ELF Voetbal nieuwsbrief van 24-04-2023
De harde cijfers voor Ajax: slechts één overwinning in dertien topwedstrijden

Aan het einde van de ESPN-uitzending van PSV - Ajax kwam er voor de Amsterdammers nog even een pijnlijke statistiek op beeld. Voor het eerst sinds 2005/2006 is Ajax er niet in geslaagd om ook maar één van de vier competitieduels tegen PSV en Feyenoord te winnen. Dat is alweer bijna twintig jaar geleden. Ajax is historisch slecht in de toppers, dat is zowel nationaal als internationaal terug te zien.


lees verder
Samenvatting: PSV - Ajax (3-0)

Het eerste duel in het belangrijke tweeluik tussen PSV en Ajax vond zondagmiddag plaats. Op het spel stond de tweede plek achter Feyenoord in de competitie. Echt spannend zou het in Eindhoven echter nooit worden. De Eindhovenaren kwamen in een relatief tamme eerste helft al op een 1-0 voorsprong. Na rust zou PSV die voorsprong, ondanks een onderbreking door een staking, alleen maar vergroten. Het hoogtepunt aan Ajax-zijde was een knal van afstand op de paal, maar de Amsterdammers zullen in de bekerfinale een stuk beter voor de dag moeten komen.

lees verder
Jorg Smeets namens Heracles matchwinner tegen wereldkampioen Ajax: "Jammer dat ik feest na afloop heb gemist"

Jorg Smeets droomde er stiekem weleens van. Het winnende doelpunt maken tegen Ajax, waar de Amsterdammer vier jaar in de jeugd speelde. Op 27 november 1996 was het zover. Als middenvelder van eerstedivisionist Heracles Almelo knalde hij de toenmalige wereldkampioen uit de KNVB Beker. "Het is jammer dat ik het feest in het stadion en het centrum na afloop als enige speler heb gemist."

lees verder
Het ELFtal van het weekeinde: Week 17

Het was het weekend van de topwedstrijden, hattricks en uitblinkende Eredivisiespelers op de Europese velden. Welke spelers wisten zich daarin te onderscheiden? Deze ELF spelers verdienen volgens ons een plaatsje in het beste elftal van het weekend.

lees verder
Kwartet FC Wageningen-spelers over grootste bekerstunt uit de historie: "Mijn baas zei 'Neem je telraam mee'"

De cijfers stonden er echt in het Philips Stadion: 1-6. FC Wageningen bracht PSV op 21 december 1977 de grootste thuisnederlaag in de clubgeschiedenis toe. Als eerstedivisionist zorgden de groenhemden op een steenkoude woensdagavond voor een stunt van jewelste in de KNVB Beker. "Toen we het veld betraden, legde ik mijn kunstgebit in de hand van onze verzorger."

lees verder
Ryan Reynolds loodst Wrexham naar promotie: Deze beroemdheden zijn ook clubeigenaar

Het is Ryan Reynolds en Rob McElhenney gelukt. De twee Hollywoodsterren hebben de Welshe club Wrexham naar het vierde niveau van Engelend geloodst. De club is daardoor ontsnapt aan de National Leagues van Engeland en zal komend seizoen uitkomen in de League Two. Door de investeringen van de twee acteurs is één van de oudste clubs van Engeland nu één van de meest besproken clubs ter wereld. De twee zorgden al voor een documentaireserie en miljardenbedrijf Tiktok werd de shirtsponsor. De acteurs zijn echter niet de eerste beroemdheden die (mede)-eigenaar zijn van een profclub.

lees verder
Lasse Schöne over Real - Ajax: "De 1-4 overwinning in Madrid zagen we niet als een stunt"

De 1-4-overwinning van Ajax op Real Madrid in het Champions League seizoen 2018/19 was voor buitenstaanders een daverende verrassing. De Ajax-spelers zelf hadden vertrouwen in een goede afloop. De voetballers leefden ernaartoe alsof het om een reguliere Eredivisiewedstrijd ging. Lasse Schöne bevestigt de woorden. "Voor iedere wedstrijd dachten we: we kunnen simpelweg beter voetballen dan de tegenstander. Zelfs op het allerhoogste niveau tegen Real Madrid."

lees verder
De meest succesvolle spelers die in de afgelopen jaren op huurbasis bij Feyenoord speelden

Feyenoord gaat er alles aan doen om Sebastian Szymanski in De Kuip te houden. De huurling van Dinamo Moskou maakt een uitstekend seizoen door in Rotterdam. Feyenoord hoopt nu dus een optie tot koop te lichten om Szymanski definitief binnen te halen. Szymanski is niet de eerste speler die op huurbasis succesvol was in Rotterdam.

lees verder
Helmond Sport dichtbij megastunt in KNVB Beker: "Man wat was ik boos"

"Heel Helmond zat in Utrecht. In de stad leefde iedereen al weken mee." Niet vreemd. Op 6 juni 1985 krijgt Helmond Sport als laagvlieger in de Eerste Divisie de kans om de eerste hoofdprijs in de clubhistorie te pakken. Een stunt is dichtbij. Heel dichtbij. De finale van de KNVB Beker tegen FC Utrecht gaat pas diep in de extra tijd verloren. "Waar al die minuten vandaan kwamen, weet nog steeds niemand."

lees verder