Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Heeft China het coronavirus onder controle? - Poetin president tot 2036? - Waarom de wereldwijde run op toiletpapier?

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.657 woorden - leestijd: 6 minuten

1. De Wever: 'Is onze reactie op het coronavirus niet erger dan corona zelf?'

Hoe wordt de crisis nu voor een stuk een politieke discussie? De federale regering schoof de hete aardappel een beetje door.

  • Het zijn nu de burgemeesters en gouverneurs die plots de beslissing in hun bak krijgen. Indoorevenementen met meer dan duizend aanwezigen op hun grondgebied zouden tot eind maart niet meer mogen doorgaan, maar het hangt uiteindelijk toch af van ‘hoe groot de zaal is, hoe dicht mensen bij elkaar staan, over welk ventilatiesysteem de zaal beschikt en ook hoelang het evenement duurt’, zo stelde De Block.
  • Aan Franstalige kant voerde men daarop wél de forcing: In het Brusselse Gewest besliste minister-president Rudi Vervoort (PS) simpelweg om gewoon alle indoorevenementen met meer dan duizend man te schrappen.
  • Wallonië ging ook nog een stap verder, en verbood alle bezoeken aan rusthuizen gewoon voor de rest van de maand maart.
  • Daarop reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever, als burgemeester weliswaar: ‘Ik kan in Antwerpen alleen evenementen verbieden op basis van duidelijke en objectieve richtlijnen die door de federale overheid worden opgelegd, niet louter op basis van een advies.’
  • ‘Ik wijs erop dat Vlaams minister-president Jan Jambon, een naaste van De Wever, deel uitmaakt van de Nationale Veiligheidsraad en dat hij zijn akkoord heeft gegeven’, reageerde Wilmès giftig.
  • Maar de klemtoon ligt toch duidelijk anders. De Wever keek vooral naar grote economische schade. En hij wees er fijntjes op dat de federale regering daar blijkbaar niet mee bezig was geweest: ‘Bij zo’n richtlijn zou er toch ook een schadefonds moeten komen om een economisch bloedbad in de sector en bij de vele onderaannemers van deze evenementen te vermijden.’
  • Het gaat erover dat volgens De Wever ‘draconische maatregelen vooral paniek zaaien’. ‘We moeten ons de vraag durven stellen of onze reactie op het coronavirus niet erger is dan corona zelf.’

De reacties bleven daarop komen: De kakofonie toont wel aan dat er onderliggend op dit moment een politiek conflict broeit. Lees meer

2. Heeft China het coronavirus onder controle?

Hoe China het virus zo goed als klein kreeg blijft voer voor speculatie. Maar als de cijfers van de universiteit Johns Hopkins kloppen, dan daalde het aantal nieuwe besmettingen van meer dan 3.000 per week op zijn piek begin februari, tot minder dan 50 vorige zondag. China is niet eens meer de meest getroffen natie. Zowel Italië als Zuid-Korea en Iran hebben nu meer gevallen pro capita.

De daling kan op drie manieren worden uitgelegd:

  1. China sjoemelt met de cijfers en geeft minder besmettingen aan dan er in werkelijkheid zijn. China heeft een lange traditie van creatief boekhouden in vele domeinen.
  2. De totale quarantaine van volledige steden die werd doorgevoerd in de provincie Hubei, bleek de enige winnende formule. Zelfs mensen die niet ziek waren mochten hun huis 35 dagen lang niet verlaten.
  3. Het virus wordt op natuurlijke wijze steeds minder agressief, net zoals dat met SARS en het H1N1-virus gebeurde. Ook die virussen konden uiteindelijk met eenvoudige maatregelen worden bedwongen vooraleer ze nog meer schade konden aanrichten. Lees meer 
3. Wordt Spanje het nieuwe Italië?

Het lijkt erop dat Spanje het volgende Italië wordt, nu dat land maandag ondanks de lagere bevolkingsdichtheid boven Duitsland is geklommen in wat betreft het aantal Covid-19-besmettingen.

