In deze winterse week worden historische trams en treinlocomotieven van stal gehaald om de rails schoon te vegen. Zou sneeuw in Nederland bijna ook 'historisch' genoemd kunnen worden?
Maar naast sneeuwschuivers worden ook oude weckpotten uit kelders gehaald. Kennen jullie ze nog? Steeds meer jongeren gebruiken ze weer om eten op een duurzame wijze op te slaan. Meer weten? Lees het interview onderaan de nieuwsbrief!
Al lange tijd is er dicussie over nieuwbouwplannen rond de Euromast in Rotterdam. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een negatief advies gegeven, maar het college lijkt dit en de vele andere protestgeluiden te negeren. Zou dat soms komen door de mooie, maar verraderlijke 'Artist Impressions'?
Op 15, 16 en 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Wat zijn de standpunten over cultuureducatie en cultuurparticipatie van de landelijke politieke partijen? Hoe stem je 'cultuurbewust'?
Meer dan honderd jaar waren ze verdwenen: de glas-in-loodramen van het Huis te Brecklenkamp. Bij toeval werden ze teruggevonden op de zolder van kasteel Twickel.
Het omstreden bouwplan is belangrijk voor de grote woningbouwopgave in Rotterdam. De RCE is echter uitgesproken negatief, gezien het nadelig effect op vier omliggende rijksmonumenten.
De site beschrijft niet zozeer de kansen of ambities voor verduurzaming, maar vooral de onderwerpen waar je tegen aanloopt als je de daad bij het woord voegt (ontwerp en realisatie).
De AWN is een landelijke vereniging van vrijwilligers in de Archeologie met 24 afdelingen en circa 2000 leden. Onlangs kozen de leden tijdens de algemene ledenvergadering voor een nieuw logo én een nieuwe naam.
Met een 'ontwikkelingssubsidie' van het Fonds voor Cultuurparticipatie heeft de 27-jarige Pascal Gelling en onderzoek gedaan naar de erfgoedgemeenschap van het conserveren van voedsel. Hoe kan deze gemeenschap hechter worden? Hoe kunnen historische conserveringsmethodes ingezet worden in de verduurzaming en herinrichting van de landbouw? En welke rol speelt het Verdrag van Faro hierin? Lees het in dit interview!
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen organiseerden Kunsten ’92, Kunstloc Brabant, LKCA, De Kunst van Brabant, DOKc en de Bibliotheek LocHal Hét Landelijke Cultuurdebat. Landelijke politici gaan onder leiding van Ruben Maes met elkaar in debat. Wat is hun visie op de toekomst van Nederland: wat zijn de ingrediënten voor de samenleving na corona en voor de creatieve en kenniseconomie die we willen zijn en blijven?
Een keurig verpakt en verzegeld doosje, gevonden in de Leidse politiearchieven, werd door een restaurator van Erfgoed Leiden geopend. In het doosje lagen glasnegatieven met daarop moeilijk leesbare teksten. De namen Miep en Gijs zijn goed te ontcijferen. Wie waren deze Miep en Gijs en waarom werd dit doosje in 1929 zo zorgvuldig verzegeld? Met het openen van het doosje kwam een verboden liefdesrelatie aan het licht.
De laatste weken is er weer volop aandacht voor de internationale nucleaire verdragen. Hoe was en is het gesteld met de bescherming van Nederland tegen een nucleaire dreiging? Tijdens de Koude Oorlog was er de continue dreiging van de atoombom en werden er veel schuilkelders gebouwd. Na de val van de muur werden veel schuilplaatsen gesloopt, verwaarloosd of herbestemd. Maar is dat wel terecht?