Ontdek de natuur deze zomer

De zomermaanden bieden de gelegenheid om erop uit te gaan en de natuur te ontdekken. In de zomer gebeurt er veel in het Park; bloemen staan in bloei, de hei staat in bloei, jongen worden groot gebracht en herten vegen hun gewei om zich op te maken voor de bronstperiode. Niet alleen in de natuur, maar ook in het Park zelf is veel te beleven in de zomer. Zo kunt u uw eigen bosje hei knippen tijdens het evenement ‘Hei is er voor jou’. De kinderen kunnen op pad met de natuurdetective om dierenmisdaad te onderzoeken. En als u lekker wilt ontspannen, kunt u genieten van een heerlijke picknick in de buitenlucht of voordelig dineren in het Parkrestaurant.

Blog van boswachter Henk Ruseler

Wanneer je iets moois hebt gezien of bijzonders te melden hebt, dan deel je dit meestal graag met anderen. Zo kreeg ik van een oud-collega vorige maand een schitterende foto van een draaihals doorgestuurd. In de begeleidende mail schreef hij dat de foto diezelfde ochtend was gemaakt en dat de vogel aan een tweede broedsel was begonnen. De draaihals is met zijn bruine camouflagekleuren een heel ander soort specht dan de bekende grote bonte specht, en in Nederland wordt hij vooral als zeldzame doortrekker gezien.
LEES VERDER

De ontwikkeling van het gewei van het edelhert

Elk jaar ontwikkelt het gewei van de mannelijke edelherten zich in verschillende fases. In februari of maart werpt het edelhert zijn gewei af, dit wordt ook wel stangen afwerpen genoemd. Nadat het hert zijn stangen afgeworpen heeft, groeit het gewei weer terug. Wanneer het gewei volgroeid is, sterft de bast (huid) van het gewei af. De bast sterft af in juli of augustus, de herten schuren dan langs boompjes om de huid te verwijderen. Dit is niet goed voor jonge boompjes, aangezien het schuren de bast en de boom zelf erg kan beschadigen. Voor het mannelijke hert is het echter noodzakelijk om de bast te verwijderen, de bast zorgt er namelijk voor dat het gewei doorbloeding heeft. Na het verwijderen van de bast is het gewei gevoelloos en kan het hert zich op maken voor de bronstperiode.

Snapshot ook internationaal onder de aandacht

Met Snapshot doen we onderzoek naar het gedrag van de dieren in het Park. In het Park staan tientallen wildcamera’s die foto’s maken van het wild. De dieren op de foto’s worden geïdentificeerd door Snapshotgebruikers. Met deze data kan het Park meer inzicht krijgen in het gedrag van het wild. Snapshot is in Nederland meerdere keren onder de aandacht geweest, maar trekt ook internationaal aandacht. Zo werd onder andere het Park benaderd door een onderzoeker van de King Abdullah University of Sience and Technology uit Thuwal, Saudi-Arabië. Zij onderzoeken hoe het veranderde gedrag van mensen tijdens de Corona-pandemie invloed heeft op het milieu. Ook het Park en de onderzoekers die meewerken aan Snapshot, willen graag weten wat het effect van de maatregelen tegen het Coronavirus is op het gedrag van het wild. De foto’s die gemaakt zijn tijdens deze periode krijgen daarom nu ook voorrang in Snapshot, zodat deze data eerder geanalyseerd kan worden. Wilt u ook helpen met het onderzoek naar het gedrag van wild in het Park?
 
Meedoen met Snaphot

Het gentiaanblauwtje en de klokjesgentiaan

Het gentiaanblauwtje is een zeldzame vlinder die een bijzonder voorplantingsmechanisme heeft. Bij de voortplanting is er een symbiose tussen de vlinder, de mier en de plant (de klokjesgentiaan). Symbiose is het samenleven van organismen van verschillende soorten, in dit geval van drie soorten. Het gentiaanblauwtje legt eerst haar eitjes op de gesloten bloemknoppen van de klokjesgentiaan. Na 10 dagen kruipen de rupsen uit de eitjes, zij eten zichzelf vervolgens naar de zachte bloemdelen binnen in de bloem. Na 10 dagen kruipen zij naar buiten en laten zij zich op de grond vallen. De mieren dienen de rupsen vervolgens op te pakken en mee te nemen naar hun nest. De rups scheidt een zoete stof af waar de mieren gek op zijn. In ruil hiervoor beschermen de mieren de rups en voeden zij het met mierenlarven, -eitjes en met prooien. In het begin van de zomer verpopt de vlinder zich en na 3 weken komen de vlinders uit hun pop en verlaten zij het mierennest.

