"Als ik het hoor, denk ik: hoezo half?"

Défano Holwijn legt in BLM-class uit waarom het woord 'halfbloedje' echt niet meer kan

Défano Holwijn geeft op Instagram Live handige Black Live Matter-classes over racisme, discriminatie en slavernij. Fernando nodigde hem daarom tijdens Keti Koti uit in de FunX-studio om een paar belangrijke vragen van luisteraars te beantwoorden, bijvoorbeeld over het woord 'halfbloedje'. "Het was gewoon een tussenrang. Eigenlijk ben je te goed voor zwart, maar te slecht voor wit, dus ben je een halfbloed. Daarom gebruiken mensen nu liever het woord 'dubbelbloed' of 'gemixt'." 
Lees meer
Waarom is ongesteldheid nog steeds een taboe?
Fluisterend om een tampon vragen en niet praten over je heftige menstruatieklachten: voor veel mensen is ongesteldheid nog steeds een taboe. Dat kan gevaarlijk zijn, aldus gynaecoloog Marlies: "Zeker vrouwen die in een mannenwereld werken, stoppen het liever weg. Ze weten ook eigenlijk niet of het erg is, want je hebt weinig vergelijkingsmateriaal."
Ayden zingt prachtige akoestische versie van 'Déjà Vu'
Zangeres Ayden is al een tijdje bezig met muziek maken, maar zette zichzelf onlangs opnieuw op de kaart met haar nieuwe single Déjà Vu met Ronnie Flex. In de FunX-studio kwam ze live een akoestische versie van het nummer laten horen samen met gitarist Kevin.
Lerares Lucelle vertelt waarom leren over slavernij belangrijk is
Lerares Lucelle legt uit waarom en hoe ze in haar lessen aandacht aan het Nederlandse slavernijverleden besteedt: "Leerlingen denken vaak vanuit ‘wij’ en ‘zij’. Daarom probeer ik hen uit te leggen dat de slavernij een deel is van ‘onze’ gedeelde geschiedenis. Ieder jaar kijken ze mij dan weer met verbaasde ogen aan, omdat ik het woord ‘ons’ gebruik."
Bizzey en Yung Felix brengen de festivalvibes terug met 'Becky'
Voor Bizzey en Yung Felix heeft de quarantaineperiode lang genoeg geduurd. Ze kunnen niet langer wachten met feesten en brengen daarom vandaag de festivalvibes beck met hun nieuwe single Becky. Daarop worden ze bijgestaan door Josylvio en Tellem.
Dirk Jan werkte als noodhulpverlener in Jemen
Dirk Jan heeft als hulpverlener in Jemen gewerkt, waar de grootste humanitaire ramp ooit gaande is. In de TopiX-podcast vertelt hij hoe zwaar dat was en welke dubbelrol westerse landen spelen door aan de ene kant hulp te bieden, maar tegelijk ook wapens te leveren.
FunX Logo
Facebook
Instagram
YouTube
snapchat