Deze week weer een gevarieerde nieuwsbrief met artikelen over o.a. de Omgevingswet, die op 1 januari 2024 eindelijk in werking kan treden. Daarnaast kan de instandhoudings-subsidie (sim) weer aangevraagd worden voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn. En vergeet niet het leuke achtergrondstuk over Watertoren De Reusch, die tot een duurzaam tweede leven is gewekt.
Een monument op deze manier verduurzamen is welhaast ónmogelijk, maar Nico Eurelings is het gelukt. Zijn oude watertoren De Reusch in het Limburgse Schimmert is - zowel in de opbouw als in de exploitatie - energieneutraal en volledig duurzaam. Van het hergebruik van materialen bij de restauratie, tot de inzet van streekproducten, Nico heeft overal aan gedacht.
27 januari 2023 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Omgevingswet kan verantwoord en zorgvuldig van start. Het onderliggende digitale stelsel is technisch voldoende gereed en vormt voor de invoering geen blokkade.
31 januari 2023 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, kunnen eigenaren van 1 februari tot en met 31 maart 2023 instandhoudingssubsidie (Sim) aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor deze aanvraagronde over de periode 2024-2029 is het budget met € 22 miljoen verhoogd.
De jaarlijkse actie Kerkbalans wordt momenteel weer onder de aandacht gebracht. Dit is verreweg de belangrijkste inkomstenbron waarmee kerken in hun kosten moeten voorzien. Naast personele kosten is de grootste kostenpost het onderhoud van de kerkelijke gebouwen.
De lijst met gemeentelijke monumenten is met elf uitgebreid. Veenendaal kent een rijke historie. De laatste jaren kijkt zij steeds meer hoe zij wat er nog is, kan behouden voor de toekomst. Dit gaat om panden met karakteristieke bouwstijlen uit een bepaalde periode tot kunst.
Wat gaat er gebeuren met het stadhuis in Vianen? Dat is een vraag waar inwoners van de stad mee rondlopen, nadat onlangs bekend werd dat het college niet uitsluit dat het pand verkocht wordt. De commissie Welzijn, Onderwijs en Sport vergaderde vorige week over het onderwerp.
Amsterdam gaat vierduizend boeken vernietigen van oud-stadsarcheoloog Jerzy Gawronski. Dit besloot de gemeente na een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Hoewel de uitkomsten van het onderzoek niet gedeeld worden, spreken medewerkers van een ‘terreurregime’.
Een tot in detail bewaard gebleven landhuis in Enschede, daterend uit de jaren vijftig, is recent verworven door Hendrick de Keyser Monumenten. Het is het eerste pand van de monumenten organisatie in Twente. Het zogenoemde Huis Van Gelderen werd ontworpen door architect Hein Salomonson.
Wie heeft Delft beroemd gemaakt in de wereld? Is het de Delftse meester Johannes Vermeer, is het microbioloog en uitvinder van de microscoop Antoni van Leeuwenhoek? Of is het beroemde blauwe aardewerk de reden van de bekendheid of wellicht de prestigieuze technische universiteit? De beroemdste en belangrijkste inwoner van onze stad is zeker Willem van Oranje, de ‘Vader des vaderlands’. Het zijn allemaal redenen voor toeristen uit binnen- en buitenland om Delft te bezoeken.
Zeg je Den Bosch, dan zeg je historie! Denk maar aan de Citadel en onze Sint Jan. De geschiedenis zie je ook op een andere manier terug, want Den Bosch is een vestingstad. Wat houdt dat in?Den Bosch zelf bestaat al honderden jaren. Het begon als een kleine nederzetting, maar werd steeds wat groter en bleef veranderen. Zo kwam er vanaf de twaalfde eeuw bijvoorbeeld een stadsmuur rondom Den Bosch. Om de donk in het centrum van de stad werd de eerste muur gebouwd. Deze donk werd later de Markt.