'Het heelal mag onverschillig zijn, de mens is dat niet'
NRCVandaag
Abonneer nu
Zaterdag 11 juli 2020
nrc.nl/vandaag
We leven in onzekere tijden. Je kunt op NRC rekenen voor betrouwbare informatie.
Lees meer NRC vanaf €2,- per week.
Goedemorgen NRC-lezer. Dit is vandaag belangrijk:
De koers van CDA
Vandaag wordt bekend of het CDA een nieuwe lijsttrekker heeft, en hoe de partij verdergaat. Wordt het CDA een middenpartij, een volkspartij, of volgt het een cultureel-conservatieve lijn?
25 jaar later
Hoe kijken de inwoners van Srebrenica naar de genocide van 25 jaar geleden? Op school leren kinderen er geen woord over, het onderwerp blijft taboe. „Je moet kinderen alleen dingen leren die onbetwist waar zijn.”
Coronasteun
Vanwege de coronacrisis kregen bijna 140.000 bedrijven een loonkostensubsidie: 7,9 miljard euro in totaal. De onderlinge verschillen zijn enorm. Wie kreeg hoeveel?
Zomeravondgesprek
Na een half uurtje praten is het alsof actrice Carine Crutzen en radioloog Warner Prevoo elkaar al jaren kennen. Voor het gesprek lazen ze elkaars boek. „Een depressie is heel eenzaam, net als kanker.”
Essay
Het is de wraak van de natuur, zeggen sommigen over het coronavirus. In de polder werd Mariët Meester geconfronteerd met de natuurlijke orde van leven en dood. „Het heelal mag dan onverschillig zijn, de mens is dat niet.” 
OV-chipkaartfraude
Twee IT'ers reisden anderhalf jaar gratis met een gekraakte ov-chipkaart. Voor de jeugdvrienden was het „een avondprojectje”. De hack legt een kwetsbaarheid van het systeem bloot.
Column Youp van 't Hek
Grapjes en Twitter zijn geen gelukkige combinatie, schrijft Youp van 't Hek als hij hoort dat de zwarte gaper boven een drogist is neergehaald. „Is het een idee om de kop van Hazes daar te hangen?”
 
Column Marike Stellinga
Laten we vaker praten over standpunten die we hebben verlaten: stondpunten. In de politiek was het een jaar vol voortschrijdend inzicht, schrijft Marike Stellinga.
Terwijl je sliep
•   De gevangenisstraf van Roger Stone, de naaste adviseur van president Trump, is kwijtgescholden door Trump zelf.
•   In Servië is voor de vierde dag op rij geprotesteerd tegen het beleid van president Vucic. In hoofdstad Belgrado bestormden betogers het parlement.
•   Ook in Mali waren er protesten. De betogers eisten hervormingen door president Keïta en bezetten de staatsomroep.
Veel succes vandaag. Heb je nieuws of commentaar of 7,9 miljard subsidie ontvangen? Mail ons op nieuwsbrief@nrc.nl.

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Volg ons op InstagramTwitterFacebook
NRC