomer. Dat voorspelden de twee verkenners voor het nieuwe kabinet kabinet
NOS Nieuwsbrief
Een nieuwe regering voor de zomer. Dat voorspelden de twee verkenners voor het nieuwe kabinet kabinet vorige week. Maar deze week zagen Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) die belofte sneuvelen. Donderdag bleek Ollongren besmet te zijn met het coronavirus. Na het annuleren van de agenda voor die dag, spoedde zij zich naar de auto.
Een wakkere ANP-fotograaf fotografeerde de minister, terwijl zij met haar notities van de zeer vertrouwelijke gesprekken open en bloot over het Binnenhof liep. Vooral over de notities over het kritische CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt - ‘positie Omtzigt, functie elders’ - ontstond een storm van kritiek. Nog diezelfde dag legden Ollongren en Jorritsma hun functie als verkenner neer.
Hun opvolgers Tamara van Ark (VVD) en Wouter Koolmees (D66) zullen van voren af aan moeten beginnen met de verkennende gesprekken. Een meerderheid van de Kamer wil een debat over de uitgelekte notities van Ollongren, die thuis in quarantaine herstelt van haar besmetting.
Dit was er nog meer in het nieuws deze week:
  • De avondklok gaat vanaf 31 maart vanaf 22:00 uur in, maar verder kondigden premier Rutte en minister de Jonge geen versoepelingen aan op de coronapersconferentie
  • De huizenprijzen in Nederland stegen in de afgelopen 12 maanden in totaal met 10 procent
  • Acteur en artiest Bilal Wahib daagde een minderjarige jongen uit om in een livestream zijn geslachtsdeel te laten zien en moest zich melden bij de politie
  • Nederlandse darters gevraagd expres te verliezen in ruil voor geld
  • “Weer een Turk minder”: Rotterdamse agenten lieten zich kwetsend en discriminerend uit over de vermoorde 16-jarige scholiere Hümeyra
Verhalen om wat langer bij stil te staan:
Het is de duurste file ter wereld: de lange rij vrachtschepen voor het Suezkanaal. Een schip van vierhonderd meter blokkeert al dagen de doorvaart. Welke gevolgen dat heeft voor de wereldhandel, lees je hier of hoor je in de nieuwe NOS op 3-podcast Lang verhaal kort.
De inhoudelijke behandeling van het Marengoproces is deze week begonnen. Ridouan Taghi en zestien andere verdachten staan terecht voor het organiseren en uitvoeren van moordopdrachten. Waar de zaak om draait, wat het bewijs van het Openbaar Ministerie is en wat het verweer van Taghi zal zijn, legt NOS op 3 uit in deze video.
Dit zit er dit weekend aan te komen:
  • Vijfduizend voetbalfans nemen zaterdag in de Johan Cruijff Arena deel aan het grootste Fieldlabs-experiment tot nu toe: de EK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Letland.
  • Verschillende lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roepen op zondag te gaan picknicken op de lege terrassen en pleinen, uit protest tegen het uitblijven van terrasversoepelingen.
  • In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in. De klok gaat om 2:00 uur zondagmorgen een uur vooruit, zodat het ‘s avonds een uur later donker wordt.