Ole Bull en Edvard Grieg Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik dan hier...

De mooiste muziek uit het land van de fjorden

Geachte Do,

Hoe is het met u? Hopelijk maakt u het, ondanks de moeilijke situatie, persoonlijk goed en bent en blijft u gezond. Met deze nieuwsbrief proberen we wederom de teleurstelling over het annuleren van mogelijk ook uw muziekreis en het verstoken blijven van live concerten, enigszins te compenseren. Dus ook deze editie bestaat weer uit de vijf ‘vaste’ onderdelen.

Noorwegen mag gerust het leidmotief van deze nieuwsbrief genoemd worden. Van de hand van Wouter Schmidt verschijnt het eerste deel van zijn tweedelige blog over twee Noorse componisten, de Hardangerviool en het Bergen Festival, terwijl datzelfde festival ook centraal staat als reisbestemming. Bovendien kunt u thuis digitaal het openingsconcert bijwonen op 20 mei. Onze reisleider Thiemo Wind is regelmatig panellid van Diskotabel, het zondagmiddagprogramma van NPO Radio 4 waarin nieuwe cd’s worden besproken. Luistert u met hem mee! Als samenwerkingspartner staat ditmaal het Internationaal Vocalisten Concours centraal. Tenslotte voorzien wij u weer van enkele streamingstips voor thuis. Wij wensen u veel lees- en luisterplezier toe!

Hartelijke groet,
Team Hannick Reizen

Blog: Ole Bull, de Hardangerviool, Edvard Grieg en het Bergen Festival – deel I

Wouter Schmidt is dol op Noorwegen, al sinds zijn ouders hem in zijn vroege jeugd kennis lieten maken met dit prachtige land. Als toerist, beginnend reisleider en uiteindelijk als reisleider van Hannick Reizen heeft hij inmiddels een tiental reizen naar Noorwegen gemaakt. Bovendien heeft hij een zwak voor twee beroemde Noorse componisten: Ole Bull, ‘de Noorse Paganini’ en natuurlijk Edvard Grieg. Daarnaast vertelt hij u iets over de Hardangerviool en het Bergen Festival. Vandaag deel één van dit tweeluik! 

Lees het volledige blog

Reis 'De mooiste muziek in het land van de fjorden'

Ook de ‘Festspillene i Bergen’ hebben tot hun grote spijt moeten besluiten om de editie van 2020 te annuleren vanwege het coronavirus. Onze reisleider Thiemo Wind, die verderop in deze nieuwsbrief aan het woord komt, zou deze reis begeleiden en had er een mooi clipje voor gemaakt. De directie van het festival zit echter niet bepaald bij de pakken neer en via het web – zie ook 'tips voor thuis' – kunt u toch enkele concerten live bijwonen: https://www.fib.no/en/programme/opening-concert/  

Reisleider Thiemo Wind aan het woord

Via deze nieuwsbrief geven we met alle plezier het woord aan onze reisleider Thiemo Wind. Wie weleens een reis met hem heeft gemaakt, weet dat hij vol muziekverhalen zit. Bijna dertig jaar lang was Thiemo muziekredacteur van De Telegraaf en in die hoedanigheid heeft hij tal van grote musici van dichtbij meegemaakt en de halve wereld rondgereisd. Daarnaast heeft hij zich ook als musicoloog niet onbetuigd gelaten. Zo promoveerde hij in 2016 aan de Universiteit Utrecht op een dissertatie met als titel ‘Jacob van Eyck en de anderen – Nederlands solorepertoire voor blokfluit in de Gouden Eeuw’.

Thiemo is geregeld panellid van Diskotabel, het zondagmiddagprogramma van NPO Radio 4 waarin nieuwe cd’s worden besproken. Eens in de zoveel tijd bestaat dit programma uit een special ‘Ongehoord’ waarin de schijnwerpers komen te staan op één panellid. Op eerste paasdag 2018 werd Thiemo in dit kader geïnterviewd door presentator Lex Bohlmeijer. Ter sprake kwam onder meer zijn bijzondere relatie met Frans Brüggen, zijn werk voor en met de blokfluitist Erik Bosgraaf, en de drie zoenen die Thiemo op zijn veertigste verjaardag kreeg van de wereldberoemde cellist Mstislav Rostropovich.

Ook zijn Bach-onderzoek kwam aan de orde: Thiemo ontdekte dat de aria ‘Aus Liebe’ uit de Matthäus-Passion gewoonlijk veel te langzaam wordt uitgevoerd. Hoe het volgens hem wel moet? Ook dat was in deze bijzondere aflevering van Diskotabel te beluisteren.

