Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

De implosie van het systeem? - Technologie? Belgische kmo's blijven hopeloos achter -  Russen en Fransen schrijven 'handleiding voor oorlog van de toekomst'

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.532 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Belgische kmo's blijven hopeloos achter

De Belgische kmo’s moeten dringend een tandje bij steken op het vlak van technologieën als data-analyse en artificiële intelligentie, want anders worden ze weggespeeld op het wereldtoneel. Daarvoor waarschuwt Didier Ongena, de general manager van Microsoft België, in een interview met Business AM.

De Belgische economie steunt op de vele kleine en middelgrote bedrijven, die samen goed zijn voor 70 procent van de werkgelegenheid. ‘Instinctief dachten we dat die kmo’s een technologische versnelling zouden inzetten dankzij de cloud, de IT-diensten via het internet’, zegt Ongena, sinds twee jaar general manager van Microsoft in België en Luxemburg.

‘Er zijn met de cloud geen zware IT-investeringen meer nodig, wat leidt tot een gelijk speelveld, zo was onze redenering. Maar op het terrein zien we die acceleratie niet. In België zijn het de start-ups en scale-ups en de grote bedrijven die vaart zetten achter technologieën als artificiële intelligentie, data computing of virtual & augmented reality. De grote groep kmo’s daartussen blijft achter.’ Lees meer

2. De ‘implosie van het systeem’?

Wat gebeurt er precies? De Vlaamse christendemocraten en Franstalige liberalen gebruiken het informateurschap van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) om duidelijk een andere oefening te voeren dan hun voorganger, Paul Magnette (PS). Want er wordt wel degelijk hard gewerkt om na paars-groen toch ook paars-geel nog een kans te geven.

De details: Zaterdagavond brachten ze de PS’ers Paul Magnette en Jean-Claude Marcourt ­samen met Bart De Wever, Theo Fran­cken en Lorin Parys van de N-VA.

Tussen de regels: Het opvallendste was misschien toch het antwoord van Magnette op de vraag van Pascal Vrebos op RTL, die wilde weten of hij zichzelf premier van paars-geel ziet worden. ‘Misschien’, antwoordde de PS-voorzitter veelbetekenend. De deur staat dus op een kier.

De Wever waarschuwt dat een linkse regering zonder N-VA het hele systeem in gevaar brengt. ‘Wij zitten geprangd tussen systeem en anti-systeem’, zei hij letterlijk over z’n N-VA. En over de peiling: ‘De antipolitiek gaat richting 40 procent. Dan zit je in een fin du régime, in Italiaanse toestanden. En het kan nog veel erger worden. Als je aan die Vlaamse kiezer zegt ‘nu spuwen we in uw gezicht en maken we een compleet tegenovergestelde coalitie’, dan weet je waar het eindigt.’ Lees meer

Abonneer u hier op Wetstraat Insider, onze nieuwsbrief over politiek.

3. De les van het Corbynfiasco? Links populisme haalt het niet van rechts populisme

'De [Britse] kiezers wilden niet weten van Corbyns belofte - of dreiging - om grote delen van de Britse economie te nationaliseren, waaronder de spoorwegen, breedbandinternet en de post. Ze gingen ervan uit dat hij dat - en de uitbreiding van de sociale uitkeringen - enkel zou kunnen betalen door de middenklasse en ook kleinverdieners meer te gaan belasten en dat ondanks zijn belofte van ‘taxing the rich'.

De Britten weigerden ook een radicaal links politicus aan de macht te brengen die instemmend had geknikt naar het overduidelijk aanwezige antisemitisme binnen de Labour Party. Die partij kan Corbyn en zijn radicale handlangers nu buitensmijten om de kiezer een meer centrumgericht alternatief te bieden.

Dat de Britse middenklasse Labour dumpte houdt ook een verwittiging in voor de Amerikaanse Democraten, die denken dat links populisme de sleutel vormt om het rechts populisme van Donald Trump te verslaan.

Corbynisme duwde het politieke midden in de armen van Johnsons Tory-partij. Een Democratische Partij die opschuift naar Bernie Sanders of Elizabeth Warren zou Trump de herverkiezing kunnen bezorgen omdat plattelandskiezers die geen hoge pet van Trump ophebben geen socialisme willen.'

 The Wall Street Journal (€), in een editoriaal

4. Klimaatconferentie baart een muis

De klimaatconferentie had eigenlijk vrijdagavond al moeten eindigen, maar de delegaties van de bijna 200 landen raakten het toen niet eens over een slotverklaring en bijhorend akkoord. De eerste versie van het akkoord bleek te zwak, maar ook de tweede versie is nog geen toonbeeld van ambitie geworden.

Het Wereld Natuur Fonds haalt in een reactie uit naar de grote uitstoters. ‘Met uitzondering van de Europese Unie toonden de grootste uitstoters een gebrek aan wil om op te treden’, aldus het WWF. Landen zoals de VS, China, India, Japan, Brazilië en Saoedi-Arabië ‘ontkennen hun verantwoordelijkheid’, klinkt het nog.  Lees meer

5. Telex
  • De grootste verrassing van de Britse verkiezingen is wel de volgende: het gecombineerde aantal stemmen voor pro-brexitpartijen strandt op  47.33%, terwijl het aantal stemmen voor Labour, de Lib-Dems, SNP, Greens, Sinn Fein, Plaid Cymru en Alliance 52.67% bedraagt. Meer Britten stemden dus voor een partij die een tweede referendum wilde of gewoon bij de EU wilde blijven. Maar omdat het Britse 'first past the post'-systeem de winnaar van elk district alle zetels verzekert, haalde brexit een comfortabele overwinning.

