‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
21. JUNI 2024
 
Søren Astrup
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om politikernes reaktion på truslerne mod jøderne. I Danmark fik de danske jøder opbakning. I Norge kneb det gevaldigt for regeringen at imødegå antisemitismen i landet efter Hamas’ terrorangreb og det, Israel siden har gjort for bl.a. at finde og befri gidslerne i Gaza.  
  Der er også blevet plads til blandt andet karakterbogen for gårsdagens EM-kamp, som det danske landshold klarede til ug med kryds og slange.  
  Til sidst handler det om en af Socialdemokratiets kendte ansigter, der ser en fremtid, hvor partiet ikke længere er et folkeparti og om falsk Ozempic-medicin, der nu får WHO til at slå alarm.  
nullFoto: Claus Blok Thomsen
nullFoto: Claus Blok Thomsen
  Danmarks ledere støtter jøderne i landet. Gør de norske ledere det samme?  
  Den danske statsminister lagde i sin nytårstale vægt på, at jøder skal kunne leve i fred og sikkerhed her i landet. I Norge nøjedes hendes kollega Jonas Gahr Støre med at nævne Hamas’ krig mod Israel med en enkelt sætning, hvorefter han talte længere om det, der sker i Gaza. Det er en forskel, der er blevet bemærket hos Det Mosaiske Trossamfund i Oslo: »Der er bare så dramatisk forskel på, hvordan de to optræder i offentligheden«, siger Ervin Kohn, der i dag er informationsansvarlig for trossamfundets arbejde mod antisemitisme.  
  Han ser en sammenhæng i den stigende antisemitisme i Norge – der er gået fra 4,5 pct. i 2022 til 7,6 pct. i år – og den norske statsministers synspunkter: »Det virker, som om den norske regerings interesse for jøderne er omvendt proportional med det stigende niveau for antisemitisme i Norge. Men han er under pres af venstrefløjen og fagbevægelsen, der er meget kritisk over for Israel«.  
  Det sås også, da det norske udenrigsministerium greb ind to dage efter terrorangrebet mod Israel og frarådede kong Harald at kondolere til de pårørende for dem, der blev myrdet, voldtaget og bortført den dag. I Danmark mødte statsministeren og udenrigsministeren sammen med dronning Margrethe op ved en mindehøjtidelighed i synagogen i København.  
 
Liste ikon   Dansk jøde: Jeg er færdig med at være bange. Her har I mig. I morgen skal frygten nok vende tilbage
Liste ikon   Rasmus Stoklund: En kippa er den farligste beklædningsgenstand, man kan bære på gaden
 
nullFoto: Jens Dresling
nullFoto: Jens Dresling
  Med et taktisk mesterværk tændte Hjulmand ilden i folkesjælen  
  Enkelte må have bemærket, at der var en fodboldkamp i går. Ikke en hvilken som helst kamp, men en kamp, hvor de danske spillere leverede en fremragende præstation i mødet med De Andre, hvis navn ikke skal nævnes her. En kamp, der fik Politikens sportsredaktør til at sammenfatte indsatsen med ordene: »Krigerisk fight, kløgt, tro, hjerte og godt spil«.  
  Træner Hjulmand leverede. Men det gjorde spillerne også i dén grad: »Med sig havde han et hold, der med den rette tænding og intensitet viste, at de ikke længere orker at tvære rundt i fortidens sure minder«.  
  Og forude venter en anden kamp, men en kamp, der kan udkæmpes vel vidende, at landsholdet har givet et »gigantisk mentalt rygstød«, mens modstanderne, serberne, så nærmest medgørlige ud i deres EM-kamp mod Slovenien. Det kan ende med en andenplads og et opgør med tyskerne i ottendedelsfinalen: »Men det tager vi gerne med, så længe eventyret bare fortsætter«, skriver sportsredaktøren.  
 
Liste ikon   Karakterbogen: Kun den uheldige dansker faldt igennem, da Danmark pressede England med fornem holdindsats
Liste ikon   Læs også: Det kan blive en rigtig sjov sommer. Men først venter skæbnekamp
Liste ikon   Det sker: Læs Politikens liveblog om fodbold-EM
 
nullFoto: Marius Renner
nullFoto: Marius Renner
  S-spids er bange for sit gamle parti: Kan det finde ud af at være et folkeparti?  
  Der er Socialdemokratiet. Og midt i det er Thomas Gyldal Petersen, Herlevs borgmester. Han er en vægtig stemme i partiet og en skikkelse, der gang på gang skæves mod, når der tales om ministerposter. Lige nu en stemme, der advarer mod det, der sker i kølvandet på EP-valget, hvor SF overhalede Socialdemokratiet som det største parti.  
  I dag er Gyldal bange for, om Socialdemokratiet fremover kan være et bredt folkeparti. Det får imidlertid ikke manden til at konkludere, at hans parti skal finde sammen med de andre i det røde flertal. Dét vil, mener han i et interview i Berlingske, svække partiet i mange år fremover.  
  Socialdemokratiet bør være et »bredt folkeparti, som bygger bro over det, der gør danskerne forskellige. Men der er et eller andet i politikken eller måden, vi taler om den på, som har bevæget sig, fra jeg blev valgt til byrådet i Herlev for første gang i 1997,« siger borgmesteren. Alternativet er at blive et nicheparti »som de andre« med 10-12 procent af stemmerne.  
 