Graag stellen we u in de gelegenheid deze uitzending integraal terug te luisteren. Gegarandeerd: anderhalf uur luisterplezier. Klik op de link om naar de uitzending te gaan. 

Samenwerkingspartner in het zonnetje: International Vocal Competition 's-Hertogenbosch

Sinds 1954 is het IVC jaarlijks of tweejaarlijks doorgegaan. Jonge talenten hebben zich ook in momenten van organisatorische tegenslagen (zoals een theater dat vanwege asbest gesloten moest worden) toch altijd aan een enthousiast publiek kunnen presenteren. Deze situatie is echter volkomen nieuw voor ons, net als voor iedereen.

Onze voorbereidingen voor het 54e IVC Opera I Oratorium Concours werden na een zeer geslaagde 1e voorronde in Lodz, Polen, abrupt onderbroken. Momenteel zijn we aan het evalueren hoe en of we een Concours in november plaats kunnen laten vinden. Wij willen het publiek een veilig maar ook een kwalitatief hoogstaand Concours aanbieden dat bovendien voor jonge zangers een belangrijk (inter)nationaal podium kan zijn om hun beginnende carrière een belangrijke impuls te geven. Zoals we dat voor Elly Ameling, Robert Holl, Jard van Nes, Nelly Miricioiu, Peter Gijsbertsen, Lenneke Ruiten, Pretty Yende en Josh Lovell hebben kunnen doen.

In de tussentijd delen we graag op https://vocalcommunity.ivc.nu materiaal uit onze archieven. Masterclasses (onder andere met Dame Kiri te Kanawa) en aria’s uit de finales van het Concours, waaronder de waanzinsaria van Lucia di Lammermoor met Lenneke Ruiten en Hartmut Haenchen die philharmonie zuidnederland dirigeert.

Wij hopen u snel weer te zien! In de tussentijd: blijf gezond en blijf genieten van alle mooie zaken die het IVC u kan bieden, maar dan virtueel.

Muziek voor thuis

Classical Encounters Online op 17 mei 2020

Classical Encounters is hét internationale kamermuziekfestival van de regio Den Haag, Leiden en omgeving. Sinds de oprichting in 2003 stelt artistiek leider Eva Stegeman jaarlijks een verrassend programma samen; concerten die zich kenmerken door innovatieve en inspirerende ontmoetingen tussen musici en publiek. Classical Encounters editie 2020 kan – als gevolg van de maatregelen in verband met de coronacrisis – niet doorgaan in de vorm zoals Eva en haar collega’s die voor ogen hadden. Zij beseffen maar al te goed dat muziek troost biedt, verbinding schept en juist in deze moeilijke tijd onmisbaar is. Daarom kondigt Classical Encounters een online editie aan op zondag 17 mei, live vanuit de Lourdeskerk in Den Haag waarin muzikale encounters op nieuwe manieren vorm krijgen: Classical Encounters Online. Bekijkt u het clipje van Eva en leest u meer over het festival op de website: http://www.classicalencounters.nl/classical-encounters-online/

Openingsconcert van het Bergen Festival (Noorwegen) op 20 mei

Welkom bij de feestelijke opening van het 68e Bergen International Festival! Op woensdagavond 20 mei om 20:30 uur kunt u toch live meegenieten van het Openingsconcert van de Festspillene dat een aangepast programma heeft samengesteld. U hoort muziek van de festivalcomponist Jörg Widmann, Mozart, Pärt en anderen. Tot de artiesten die optreden behoren ondermeer het Bergen Philharmonisch Orkest, pianist Leif Ove Andsnes en violiste Eldbjørg Hemsing. In de periode tot 3 juni zullen meerdere concerten worden uitgezonden. Welkom bij een buitengewoon festival in buitengewone tijden!

https://www.fib.no/en/programme/opening-concert/

Violiste Rosanne Philippens omarmt de zonsopgang in Keukenhof

Omdat u De Keukenhof nu niet kunt bezoeken, heeft men besloten om de Keukenhof naar u toe te brengen! Het eerste uur zonlicht van de dag staat ook bekend als het magische uur of het gouden uur. Violiste Rosanne Philippens omarmt zonsopgang met de Solosonate nr. 5 van de Belgische violiste-componist Eugene Ysaÿe.

https://www.youtube.com/watch?v=J-cyVgXMJb8 

Hannick Reizen maakt deel uit van de FST Group

Hannick Reizen

info@hannick.nl 

070 - 319 19 29

www.hannick.nl 

Facebook Twitter Instagram

Wilt u deze e-mail liever niet meer ontvangen? Klik dan op onderstaande link om u af te melden. 

Afmelden