Geniet van een heerlijke picknick in het Park

In het Park zijn er prachtige plekjes om te picknicken, zowel aan picknicktafels als in het gras, bijvoorbeeld bij Jachthuis Sint Hubertus. In de winkel in het Park Paviljoen kunt u compleet verzorgde picknickpakketten kopen, waarbij u zelf niks meer mee hoeft te nemen voor een smakelijke picknick. In de picknickpakketten zitten broodjes, drinken, wat lekkers en meer. Er zijn pakketten voor volwassenen met vis, vlees of vegetarisch en er is een speciaal picknickpakket voor kinderen. 

Bekijk hier de picknickpakketten

Hei is er voor jou

Het Nationale Park De Hoge Veluwe beheert zijn verschillende terreinen en de bijbehorende flora en fauna. Een van deze terreintypes zijn de heidevelden in het Park. Wanneer wij de natuur zijn gang zouden laten gaan, zouden de heidevelden op den duur veranderen in bos. Om de heide te behouden worden er verschillende beheermethoden toegepast, zoals begrazing, afbranden, plaggen en maaien. De heidevelden worden om de hei open te houden eind augustus gemaaid. Voordat er gemaaid wordt, krijgt u als bezoeker de kans om zelf een bosje hei te komen kippen. Wilt u ook een bosje hei voor thuis? Kom dan op 22 of 23 augustus naar het Park om uw eigen bosje hei te knippen. U kunt een “Hei is goed-bon” halen bij de informatiebalies in het Museonder of het Park Paviljoen.

Meer informatie

Uitgelicht

Voordelig dineren tot en met 30 september


Tot en met 30 september kunt u genieten van een voordelig diner in het Parkrestaurant. Wanneer u na 17.00 uur uw dagentreekaartje koopt bij een van de ingangen en daarna gaat dineren in het restaurant, dan krijgt u de entreeprijs terug (excl. auto). 

Lees hier de actievoorwaarden

Hoge Veluwe T-shirt Okimono


In de Parkwinkel zijn leuke T-shirts met Hoge Veluwe thema's te verkrijgen van het merk Okimono. De T-shirts hebben een mooi design van bijvoorbeeld het Jachthuis Sint Hubertus of van een edelhert en zijn gemaakt van kwalitatief ecokatoen. De shirts zijn verkrijgbaar voor €39,95 in de Parkwinkel.

Natuurdetective


Tot en met 21 augustus kunnen kinderen weer op zoek naar sporen van dierenmisdaad met de natuurdetective Jac. P. Stuiner. De natuurdetective is op doordeweekse dagen van 13.00 tot 15.00 uur bij het Museonder, deelnemen is gratis. 

Meer informatie

NK Burlen 6 september


Op 6 september vindt het jaarlijkse NK Burlen weer plaats. Het NK Burlen wordt gehouden in het centrum van het Park van 15.00 tot 17.00 uur. Wilt u zelf uw burl-kunsten laten horen? Meld u dan aan voor 1 september. 

Aanmelden NK Burlen

Verkiezing Leukste uitje in Nederland

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is genomineerd voor Leukste uitje van het jaar van de ANWB. Vindt u dat het Park het leukste uitje is van Nederland? Stem dan via de knop hieronder op het Park.

Stem op het Park

STEUN ONS PARK, JUIST NU!

 
De gehele wereld wordt hard geraakt door het Coronavirus en dit veroorzaakt grote onzekerheid bij iedereen. Zo ook bij Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Er komen minder mensen naar het Park en minder betalende bezoekers betekent minder inkomsten. 

Lees verder

Ontdek het Park  •  Bezoek het Park  •  Agenda   
Webshop  •  Steun ons

Blijf elke dag op de hoogte en volg ons op social media:
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
© 2020 – Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe