Met het vele nieuws over de oorlog in Oekraïne zijn er opvallend minder nieuwsberichten over het erfgoed in Nederland, wat natuurlijk heel begrijpelijk is. De redactie heeft haar best gedaan om toch weer een nieuwsbrief in elkaar te zetten!
Over iets minder dan een week kunnen weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij geen enkele andere verkiezing is erfgoed zo belangrijk, en bij geen enkele andere verkiezing lezen we er zo weinig over.
Het moet lastiger worden om kunst en erfgoed van nationaal belang te exporteren. De Raad voor Cultuur vindt dat er een nationaal uitvoervergunningensysteem moet komen om te voorkomen dat belangrijk erfgoed naar het buitenland verdwijnt.
De Sint-Janskathedraal in Den Bosch wordt een enorm theaterdecor voor het toneelstuk 'Strijd om de Kathedraal' van Jacques Vriens. In de tuin van de kathedraal komt een compleet middeleeuwse stad.
7 maart 2022 - Haarlems Dagblad (€) en Rijksoverheid
Het Fort bij Velsen, onderdeel van het werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam, werd begin dit jaar vernield bij illegale grondwerkzaamheden. Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur betreurt deze 'aantasting'.
Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft een tot nu toe onbekende aquarel van Mondriaan ontdekt. Mondriaan schilderde het werk in 1904 tijdens een retraite in Brabant.
Op 8 maart opende de reizende tentoonstelling op een schoolplein. Zo kunnen jongeren goed kennis nemen van de geschiedenis van de Molukkers in Nederland.
Op 8 maart organiseerde Europa Nostra het evenement #Women4Heritage ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Sluit je aan bij het #Women4Heritage-netwerk en ontmoet vrouwelijke erfgoedprofessionals uit heel Europa!
Telkens als er iets verandert op Slot Schaesberg, zoals de bouw van de poorttoren, wordt er ook archeologisch onderzoek gedaan. In deze video legt Morvenna van Rijn uit hoe zij plantenresten onderzoekt in de modder (en poep) uit de gracht van het kasteel.
Precies 350 jaar geleden, in 1672, was het rampjaar voor Nederland. En uit nieuw onderzoek blijkt dat de provincie Utrecht de Franse bezetting in die tijd vooral te danken heeft aan een beslissing die de regenten van de stad Utrecht dat jaar namen.