In deze nieuwsbrief aandacht voor een overstroming zoals in Oekraïne. Wat gebeurt er als het water komt? Daarnaast was er afgelopen week het felle debat over de enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Ontdek op NPO Kennis hoe het Groningse aardgas ooit werd gevonden.
 
 
De PC-revolutie
YouTube: De schatkamer van Andere Tijden

De PC-revolutie


 
Kunstmatige Intelligentie, een bedreiging of een zegen? Net als in de beginjaren van de thuiscomputer stellen we ons die vraag. Gaat de computer ons helpen, of neemt die ons werk over? De PC-revolutie, over de beginjaren van de computer in huis.
 
Bekijk online
 
Arnhem op de vlucht
 
Kijk de Andere Tijden Special hier terug

Arnhem op de vlucht

 

Artikelen

Een muur van water

Een muur van water

Veel inwoners van de regio Cherson in Oekraïne verkeren op dit moment in grote onzekerheid vanwege de doorgebroken dam. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 overkwam veel inwoners van West-Nederland eenzelfde ramp. Huizen spoelden weg, mensen en dieren verdronken. Wat doe je als je huis volloopt met water? Andere Tijden gaat in de serie Het water komt met ooggetuigen terug naar de nacht van de Watersnoodramp.

Bekijk hier de serie
Van D-Day tot de Dam

Van D-Day tot de Dam

Afgelopen week was het 79 jaar geleden dat tienduizenden soldaten de Franse kust bij Normandië bestormden: D-Day, het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. De bloedige weg van Normandië naar Nederland werd door veel verslaggevers op het slagveld gefilmd. In deze Andere Tijden unieke beelden van het Canadese leger, dat de Duitsers uit Nederland joeg. De bevrijding door de ogen van onze bevrijders.

Bekijk hier de uitzending
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 11 juni - NPO Radio 1

Dambreuk: een militaire strategie?
Rusland wijst met de beschuldigende vinger naar Oekraïne, Oekraïne wijst naar Rusland. Afgelopen dinsdagnacht werd een belangrijke stuwdam in het zuiden van Oekraïne verwoest. Maar wie er verantwoordelijk is voor de grote overstromingen die de dambreuk tot gevolg heeft, blijft vooralsnog in het ongewisse.

Het is niet voor het eerst dat dammen worden doorbroken in een oorlogsgebied, zo weet historicus Ivo van de Wijdeven. Maar heeft deze tactiek militair nut? En mag dit alles onder het mom van oorlogsvoering? Van de Wijdeven is te gast over de geschiedenis van deze militaire strategie.

Verder in de uitzending:
• Selfmade topchoreograaf - Sjeng Scheijen
• Column van Micha Wertheim
• Tweede Kamer-debat Onafhankelijkheidsoorlog Indonesië - Maurice Swirc
• Historische boeken met Lotfi El Hamidi
• Het Spoor Terug: de Boekenmarkt - Marten Minkema


Vorige week in OVT:
• Nederland en de laatste sjah in Iran - Maaike Warnaar
• Waarom een wetenschapper in de jaren ’60 al de gevaren van AI voorzag - Guido van der Knaap
• Pravasi Din: 150 jaar Hindostaanse migratie - Pravini Baboeram en Karin Amatmoekrim
• De column van Nelleke Noordervliet
• Tegen welke prijs verdwijnt cash geld? - Simon Lelieveldt
• Historische boeken met Sanne Frequin
• Het Spoor Terug: Moeder der Geuzen - Mathijs Deen
 
Luister de laatste aflevering
 

NPO Kennis
 

NPO Kennis

 
 
Hoe werd het Groningse aardgas ontdekt?
Nu denk je bij Gronings aardgas waarschijnlijk al snel aan de heftige aardbevingen in de provincie Groningen. Maar toen de grote gasbel werd ontdekt, was dat wel anders. Van aardbevingen was nog geen sprake. Iedereen moest zo snel mogelijk aan het gas. Lees en bekijk op NPO Kennis hoe het Groningse aardgas werd ontdekt.
 
Ontdek het hier
 

Andere Tijden tipt

Tentoonstelling Tussen grenzen | Museum Arnhem

Tentoonstelling Tussen grenzen | Museum Arnhem

Over de hele wereld bewegen mensen zich over grenzen. Tegelijkertijd is het zich verplaatsen voor heel veel mensen steeds lastiger. Waar ben je welkom en waar niet? En als je in een ander land bent, wanneer voel je je dan thuis? In de tentoonstelling Tussen grenzen geven kunstenaars, mode- en sieraadontwerpers en Arnhemmers antwoorden op die vragen.

Meer informatie
 

Poetins schaduwoorlog | 2Doc/VPRO

Poetins schaduwoorlog | 2Doc/VPRO

Een groep Scandinavische journalisten vinden een militaire radio aan boord van een Russische vissersboot in Noorwegen. De journalisten vermoeden dat de vele Russische vissersschepen die actief zijn in de Noorse havens militaire spionageschepen zijn. Als de Nord Stream-gasleiding in september 2022 gesaboteerd wordt, start een Deense journalist een onderzoek.

Bekijk hier de serie
 
 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 

 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.