Het aantal gevallen is in één dag met 60% gestegen tot meer dan 2.000, waarvan de helft in de regio Madrid. Daar is het aantal gevallen de voorbije 72 uur vervijfvoudigd van 200 op zondag tot 1.000 vandaag.

In drie regio's, waaronder de provincie Madrid, hebben de autoriteiten scholen gesloten en heeft de regering een aanbeveling gedaan om mensen van thuis uit te laten werken. In Valencia zijn de bekende Las Fallas afgelast. Dat is het grootste straatfeest van Europa. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936 - 1939). Vandaag worden nog meer maatregelen aangekondigd.

Ondanks de toename van het aantal gevallen is in Duitse kranten nog veelal sprake van 'een Italiaanse crisis'. Een van de redenen is dat Duitsland een abnormaal laag dodental heeft: 2 doden op 1.200 geïnfecteerden (zie onderwerp 8). In Spanje en Frankrijk vielen 30 doden te betreuren, met ongeveer dezelfde totale besmettingscijfers.

In het Verenigd Koninkrijk lijkt de vertragingsstrategie van de regering wel te werken. Het Verenigd Koninkrijk telt iets meer dan 300 gevallen. Betalende toiletten in Londen zijn gratis toegankelijk gemaakt, zodat mensen vaker hun handen kunnen wassen. Steeds meer mensen kiezen voor zelfisolatie, terwijl in Duitsland nog steeds wordt gedebatteerd over de voor- en nadelen van dergelijke maatregelen.

4. Business AM | Meest gelezen
Russisch parlement plaveit weg voor verlenging presidentschap Poetin tot… 2036
Europa versoepelt vliegregels om ‘coronaspookvluchten’ te vermijden
Zuid-Korea plaatste geen steden onder quarantaine, maar is ook aan de winnende hand
5. Saoedi-Arabië verhoogt inzet in olie-oorlog met Rusland

Het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco gaat zijn productiecapaciteit verhogen van 12 miljoen naar 13 miljoen vaten per dag. Het is een gewaagde zet in een spelletje blufpoker tussen de tweede en derde grootste olieproducent ter wereld.

De capaciteitsverhoging komt er nadat het koninkrijk een prijzenoorlog ontketende met Rusland, door aan te kondigen dat het de productie aanzienlijk zal verhogen en kortingen geven op de prijzen. Rusland antwoordde dinsdag op die uitdaging, zij zullen ook massaal beginnen oppompen.

De animositeit tussen de twee oliegrootmachten ontstond na een OPEC-meeting vorige week. Daarbij wees Rusland een Saoedisch voorstel af om de olieproductie te verminderen, om de klap van de dalende vraag uit China op te vangen. Lees meer

6. Telex

Artsen zijn er voor de tweede keer in de geschiedenis in geslaagd om een hiv-patiënt te genezen. Een 40-jarige Londenaar, die uitzonderlijke immuuncellen heeft gekregen, is tweeënhalf jaar later nog altijd vrij van het virus dat hij 17 jaar geleden opliep en dat aids veroorzaakt. Hij moet geen geneesmiddelen meer slikken. De behandeling kan niet op grote schaal worden toegepast: een transplantatie van immuuncellen is loodzwaar, de cellen zijn zeldzaam en de therapie is kostbaar.

De Franse openbaar aanklager eist vijf jaar gevangenisstraf voor François Fillon, waarvan twee jaar effectief, en drie jaar voorwaardelijk voor zijn vrouw Penelope, naast een geldboete van 375.000 euro. Het openbaar ministerie eist verder dat de voormalige premier en presidentskandiaat zich 10 jaar lang niet verkiesbaar mag stellen. Fillons advocaat vraagt de vrijspraak. De Fillons  worden er van verdacht belastinggeld te hebben ontvangen voor fictieve jobs. Het vonnis wordt woensdag of donderdag verwacht.

