Restauratiefonds directeur-bestuurder Uğur Özcan vertelt waarom het essentieel is om te investeren in erfgoed. Bij woorden blijft het niet: het programma Erfgoed Deal werd geëvalueerd én geactualiseerd. Ook komt er geld vrij voor eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie.
In januari 2023 startte Uğur Özcan als directeur-bestuurder bij het Nationaal Restauratiefonds. Hij is geboren en getogen in Duitsland, komt uit een Turks gastarbeidersgezin en woont inmiddels al zo’n 18 jaar in Nederland. De erfgoedsector is nog redelijk nieuw voor Uğur, maar hij ziet al duidelijk de kracht van erfgoed. “Om de kwaliteit van de leefomgeving voor de volgende generaties te behouden is investeren in erfgoed essentieel."
Goed nieuws voor eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie: vanaf 1 maart is het weer mogelijk om woon-huissubsidie aan te vragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze subsidieregeling is bedoeld voor particuliere eigenaren die instandhoudingskosten hebben gemaakt in 2022 en hierbij hulp kunnen gebruiken. Het aanvragen van de subsidie kan tot en met 30 april.
In november maakte staatssecretaris Uslu bekend dat het programma Erfgoed Deal de aankomende drie jaar wordt verlengd. Reden voor de bestuurlijke en maatschappe-lijke partners om de afgelopen drie jaar te evalueren én om de thema's en onderwerpen te actualiseren. Er wordt nu gewerkt aan een ‘Addendum’ waarin de vernieuwde inhoudelijke kaders voor de aankomende drie jaar uiteen worden gezet.
Erfgoed delft in de complexiteit van gebiedstransformaties gemakkelijk het onderspit. Om gebieden duurzaam en evenwichtig te ontwikkelen is begrip van de context en omgevingsbelangen cruciaal. Adviseur Martijn Oosterhuis van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed legt uit wat de nieuwe handreiking 'Transformeren met Cultureel Erfgoed' oplevert voor gebiedsontwikkelaars.
Op het eerste gezicht lijkt het op een vierkant landhuis, maar schijn bedriegt. Onder de witte pleisterlaag gaat een middeleeuws muurwerk schuil dat zich uitstrekt van de kelders tot het dak. Taco Hermans, specialist kastelen en buitenplaatsen, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de bouwgeschiedenis van het kasteel Duistervoorde.
De Vereniging Groninger Monument Eigenaren (VGME) benadrukt dat zaken die op zichzelf eenvoudig lijken, vaak onnodig complex worden gemaakt als het gaat om het versterken en schadeherstel van panden bij de aardbevingsproblematiek. Dit standpunt heeft de VGME ook aan de Parlementaire Enquête Commissie overgebracht.
Het meer dan een eeuw oude tramhuisje in het centrum van Rotterdam is binnenkort geen kebabzaak meer. Het pand is aangekocht door Stadsherstel Historisch Rotterdam die van plan is om het gietijzeren huisje grondig te restaureren, waarbij een foto uit 1931 als inspiratiebron geldt. Tegelijker-tijd wordt er nagedacht over een nieuwe, publieke functie.
Staatsbosbeheer werkt de komende periode aan het herstellen van cultuur-historische elementen rondom Landgoed Veenwijk. Het landgoed wordt beschouwd als belangrijk historisch erfgoed binnen de omgeving Oranje-woud. De originele zichtlijnen van het landgoed worden hersteld en de Engelse tuinstijl wordt naar voren gehaald.
The Reinwardt Academy is offering an innovative 60 EC international master's programme in Applied Museum & Heritage Studies. The programme is designed to give you the knowledge and skills needed to conduct socially engaged interventions in the international museum and heritage field.
Inclusief en meerstemmig zijn: dat is toch het streven van elk museum vandaag? Maar dat dit moeilijk is en we nog een lange weg te gaan hebben, blijkt uit de documentaire White Balls on Walls van Sarah Vos over het Stedelijk Museum in Amsterdam: nog geen 4% van de collectie is gemaakt door vrouwen.
Jesper Buursink en Fouad Lakbir maakten voor BOEi een podcast over toko's als erfgoed van Amsterdam, waarin ze het verhaal vertellen van drie verschillende toko's. In de derde aflevering bezoeken ze Marco, één van de authentieke groente en fruitboeren die nog over is in Amsterdam.