"Is die walvis daar ziek?"

Lieve lezer,

Op een plek heel ver weg (vier uur en drie kwartier vliegen, om precies te zijn) stond ik op een boot (een catamaran, om precies te zijn). Ik stond daar met een handjevol mensen die ik ken en een heleboel mensen die ik helemaal niet ken. De eerste missie was het spotten van walvissen en dolfijnen. Dat was ook waarom ik, heen-en-weer sjezend aan de reling, aan het wijzen was: ‘kijk, daar gaat er eentje!’ 

En daar ging er inderdaad eentje: een walvis (‘the short-finned pilot whale’, zoals de vrouw met de luidspreker ons vriendelijk informeerde) kwam gedeeltelijk in zicht, spoot water de lucht in, en ging weer kopje onder. De boot was stil, behalve het geroezemoes van mensen die hun vrienden en geliefden maanden te kijken. 

Niet lang daarna zagen we er nog eentje, en nog eentje! Drie walvissen, rustig dobberend. Wisten ze dat wij vanuit het land waren gekomen om hun grandeur te bewonderen? 

‘Is die walvis daar ziek?’ vroeg een vriendin, doelend op de vis die nauwelijks meer onder water dook. Ik maakte me direct ook zorgen: aanschouwen we nou een walvis op haar ziektebed?

Hierop zei iemand anders uit onze groep (een opgewekte jongeman met een aangenaam accent dat zowel Brits als Zuid-Afrikaans is) dat hij vermoedde dat die twee grote walvissen simpelweg lieten zien aan de kleinere walvis hoe het ademenen werkte. Dat ze daarom zo vaak boven water waren. Ademles! Een minder lugubere theorie die omarmd werd, zij het schertsend.

Het was de wijze vrouw met de luidspreker die ons verloste van het mysterie: deze dieren slapen. Geen ziektebed en geen ademles. Gewoon een dutje in de zon terwijl de mensen op de catamaran theorieën verzinnen. Typisch pilot whales. En heel, heel typisch mensen.

 

Liefs,

Jihane Chaara
redacteur

 
Column: vriendschapsverdriet
Ik ben bang om jou, de hele groep en de goede sfeer te verliezen, en geschokt, boos en verbaasd, want ik wil jou en dit alles niet kwijt. Marthe.’

Marthe van Bronkhorst worstelt met de abrupte beëindiging van een vriendschap.
Vanaf de barricades: De slag om Lützerath: beeldvorming over solidariteit en geweld
Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Evenement: Onze gratis, tweede masterclass illustratie
Kom op 17 februari vanaf 18:30 gratis naar 'Voorbij Het Zwarte Gat', een avond voor beginnende illustratoren over ondernemerschap, werken met opdrachtgevers en hedendaagse beeldcultuur. 
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.