‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
20. JUNI 2024
 
Søren Astrup
Journalist
 
Rose Marie Ulveman
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om en af regeringens bebudede skattelettelser, der især gavner landets allerigeste. Der er også nyt om forhandlingerne om landbrugets CO2-udslip, der kan bane vejen for et industrieventyr. Og så handler det om en fransk partileder, der vil have absolut flertal, hvis han skal overtage regeringsmagten. Og om Ecuador, der er blevet ramt af et nationalt strømsvigt.  
nullFoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
nullFoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
  Der er dem, der er rige. Og så er der de allerrigeste, som står til at få lidt hjælp fra regeringen  
  Det er en socialdemokrat, der sidder på statsministerposten. Men hendes prioritering er helt ved siden af, når SVM-regeringen giver skattelettelser, mener fagbevægelsen: Den rigeste procent af befolkningen – med en gennemsnitlig årlig indkomst på over fire millioner kroner - står til at få langt den største gevinst ved regeringens forslag om en slags højere topskattegrænse for aktiegevinster, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.  
  Regeringen foreslår i sit iværksætterudspil fra sidste uge at hæve grænsen fra 61.000 kr. til 80.000 kr. Men eftersom de fleste aktieinvestorer befinder sig i de højere indtægtslag, bliver der ingen årlig gevinst til de laveste fire indkomstgrupper, mens den femte- og sjettelaveste gruppe kan se frem til en årlig gevinst på 10 kroner, mens den rigeste procent står til en gevinst på 1.230 kr.  
  »Det er problematisk, at man vælger at prioritere den rigeste procent så markant, som man gør i den her situation, og samtidig pakker det ind i at kalde det iværksætteristøtte. Det kommer til at skabe øget ulighed, som vil komme til at skævvride vores samfund. Som jeg ser det, slider det på sammenhængskraften, når regeringen giver til dem, der har allermest i forvejen, mens andre i vores samfund skal vende hver en krone«, siger Morten Skov.  
  Den socialdemokratiske erhvervsminister Morten Bødskov afviser kritikken med det argument, at der skal være mere iværksætteri i Danmark: »Derfor skal vi have endnu flere til at investere i vores virksomheder, så de kan vokse«. Regeringen holder pressemøde om temaet 09.30.  
 
Liste ikon   Skatteminister: Nyt udspil med skattelettelser er en S-mærkesag
Liste ikon   Læs også: Regeringen vil lempe skat for iværksættere
 
nullFoto: Martin Thomas Ford
nullFoto: Martin Thomas Ford
  Kunstig mælk kan være fremtiden for fødevareindustrien  
  CO2-afgifter på landbruget er omstridte. Men hvad nu, hvis de viser sig at være en gave? »Det kan blive et gigantisk marked, der kan bringe samfundsgevinster til Danmark i Novo-størrelsen,« siger Martin Kruse, der er forskningsleder ved Instituttet for Fremtidsforskning, om de muligheder, det kan føre til.  
  Han har været med til at forfatte en rapport om fremtidens mejerisektor. Den kan byde på mejeriprodukter, fremstillet uden komælk, men i stedet kan give ost, youghurt og andre traditionelle mejerivarer ved hjælp af genmanipulerede mikroorganisamer, der ifølge Jyllands-Posten kan give mælkelignende proteinstrukturer i varerne. Det vil gavne landbrugets klimaaftryk, sikre en stabil fødevareforsyning og give jobs i fødevareindustrien, lyder forventningerne.  
  »Vi står i en situation, hvor landbruget er mere og mere konkurrenceudsat, og alene i Danmark modtager erhvervet 12 mia. kr. i statsstøtte hvert eneste år. Derfor giver det god mening at tænke i andre baner,« siger Martin Kruse, hvis rapport tegner en fremtid, hvor den nye kunstmælk har 30 procent af markedet i 2040.  
 
Liste ikon   Forskning: Forskere undersøger om køer på græs udleder færre gasser end køer i stalde
Liste ikon   Dem, det rammer: »Det er sjældent, at jeg er bange for at tænke på en politisk beslutning. Den gør mig sgu lidt nervøs«
 
nullFoto: Stephanie Lecocq/Ritzau Scanpix
nullFoto: Stephanie Lecocq/Ritzau Scanpix
  Bardella vil kun være premierminister, hvis han får absolut flertal  
  Frankrig er splittet. Det kan være forklaringen på, at Jordan Bardella fra højrefløjspartiet National Samling (RN) nu gør det klart, at han kun vil takke ja til en premierministerpost efter valget, hvis han får absolut flertal i parlamentet.  
  »Hvis jeg i morgen skulle befinde mig i en position, hvor jeg kan blive udpeget som premierminister, men franskmændene ikke har givet mig et absolut flertal, vil jeg nægte at lade mig udpege. Hvis jeg skal kunne gøre en forskel, kræver det et absolut flertal. En premierminister med et relativt flertal kan ikke ændre på noget. Jeg ville ikke være i stand til at ændre på franskmændenes hverdag og på landets politik«, siger han i et interview med fjernsynsstationen France 2.  
  Meningsmålingerne viser, at Bardellas parti, der har Marine Le Pen som en af frontfigurerne i, står til at blive det største ved valget. Men de antyder også, at hverken midterpartierne, højrefløjen eller den venstrefløjsalliance, der er oprettet for at holde Bardella fra at få magten, står til at få flertal alene.  
 
