Bekijk in browser | Naar pvda.nl
PVDA Logo Liggend
 
Beste ,

Tijdens de afgelopen Politieke Ledenraad zijn er enkele moties aangenomen over linkse samenwerking. Sindsdien heeft de tijd niet stilgestaan. De Tweede Kamerfracties werken nauw en succesvol samen, we organiseerden landelijk en lokaal gesprekken, en binnenkort organiseren de wetenschappelijke bureaus (op 1 mei) en de Eurodelegaties (op 9 mei) bijeenkomsten over dit onderwerp.

Ook gaan we op 13 mei in gesprek met onze nieuwe fractievoorzitter Attje Kuiken over dit onderwerp. Via de link kan je jezelf aanmelden voor dat gesprek. 

Nadat we de afgelopen maanden hard gewerkt hebben aan de campagne willen we de komende tijd het gesprek over linkse samenwerking intensiveren, met als stip aan de horizon de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Want de toekomst van sociale en progressieve politiek vraagt om overdenken, naar elkaar luisteren en gedachten scherpen. De komende maanden willen we dat in een gestructureerd proces doen. Uiteraard geven we samen antwoord op de hamvraag: waar willen we naar toe? In deze mail willen we jullie over het proces meer duidelijkheid geven.

Voorop staat dat we een open proces organiseren. Het proces is een verkenning waarin alle smaken mogelijk zijn, en die smaak bepalen we samen als leden. Om te ontdekken wat wijzelf vinden op dit onderwerp. En niet onbelangrijk: wat andere linkse partijen vinden. Om daar achter te komen dienen we een uitvoerige en fundamentele discussie te voeren. We doen dat in de volgende concrete stappen:

  • Het partijbestuur organiseert het komende half jaar een reeks gesprekken met de leden. Over welke vormen van linkse samenwerking voeren we het debat? Welke inhoudelijke inzet vinden we wenselijk? Wat willen we de komende tijd al concreet gaan doen?

  • Wat betekent dat voor onze lokale, provinciale, landelijke en Europese fracties en partijorganisaties? Deze gesprekken voeren we zowel onderling als met GroenLinks. We nodigen hier ook andere progressieve partijen voor uit.

  • Een werkgroep vragen we om mede aan de hand van die gesprekken een concept van een kort gezamenlijk beginselmanifest op te stellen op inhoud en organisatie. Indien zij daarin slagen, presenteren we dat op het congres begin volgend jaar.

  • Leden krijgen daarna opnieuw de mogelijkheid om mee te praten over dit concept beginselmanifest.

  • Na die verdiepingsslag nemen we gezamenlijk als partij een definitieve beslissing. Dat doen we op het congres ruim voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen.


Onze ledendemocratie bloeit als we oprecht, met interesse en respectvol naar elkaar luisteren, zodat we gezamenlijk vooruit komen. Onze idealen van een eerlijke, sociale en duurzame toekomst vormen het kompas waarop wij varen. Daar gaan we de komende tijd verder aan werken.



Met vriendelijke groet,


Esther-Mirjam Sent
Voorzitter PvdA