logo.png
nieuwsbrief // 19 september 2019
payoff.png
'Het Arsenaal der Ongeleefde Dingen' van Mayke Nas en Teun Hocks (afbeelding Teun Hocks, courtesy Torch Gallery Amsterdam)

De nieuwste noten, vers van de pers

November Music staat voor de nieuwste muziek. Dat is alleen mogelijk als componisten en makers kansen krijgen om de creatiefste vondsten om te zetten in concrete muziek, iets waar we als festival een flinke steen aan willen bijdragen. In deze nieuwsbrief lees je meer over Nederlandse en Europese premières en composities die mede dankzij November Music het levenslicht zien.
 
20 jaar Mayke Nas op November Music
De band tussen Mayke Nas en November Music gaat terug tot 2000 toen ze een opdrachtwerk mocht schrijven voor het Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw. Nu, bijna 20 jaar en diverse opdrachtwerken verder, staat Mayke voor een nieuwe uitdaging, namelijk een avondvullend muziektheatraal werk. Met inbreng van kunstenaar Teun Hocks en de topmusici van Nieuw Amsterdams Peil.


Georg Friedrich Haas omarmt de volledige duisternis
Hou je vast voor een onvergetelijke muziekervaring. In het nieuwe opdrachtwerk Solstices wil de Oostenrijkse componist Georg Friedrich Haas het publiek de noten niet alleen laten horen, maar vooral ook voelen. Dit nieuwe kamermuziekwerk wordt gespeeld in volledige duisternis door het tienkoppige Britse The Riot Ensemble. Haas staat bekend om zijn reine, harmonische stemmingen die voorbijtrekken in een imposante spanningsboog. Vorig jaar was de Oostenrijker nog een van de blikvangers tijdens het Holland Festival.

Spectaculair slagwerk in Aart Strootmans ‘W.A.L.L.’
‘Een adembenemende sequentie’, zo omschreef NRC Handelsblad de compositie W.A.L.L. van Aart Strootman die van veelzijdigheid zijn belangrijkste troef heeft gemaakt. Dat geldt niet alleen voor zijn muzikale werkzaamheden – hij is gitarist, componist en instrumentenbouwer –, maar ook voor de muzikale invloeden die hij verwerkt in zijn composities. Hedendaags gecomponeerd, minimal music en rock vlecht hij moeiteloos tot een geheel. Zo ook in W.A.L.L. waarvoor hij zelf een muur van slagwerkinstrumenten bouwde die worden bespeeld door leden van Slagwerk Den Haag. Strootman wordt inmiddels gerekend tot een van de meest spraakmakende componisten van de nieuwe generatie. Hij won in 2017 de Gaudeamus Award en in 2019 de Matthijs Vermeulenprijs voor beste compositie.

Eindelijk Ensemble Modern!

Waarschijnlijk het meest beroemde ensemble ter wereld voor nieuwe muziek. Ensemble Modern werkte samen met niemand minder dan Frank Zappa. Al jaren proberen we dit collectief naar November Music te krijgen en eindelijk is het gelukt. Op ons verzoek speelt Ensemble Modern zowel enkele ‘greatest hits’ van bijvoorbeeld György Ligeti alsook nieuwe werken. We kijken vooral uit naar de première van de in Duitsland woonachtige Nederlandse componiste Iris ter Schiphorst met een glansrol voor sopraan Sarah Maria Sun.

 

Sarah Maria Sun

Asko|Schönberg & Wu Wei

November Music is niet denkbaar zonder een concert van Asko|Schönberg. Neerlands topensemble verrast ieder jaar weer met originele programma’s. Met dirigent Bas Wiegers op de bok, die internationaal steeds meer furore maakt, speelt het ensemble een viertal werken waarin westerse en oosterse invloeden hoorbaar zijn. Met een opdrachtwerk voor de Tsjechische componist Ondrej Adamek waarvoor de virtuoze shengspeler Wu Wei terugkeert naar het festival.

 

Wu Wei

De klanken van 75 jaar bevrijding door Jesse Passenier

November Music 2019 opent spectaculair op vrijdag 1 november met een gratis concert in de Grote Kerk waar zo’n 80 zangers uit ’s-Hertogenbosch een bijdrage aan leveren, onder wie Vocaal Ensemble Markant met dirigent Bernhard Touwen. Inspiratiebron voor het nieuwe werk Alan van Jesse Passenier was 75 jaar bevrijding ’s-Hertogenbosch. Stadschroniqueur Eric Alink schreef speciaal hiervoor de tekst Krijt. Later op de avond is er de première van Division, eveneens in het kader van 75 jaar Vrijheid ’s-Hertogenbosch, uitgevoerd door de philharmonie zuidnederland en zanger Ruben Hein.

  • vrijdag 1 november: Alan om 19u00. Division door philharmonie zuidnederland om 20u00.

 

Ruben Hein vertolkt samen met philharmonie zuidnederland de première van Jesse Passeniers 'Division'.

November Music tijdens 24 uur Verkadefabriek

De Verkadefabriek bestaat vijftien jaar en viert dat met ’24 uur Verkadefabriek’. Een non-stop festival met eenmalige optredens, bijzondere performances, bekende namen en nieuwe gezichten. Er is een parade op de gang, circus in het café, een dansmarathon in de foyer en toneel in de kantoren. Ook November Music levert een bijdrage aan deze marathon met Deep Sound Experience, een hallucinerende yoga-trip van Dyane Donck. Van za 28 sep 16.00 uur tot zo 29 sep 16.00 uur. Kijk voor informatie over het programma op www.verkadefabriek.nl/24uur. O ja...voor Dyane moet je wel vroeg uit de veren!

TIP! 
12 Points Festival in het BIMHUIS

Tijdens dit festival dat elk jaar in een ander land wordt gehouden, ontdek je Europa's nieuwste jazz. Van 25 tot en met 28 september komt 12 Points naar het BIMHUIS in Amsterdam. 12 bands uit 12 Europese steden geven hun visie op eigentijdse jazz. Het resultaat: een smeltkroes van meditatieve soundscapes, keiharde post-punk, rechttoe-rechtaan jazz en onweerstaanbare grooves. Het beste van de nieuwste generatie uit Europa in vier avonden: ‘De nieuwste, heetste geluiden in jazz en hedendaagse experimentele muziek’, aldus Irish Times. Het BIMHUIS presenteert tijdens 12 Points ook het randprogramma ORANGE LINE, waarin zes Nederlandse acts hún visie op jazz laten horen. Dit programma is gratis toegankelijk met je 12 Points ticket. Check bimhuis.nl/12points voor alle info.

November Music
Boschdijkstraat 45 // 5211 VD ’s-Hertogenbosch
T 073-6122000 // www.novembermusic.net // info@novembermusic.net
facebook.png   twitter.png   bad0d554-ae0f-48c0-a35b-157bd7944cd6.png