  • De Brusselse start-up Cabin 3D heeft een virtuele paskamer ontwikkeld waarin 125 camera’s en 4 metroprojectors worden opgesteld. Die nemen simultaan foto’s van mensen om zo een digitale avatar te ontwikkelen, die kan worden ingezet om nieuwe kledij te zoeken die overeenstemt met de morfologische maten van die persoon. Recent onderzoek wijst uit dat 60% van online aankopen in het winkelmandje achterblijven, terwijl 35% van alle bestelde kledij wordt teruggestuurd.

  • Antwerpen en Zeebrugge worden het meest bedreigd door de brexit wanneer het Verenigd Koninkrijk straks de Europese Unie verlaat. Uit een studie van de KULeuven blijkt dat in Antwerpen 7.900 jobs in het gedrang komen. Een aantal dat bij een zachte brexit wel zou beperkt blijven tot 1.950. In totaal zou een ‘hard brexit’ 42.000 Belgische jobs kosten, een ‘zachte brexit’ ruim 10.000. In relatieve termen zou West-Vlaanderen hardst worden getroffen, met 13 jobs op 1.000 die bedreigd zijn.

6. Business AM | Meest gelezen
Kan China wel, zoals Trump beweert, 50 miljard aan landbouwgoederen importeren?
'Cyber Truck Musk voldoet niet aan EU-normen'
7. Voor de Clásico van woensdag is alarmfase 5 voor terrorisme van kracht

Woensdag wordt in het Camp Nou in Barcelona de Clásico gespeeld tussen FC Barcelona en Real Madrid. Het is de eerste keer dat beide ploegen elkaar partij geven sinds de strafmaat bekend werd voor de politici die betrokken waren bij de organisatie van het illegale referendum van 1 oktober 2017.  Het duel stond oorspronkelijk op 26 oktober gepland, maar werd vanwege de grote onrust in Barcelona, onmiddellijk na de bekendmaking van het vonnis, uitgesteld.

Voor de gelegenheid zal in het Camp Nou ruim 3.000 man veiligheidspersoneel worden ingezet, waarvan 1.000 Mossos d’Esquadra (agenten van de autonome Catalaanse politie).

Deze machtsvertoning heeft 3 redenen

  • Alle wedstrijden tussen Barça en Real worden als alarmfase 5 gecatalogeerd m.b.t. een mogelijke terreuraanslag.
  • Alle wedstrijden tussen Barça en Real worden als risicowedstrijd beschouwd. 
  • Tenslotte hebben 25.000 leden van de onafhankelijkheidsbeweging Tsunami Democràtic zaterdag aangekondigd dat ze tijdens de wedstrijd actie willen voeren om de nieuwe Spaanse regering aan de onderhandelingstafel te krijgen. De activisten willen van de rechtstreekse televisieuitzending die naar schatting door 650 miljoen kijkers wereldwijd gevolgd zal worden gebruik maken om tijdens de wedstrijd een gigantisch spandoek te ontvouwen waarop 'Spain, sit and talk' ('Spanje, ga zitten en praat') staat te lezen.

In Spanje probeert waarnemend premier Pedro Sánchez nu al maandenlang een minderheidsregering te vormen. Zijn socialistische PSOE heeft een akkoord met het uiterst-linkse Podemos op zak, maar die coalitie heeft de gedoogsteun nodig van de Catalaanse separatisten van de ERC, wiens leider Oriol Junqueras nog steeds in de gevangenis zit. Wat Sánchez de Catalanen in ruil voor die gedoogsteun wil aanbieden is het best bewaarde geheim van het decennium.

Donderdag moet het Europese Hof van Justitie zich dan uitspreken over de onschendbaarheid van Carles Puigdemont en Oriol Junqueras als Europarlementsleden. In het geval van Junqueras liggen de kaarten anders omdat die in Spanje al veroordeeld is. 

Vandaag wordt in België ook beslist of Puigdemont al dan niet aan Spanje wordt uitgeleverd. Maar zijn advocaat zou uitstel vragen tot het Europees Hof tot een beslissing is gekomen.

8. Het ondenkbare bedenken: Russen en Fransen schrijven 'handleiding voor oorlog van de toekomst'

Niet enkel de Russen werken aan sciencefictionscenario’s voor de volgende decennia. Het Franse ministerie van Defensie rekruteert op dit moment een vijftal mensen voor de oprichting van een ‘Red Team’. Gezocht wordt naar futurologen, sciencefictionauteurs en andere mensen die in staat zijn ‘het vandaag nog ondenkbare te bedenken’. 

Hun taak wordt dus om disruptieve scenario’s te ontwikkelen die in de toekomst werkelijkheid zouden kunnen worden op het slagveld. Het ‘Red Team’ moet op die manier bijdragen aan de uitdagingen waarmee het Franse leger in de periode 2030 – 2060 zou kunnen worden geconfronteerd. Lees meer

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
9. Cover du Jour
10. De meest hoopgevende foto's van 2019

Het magazine The Atlantic publiceert de 28 meest hoopgevende foto's van 2019.

De dubbel geamputeerde hond Cora Rose behoudt zijn evenwicht op twee poten terwijl zijn baas zijn karretje repareert. Cora Rose werkt als therapiehond in een gevangenis in Californië. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters)

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België