ELF Voetbal nieuwsbrief van 16-11-2020
De knotsgekke ontknoping van het Eredivisieseizoen 2006/07: "Het zal toch niet mis gaan? Nou, wel dus"

Het voorstellingsvermogen van de Nederlandse voetballiefhebber werd op 29 april 2007 aanzienlijk opgerekt. De laatste speeldag van het Eredivisie-seizoen 2006/07 mondde uit in een apotheose waarop menig scriptschrijver jaloers is. Niet koploper AZ of achtervolger Ajax, maar PSV ging er als nummer drie lachend met het bot vandoor. "Na afloop zag ik de nodige tranen vloeien. Uit boosheid maar vooral verslagenheid."


Lees verder
Cocu ontslagen: Deze Nederlandse trainers in het buitenland blijven over

Zaterdagavond gebeurde het onvermijdelijke in Engeland, Phillip Cocu werd ontslagen als trainer van Derby County. De Nederlandse oefenmeester zette een bijzonder slechte reeks met resultaten neer waardoor zijn ploeg afzakte naar de laatste positie in de Championship. Met het ontslag van Cocu is er weer een Nederlander minder actief als trainer in het buitenland bij een relatief grote club. Het lijkt steeds slechter te gaan met het aantal Nederlandse trainers bij topclubs. Deze oefenmeesters blijven over.

Lees verder
Interview Bergkamp-figurant Nikos Dabizas: "Ik voel geen ongemak als ik de beelden zie"

Het doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Newcastle United. Mondiaal gezien als een kunstwerk. Nikos Dabizas figureerde als het zogenaamde slachtoffer bij die prachtige treffer. "Ik denk dat het een paar dagen duurde voordat ik accepteerde wat er gebeurd was en ik het doelpunt vanuit het juiste perspectief kon bekijken. Vanuit de ogen van een bewonderaar. Ieder ander perspectief zou egoïstisch zijn."

Lees verder
Deze Eerste Divisie-spelers konden rekenen op een oproep voor hun nationale elftal

Alhoewel veel kleinere voetballanden in coronatijd even geen interlands spelen, zijn er alsnog een aantal spelers uit de Eerste Divisie die op dit moment trainen met een nationaal elftal. ELF Voetbal zet de spelers op een rij die konden rekenen op een oproep voor hun nationale elftal.

Lees verder
Interview Alex, De Tank van PSV: "Zat ik plotseling middenin de carnavalsoptocht"

Hij vormde het slot op de deur van het meest succesvolle Nederlandse team van de Zeroes: Alex, bijgenaamd De Tank. In al zijn drie dienstjaren bij PSV veroverde hij de landstitel en verder won hij de KNVB Beker en stond hij op de rand van een Champions League-finale. De 38-jarige Braziliaan is nu profvoetballer af en blikt met genoegen terug op zijn tijd in Nederland. "Ik heb één keer proberen te fietsen, maar dat was levensgevaarlijk."

Lees verder
Neres, Danilo en Júnior in 'verde-amarelo': Hoe Brazilianen weer een opmars maken in Nederland

"Waar zijn de Romario's" kopte het AD nog in 2013. Heracles-spits Everton vertrok destijds uit de Eredivisie waardoor er slechts enkele Brazilianen in de Eredivisie over bleven. Eric Botteghin, Marcelo en Jonathan Reis waren de spelers die de Eredivisie trouw bleven, maar het echte Braziliaanse samba-voetbal brachten zij niet. Nu zijn de Brazilianen in Nederland eindelijk weer aan een opmars.

Lees verder
Interview NEC-kwartet over unieke jaargang: "Als we het niet wisten, speelden we Youssouf aan"

Dolle taferelen op het veld, een kolderieke bustocht en een spectaculair feest op Kelfkensbos. Op 29 mei 2003 plaatste NEC zich voor de eerste en vooralsnog laatste keer op basis van de eindranglijst voor Europees voetbal. Vier spelers van dat team blikken terug. "Toen ik mijn ogen opende, bleek ik voor de dug-out van RKC Waalwijk te staan juichen."

Lees verder
Eredivisie als springplank naar interlanddebuut

Lange tijd werd de Eeredivisie als de Mickey Mouse-league gezien. Van die bijnaam is de competitie ook nog niet af. Maar bondschoaches van toplanden selecteren steeds vaker spelers uit de Eredivisie.

Lees verder
QUIZ: Welke Oranje-internationals werden niet in Nederland geboren?

Met de selectie van Luuk de Jong heeft bondscoach Frank de Boer ook deze interlandperiode een speler tot zijn beschikking die niet binnen de landsgrenzen van Nederland werd geboren. Een groot aantal spelers ging de spits van Sevilla voor. Weet jij wie dit waren? Maak nu de quiz!

Lees verder