Moeten bloeddonoren zich zorgen maken?
NRCWeek van de Hoofdredactie
Abonneer nu
Zondag 5 juli 2020
nrc.nl/hoofdredactie
door
René Moerland
We leven in onzekere tijden. Je kunt op NRC rekenen voor betrouwbare informatie.
Lees meer NRC vanaf €2,- per week.
Beste lezer, Muziek! Je hoeft geen liefhebber te zijn om geboeid te raken door de modulaire synthesizer van 'heerlijke nerd' Colin Benders - voorheen bekend als Kyteman. Hij kan piepen en ronken, klinken als een viool, een hond of kabbelend water, op elk toonhoogte. Van Los Angeles tot Tasmanië luisteren mensen naar deze nieuwe muzieksoort. En dan, wham, de muziek breekt af, er is nieuws. Wat doen steeds meer jonge, hoogopgeleide mannen in Nederland? Handelen in harddrugs per post, meldde verslaggever Martin Kuiper deze week. Vanuit de hele wereld komen klachten over „de rotzooi” uit Nederland. Daar gaan we meer van horen, dacht ik meteen. En het bleek maar een voorproefje van het narconieuws van de week.
Sinds 2011 zijn er in een aantal landen incidenten geweest met apparaten waardoor donoren vervuild bloedplasma afgeven. NRC sloeg de handen ineen met buitenlandse media, waaronder Die Zeit en El Mundo om uit te zoeken wat er is gebeurd. In Nederland deden zich zeker tien voorvallen met vervuild plasma voor. Waarom dat een risico kan zijn, blijkt uit dit onderzoeksartikel. Ook interessant als je niet zelf donor bent of bent geweest.
De burgemeester en politieleiding van Rotterdam verontwaardigd én een strafrechtelijk onderzoek. Dat waren de gevolgen van de onthullingen van verslaggever Marcel Haenen overracisme in een appgroep van Rotterdamse agenten. Het racismedebat zaait verdeeldheid binnen de politie. Lees in dit artikel wat er speelt en waarom politiechef Martin Sitalsing knielend op de foto ging. 
Er werd deze week ook een succes behaald door de Nederlandse politie. En tamelijk opzienbarend, bleek uit nieuws van twee andere goed ingevoerde verslaggevers, Jan Meeus en Wouter Laumans: de politie profiteert van een geslaagde hack tegen criminelen. Miljoenen berichten werden onderschept, tonnen drugs en miljoenen euro's in beslag genomen, ruim honderd mensen werden gearresteerd. Deze telefoon-hack legt ook bloot hoe narcostaat Nederland werkt.
Geen nieuws kan ook verontrustend zijn.Activisten voor de democratie in Hongkong stapten uit de politiek, hielden zich onbereikbaar of vluchtten nadat China een veiligheidswet aannam die ongeveer alles verbiedt wat de protestbeweging in Hongkong doet. Correspondent Garrie van Pinxteren sprak op de valreep met een activist zonder illusies: „Het wordt hier net als in China”
Heel iets anders. Stel, je hebt een moeilijke jeugd gehad en bent jarenlang thuisloos. Is het dan mogelijk om alsnog een succesvol ondernemer te worden? Het lukte Martijn van Rheenen (43). Nu zet hij zich in voor daklozen. Verslaggever Frederiek Weeda zocht hem op. Het werd een eerlijk gesprek over succes - want succesvol zijn is bijna nooit het hele verhaal.  
Hoe komt het Wereld Natuur Fonds aan geld? Socioloog Nowella Anyango-Van Zwieten ontdekte dat het aandeel van de private sector in het inkomen van het WNF niet is toegenomen. Maar de natuurbeschermingsorganisatie is wel gaan praten als een investeringsfonds, legt ze uit in dit verhelderende interview.
We kijken uit naar uw reactie. Mail ons op nieuwsbrief@nrc.nl

Deze mail is verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Stuur deze mail vooral door naar vrienden. Zij kunnen zich vervolgens hier aanmelden.
Bekijk de webversie van deze nieuwsbrief. Beheer je instellingen voor de nieuwsbrief. (Hier kun je afmelden).
Volg ons op InstagramTwitterFacebook
NRC