5 jaar geleden gaf Bill Gates een lezing waarin hij waarschuwde voor een wereldwijde gezondheidsepidemie waarop onze samenleving totaal onvoorbereid was. "Van alles wat in de komende jaren meer dan 10 miljoen mensen in de wereld kan doden, is een epidemie, hetzij van natuurlijke origine, hetzij door bioterrorisme veruit het meest waarschijnlijke." Hoewel de details van het coronavirus nieuw zijn, had het gegeven van een wereldwijde pandemie onze politici en het bedrijfsleven niet mogen verbazen.

Europa is het nieuwe China. 99 procent van alle nieuwe coronavirusbesmettingen die de voorbije dagen buiten China zijn vastgesteld worden in Europa geregistreerd, met Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland als belangrijkste broeihaarden. In alle 27 EU-landen zijn er nu mensen met het virus besmet. (zie onderwerp 3)

238,5 miljard dollar. Dat is het bedrag dat de 500 rijkste mensen ter wereld op maandag verloren nadat de grote Amerikaanse beursindexen met meer dan 7,5% daalden. Het was de belangrijkste dagdaling sinds sinds oktober 2016.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Wat betekent de brexit voor de vetpotten van de Premier League?

Tekent 31 januari traditiegetrouw het einde van de wintermercato in het Europese voetbal, dan werd dit jaar op die dag de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie geformaliseerd. Brexit is done. Een beslissing die grote gevolgen heeft voor ’s werelds populairste en meest lucratieve voetbalcompetitie: de Premier League.

Om te beginnen kwam die dag een einde aan het vrij verkeer van personen tussen de Unie en het VK. Spaanse of Belgische voetballers konden tot nu toe probleemloos bij een Britse club gaan spelen. Voortaan worden ze als ‘buitenlanders’ beschouwd. Ze genieten dan eenzelfde statuut als pakweg een Braziliaan. Volgens de regels van de UEFA mag een club niet meer dan 5 van die spelers op het wedstrijdblad inschrijven. Engelse clubs zullen dus niet langer een wedstrijd kunnen aanvatten met 11 buitenlanders. Geen sinecure wanneer men weet dat op dit ogenblik meer dan 330 buitenlanders in Engeland actief zijn. Lees meer

8. Tweet du Jour

Experts vertellen Merkel dat 60 tot 70% van de Duitse bevolking het risico loopt besmet te worden met het coronavirus.

9. Vanwaar de wereldwijde run op toiletpapier?

Na handzeep en de desinfecterende alcoholgels hebben hamsteraars blijkbaar een nieuw supermarktproduct op het oog. Toiletpapier is vanaf nu het gegeerde goed, en waarom is dat zo? Drie redenen.

U zag ze misschien ook al passeren, de filmpjes waarin mensen in de supermarkt met elkaar op de vuist gaan. Inzet: een pak toiletpapier. Het gaat zelfs zover dat supermarkten in de Verenigde Staten en Canada een limiet zetten op het aantal pakken dat klanten tijdens hun winkelbezoek mogen meegrissen. In Australische winkels zijn er zelfs extra bewakingsagenten aanwezig die patrouilleren tussen de winkelrekken.

Nog in Australië was er vorige week een krant die zijn woensdageditie uitgebreid had met acht extra pagina’s. Die konden dan dienen als toiletpapier, voor mocht de lezer in kwestie zich geen pak toiletpapier kunnen aanschaffen. Vergeet niet: in bepaalde supermarkten zijn de rekken al enkele dagen leeg. ‘Zonder wc-papier gevallen? NT News zorgt ervoor’, stond er op de lege pagina’s. Maar wat gaat er schuil achter deze verzameldrang? Lees meer

10. Foto du Jour

Het persbureau Associated Press verzamelde 22 foto's onder het motto: 'Het leven in tijden van het coronavirus.' Meer hier

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België