Liste ikon   Opbakning: I stort set alle dele af Frankrig har de stemt på Rassemblement National. Hvorfor?
Liste ikon   Læs også: »Præsidenten kan ikke overhøre dette budskab«
 
nullFoto: Galo Paguay/Ritzau Scanpix
nullFoto: Galo Paguay/Ritzau Scanpix
  Ecuadors elnet gik ned  
  Det er ikke sikkert, at ecuadorianerne har fået de seneste råd fra de danske forsvarsmyndigheder om at kunne klare sig i tre døgn ved at have forsyninger. En af dem kan være stearinlys. Dem fik landets indbyggere brug for onsdag aften, hvor strømforsyningen blev afbrudt.  
  »Der er en fejl på en transmissionsledning, som har ført til en kædereaktion af afkoblinger, så der er ingen elektricitet på nationalt plan«, meddelte infrastrukturmiinster Roberto Luque, der senere tilføjede, at der arbejdedes på højtryk for atter at få strøm i stikkene. Afbrydelsen betød blandt andet, at metroen i hovedstaden Quito gik i stå og at trafiklys gik i sort med stor forvirring til følge.  
  For et par måneder siden måtte præsident Daniel Noboa bede befolkningen spare på strømmen. Vandet henter en væsentlig del af sin strømforsyning fra vandkraft, men en længerevarende tørke har givet forsyningsproblemer. Da regnen endelig kom, var det i så store mængder, at myndighederne måtte tage flere vandkraftværker ud af drift.  
 
Liste ikon   Overblik: Det skal du have i huset ifølge Beredskabsstyrelsen
Liste ikon   Troels Lund Poulsen: Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage i krise
 
   
  Det bedste fra Politiken  
null
null
  Advokater: Tidligere balletbørn fortæller om vold af strafbar karakter  
  Ansatte har begået fysisk vold mod elever, ydmyget dem og undertrykt deres seksualitet. Og både elever og forældre har frygtet repressalier, hvis de kritiserede Det Kongelige Teater.  
  Det er bare nogle af de centrale punkter i den rapport, som advokater har udarbejdet om forholdene på Det Kongelige Teaters Balletskole, efter Politiken i efteråret 2023 dokumenterede omfattende problemer på skolen.  
null
null
  FM-radio skal formidle vigtig kriseinformation. Men... Skulle FM ikke lukke?  
  Vi skal have mad, vand og medicin, så vi kan klare os i tre døgn uden at komme uden for en dør i tilfælde af en krisesituation. Og så skal vi have en radio på batterier, solceller eller med håndsving, så det er muligt at lytte til myndighedernes anbefalinger via DR på FM-radio i en krise, hvor elektriciteten er forsvundet.  
  Sådan lyder opfordringen fra Beredskabsstyrelsen i publikationen ’Forberedt på kriser’, som forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) præsenterede lørdag under Folkemødet på Bornholm. Der har imidlertid i mange år været planer om at droppe FM-båndet til fordel for digital DAB-radio, hvilket har fået læsere til at henvende sig til Politiken.  
null
null
  Slår Europa migranter ihjel for at bremse indvandring?  
  En hvid varevogn standser ved kysten på den græske ferieø Lesbos. Maskerede mænd fra den græske kystvagt genner en flok migranter og flygtninge ud – blandt dem en mor med et lille barn i favnen. Og følger dem håndfast ned i en lille, oppustelig redningsflåde uden motor. Og så bliver de ellers sejlet ud på åbent vand og efterladt.  
  Klippet stammer fra en ny dokumentar fra BBC, hvor en række vidner fortæller om, hvor voldsomt den græske kystvagt går til værks for at hindre migranter og flygtninge i at komme ind i landet og videre ind i EU. Det er så den måde, Europa – demokratiets, menneskerettighedernes og humanismens forsvarere – i dag afviser dem, der søger hertil.  
  Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Politikens Europakorrespondent Martin Bjørck, som fortæller, hvorfor Danmark også har en del af ansvaret for den græske kystvagts handlinger.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   I dag er det sommersolhverv og dermed årets længste dag.
Liste ikon   Det danske herrelandshold i fodbold møder i dag England kl. 18 i Frankfurt
Liste ikon   Verdens største dragetraf,Fanø Internationale Dragefestival, begynder i dag og samler cirka 5000 drageflyvere fra hele verden.
Liste ikon   Fængslingen af den mand, der er sigtet for at have overfaldet statsminister Mette Frederiksen, udløber i dag.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
  En flad fornemmelse  
  Salget af fladskærme er steget voldsomt op til sportssommeren.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Introvert skolelærer: Vi er ikke interesserede i fællesskabet. Det er ikke et problem. Lad os nu bare være i fred
 
 
 
2 Hanne har i 70 år levet med lidelse, som ingen ellers taler om
 
 
 
3 Alle virker påvirkede af sagen – bare ikke den tiltalte
 
 
 
4 Tidligere balletbørn står frem: »Hvis jeg ikke havde en krop, som Nikolaj Hübbe kunne lide, ville jeg ikke få en kontrakt«
 
 
 
5 Drone fløj uhindret ind over Israel og ud igen med dybt pinlige optagelser
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Prorektor
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Uddannelseschef
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Forskningschef
 
Frist:­ 01/09/2024   IT-Universitetet Læs mere
 
  Pædagoger til Specialfritidsinstitutionen ved Øresundsskolen
 
Frist:­ 27/06/2024   Københavns Kommune Læs mere
 
  Dekan for Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet Engineering
 
Frist:­ 19/08/2024   Aalborg Universitet Læs mere