Liste ikon   Elisabet Svane: S skal frygte baglandet, ikke metal- og industriarbejderen
Liste ikon   Dommen fra folkemødet: »Jeg er skuffet. Jeg havde håbet på noget bedre«
Liste ikon   Leder: Det er ikke verden, der har forandret sig. Det er Socialdemokratiet
 
Foto: Lee Smith/Ritzau Scanpix
Foto: Lee Smith/Ritzau Scanpix
  Nu skal der passes på: WHO advarer mod falsk Ozempic-medicin  
  Først kommer vidundermidlet. Så kommer de illegale kopier. Det mønster ses nu også, når det handler om Novo Nordisk diabetesmiddel Ozempic, som angiveligt sælges i kopiversioner, så patienter, læger og apoteker skal til at passe på. Det er verdenssundhedsorganisationen WHO, der advarer om problemet efter fund af falsk Ozempic i Storbritannien, USA og Brasilien.  
  Man bør, understreger WHO, undgå at købe medicinen online og udelukkende anskaffe det via apotekerne..  
  Ozempic benyttes til behandling af diabetes, men indeholder det samme virksomme stof som vægttabsmedicinen Wegovy. Problemet med den falske Ozempic er, at patienterne ikke på nogen måde kan vide, hvad der egentlig er i kopimedicinen og dermed ikke kan vide, om den indeholder det aktive stof i den korrekte mængde.  
 
Liste ikon   Læs også: 56-årig kvinde tiltalt for svindel med Ozempic
Liste ikon   Dyre dråber: Ozempic kostede Region Hovedstaden 390 millioner kroner i 2023
 
   
  Det bedste fra Politiken  
nullFoto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix
nullFoto: Linda Johansen/Ritzau Scanpix
  Omstridt mediemand fik abonnementer for 32.000 kroner – og dyr rejse til Australien  
  Det har været givtigt at sidde i JP/Politikens Hus bestyrelser. Nu viser aktindsigter, Politiken har måttet hente hos Erhvervsstyrelsen, at mediemanden Jørgen Ejbøl som formand for Jyllands-Postens Fond ud over sit formandshonorar på 660.000 kroner og en millionbonus også fik goder for over en kvart million kroner og dyre rejser. Han kørte i fri bil til 111.000 kroner om året, ligesom han i 2023 også fik dækket blandt andet rejseudgifter for 68.000 kroner, medieabonnementer for 32.000 kroner, computer og kontorudstyr for 25.000 kroner og fri telefon for 10.000 kroner. Desuden var Jørgen Ejbøl hvert år på studierejse. I 2023, da han var i Australien med den daværende formand for JP/Politikens Hus, kostede turen 300.000 kroner.  
nullFoto: Benjamin Krog
nullFoto: Benjamin Krog
  Det var ikke mors tørklæde, de daglige bønner eller fraværet af svinekød, der sendte mig på afveje  
  Mine forældre havde i min opvækst ringe tilknytning til arbejdsmarkedet, ingen uddannelse, og de kæmpede med mentale udfordringer som følge af elendighed, forfølgelse og en otte år lang blodig krig mellem Iran og Irak i 80’erne. Mange vil nok mene, det var årsagen til, at jeg endte som en rodløs ung mand i rocker- og bandemiljøet. Mange vil mene, at det var min sociale arv, der førte mig ind i den elendighed, jeg i en periode levede i som ung. Men selv om pengene var små, og mine forældres mentale udfordringer til tider resulterede i, at de ikke formåede at være nærværende i mit liv, fik jeg så meget andet med. Og det er netop grunden til, at jeg står, hvor jeg gør i dag, skriver Iman Azamigilan om den tilværelse, der begyndte så skævt, men som går så godt.  
 .Foto: Kristina Kormilitsyna/Ritzau Scanpix
.Foto: Kristina Kormilitsyna/Ritzau Scanpix
  Hvad kan Putin og Kim Jong-un finde på sammen?  
  Ruslands præsident Putin er åbenbart ude at lede efter nye venner, og for første gang i 24 år har han været på besøg i Nordkorea. Her blev han modtaget i hovedstaden Pyongyang med stor militærparade, festlig musik, rød løber og syngende børn.  
  Men hvad var det lige, der skete?  
  I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens internationale kommentator Michael Jarlner om, hvad Putin og Kim Jong-Un kan bruge hinanden til, og hvordan vi andre kan komme til at mærke det.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Det er Grønlands nationaldag.
Liste ikon   Der er Maratonsang-arrangement i Vartov i København.
Liste ikon   Danmarks Statistik udgiver en opgørelse over fødselsårgangenes kriminalitet.
Liste ikon   Retsudvalget holder åbent samråd om tv-udsendelsen ’Den sorte svane’ og myndighedernes tilsyn viden om, hvordan anerkendte erhvervsfolk, advokater og revisorer rådgiver kriminelle bander til at snyde og svindle myndighederne for tilskud, skat, moms.
 
   
  Dagens tegning  
nullFoto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
nullFoto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
  Hurtige penge  
  Regeringen bliver ved med på mirakuløs vis at finde nye penge i statskassen – og ministrene finder hurtigt nye måder at bruge dem på.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Kom med ind i det ikoniske billede: Det var den smukkeste, vildeste dag – her er alt det, du ikke vidste
 
 
 
2 De leverede den bedste koncert, man overhovedet kunne tillade sig at håbe på
 
 
 
3 Musikere langer ud efter DR: »Det passer simpelthen ikke«
 
 
 
4 38 grader om natten på populær ferieø. Nu kommer turen til Italien
 
 
 
5 Der er udbrudt kaos i USA's højesteret forud for historisk Trump-afgørelse
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Prorektor
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Uddannelseschef
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Forskningschef
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Pædagoger til Specialfritidsinstitutionen ved Øresundsskolen
 
Frist:­ 27/06/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Engineering
 
Frist:­ 19/08/2024   Aalborg Universitet Læs mere