Het is uiterst gevaarlijk om mensen aan te wijzen als zondebok, bron van ziekte of profiteur - zeker wanneer die kwalificaties gepaard gaan met repressieve overheidsmaatregelen. Dat leert de geschiedenis ons, met als meest aangrijpende voorbeeld het lot van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Ik heb lang nagedacht of ik dit moest zeggen. Maar ik ga het zeggen. Het is de waarheid: we zijn in oorlog en deze oorlog lijkt op de vorige. De "ongevaccineerden" zijn de nieuwe Joden.

 

En natuurlijk is het uiterst gevaarlijk om het ene met het andere te vergelijken. Tegelijkertijd is het uiterst gevaarlijk om géén lessen te trekken, niét te vergelijken. Wat we weten uit het verleden, is dat het extreem gevaarlijk is om mensen aan te wijzen als zondebok, bron van ziekte of profiteur - zeker wanneer die kwalificaties gepaard gaan met repressieve overheidsmaatregelen. Dat leert de geschiedenis ons, met als meest aangrijpende voorbeeld het lot van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

De parallellen tussen die verschrikkelijke tijd en nu zijn niet langer te ontkennen, vindt ook Nederlands bekendste opiniepeiler, Maurice de Hond. De afkondiging van het 2G-beleid was voor De Hond (van Joodse komaf) zelfs aanleiding om vandaag geen opiniepeiling te publiceren, iets wat hij al 17 jaar vrijwel elke zondag doet.

 

 
De schokkende parallellen met WO2
Word lid

Forum voor Democratie is de grootste politieke partij met ruim 45.000 leden.

Fb Tw Inst Yt In
 

Afmelden