Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

De frontale aanval op de Vlaamse kunst- en cultuursector door het Vlaams Belang

De voorbije maanden presenteerde het Vlaams Belang zich in de hoedanigheid van het boek ‘De Subsidieslurpers’ van Filip Brusselmans en de opmerkelijke uitspraken van Vlaams Belang-kandidaat Stijn Brouns en van Chris Janssens - fractievoorzitter voor het Vlaams belang in het Vlaams Parlement - haar visie op het Vlaams cultuurbeleid.

Lees verder

Vreemden voor onszelf – Psychische stoornissen en de verhalen die ons vormen

De Amerikaanse auteur Rachel Aviv schreef 'Vreemden voor onszelf – Psychische stoornissen en de verhalen die ons vormen' over vijf gevallenstudies van mentale problemen, waarvan één over haarzelf gaat. Volgens Paul Verhaeghe is dit “een belangrijk boek, in ons tijdperk waar één op de vier mensen een label opgespeld kan krijgen”.

Lees verder

De nieuwe sociale ongelijkheid zou de inzet van deze verkiezingen moeten zijn (maar is het niet)

Dat alle Belgen voor de wet gelijk zijn staat in onze Grondwet. Het is tevens de grondslag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens sinds 1948. Wie denkt dat dit gegeven onaantastbaar is heeft het evenwel mis, volgens Walter De Smedt. Er heerst immers een nieuwe ongelijkheid sinds het extreme liberalisme van de jaren 1980.

Lees verder

Onrust Israëlische bevolking: “Er is een compleet gevoel van strategische stuurloosheid’’

Israëlische premier Netanyahu belooft nu al zeven maanden een ‘totale overwinning’. Hamas zou spoedig geëlimineerde worden, Israëlische gijzelaars zouden snel naar huis terugkeren. Maar de Israëlische bevolking lijkt hier niet meer in te geloven en komen in opstand: “Wat komt er eerder: de Messias of de ‘totale overwinning’?”

Lees verder

NAVO, fascisme en christendemocratie: de moord op Aldo Moro

Wat hebben NAVO, fascisme en christendemocratie met elkaar te maken? Aan de hand van een reconstructie over de moord op de Italiaanse premier Aldo Moro (9 mei 1978), probeert Miel Dullaert een tip van de sluier te lichten.

Lees verder

Lijdensweg Julian Assange nog niet ten einde na juridische overwinning

Het Britse Hooggerechtshof staat Julian Assange toe om in beroep te gaan tegen het uitleveringsbevel aan de VS van de Britse regering. Dit is andermaal uitstel van die uitlevering, wat terug kansen biedt voor een uiteindelijke vrijspraak. Daarmee is de lijdensweg van Julian Assange echter niet voorbij. Er wacht hem opnieuw een jaar van onzekerheid.

Lees verder

Miranda Ulens (ABVV): “Neen, met deze N-VA valt niet te besturen"

Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV las het N-VA-programma voor de komende parlementaire verkiezingen. Haar oordeel is formeel: “Dit leest als sociale horror. Het is een regelrechte aanval op de federale welvaartsstaat.”

Lees verder

Biodivers: samen staan we sterker

Vandaag, 22 mei, is het Internationale Dag van de Biodiversiteit. Hoe erg is het gesteld met onze biodiversiteit? Valt er iets te vieren of wordt het een wake-up call? Kunnen we het tij nog keren? En hoe helpt zo’n Dag van de Biodiversiteit daarbij?

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Beschaafd discussiëren met psychosociaal gestoorde Neanderthalers

Sinds het verschijnen van ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman lijkt er een nieuwe vlaag van optimisme of toch op zijn minst flauwe hoop doorheen de progressieve regionen van de samenleving te waaien. Ook met betrekking tot het extreemrechtse electoraat. Die laatste groep moeten we serieus nemen, we moeten ernaar luisteren én ermee in gesprek gaan, we moeten erkennen dat de leden ervan in de steek werden gelaten, we moeten begrip opbrengen voor hun bezorgdheden, enzovoort. Ik snap die insteek. Ik probeer ze zelfs af en toe in de praktijk te brengen. Maar wat doen we wanneer ons begrip en onze luisterbereidheid zich hopeloos te pletter lopen op een muur van haat en domheid?

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium