Huis van Horus - Deir el-Medina maand
View this email in your browser

Virtuele rondleiding door Thebe

Donderdag 1 juli zal de eerste activiteit van de Deir el-Medina Maand plaatsvinden. Jurgen van Oostenrijk zal een virtuele rondleiding geven door Thebe in het videospel Assassin's Creed Origins (2017). 

In dit videospel is het Egypte ten tijde van de Ptolemeïsche Periode zeer waarheidsgetrouw neergezet. In Thebe kunnen we de tempel van Karnak en Luxor in bedrijf zien, terwijl op de westoever het Ramesseum en de tempel van Deir el-Bahari worden bezet door Romeinse soldaten. De Vallei der Koningen huisvest de tombes van Ramses II en enkele Amarna-royals, en Deir el-Medina wordt nog bewoond. 

Tijdens deze interactieve livestream kunt u mee op reis naar deze 3D-wereld en mede bepalen welke sites we bezoeken. Ondertussen kunt u vragen stellen over Thebe, Deir el-Medina en het dagelijks leven in het Oude Egypte.


Docent: Jurgen van Oostenrijk
Datum: donderdag 1 juli (19:30-20:30)
Locatie: Online (Zoom)
Prijs: €5 voor donateurs en studenten | €10 voor niet-donateurs

Inschrijven

Online lezing Religie thuis 

Dinsdag 6 juli vindt de volgende activiteit van de Deir el-Medina Maand plaats. Dr. Lara Weiss zal spreken over de religie van de mensen die in Deir el-Medina woonden.

Sinds het begin van de 20e eeuw dachten Egyptologen in Deir el-Medina een ‘tijdperk van persoonlijke vroomheid’ ontdekt te hebben. Ze keken hierbij met name naar de bekende hymnische teksten op votiefstèles, waarop vaak individuen voor een god werden afgebeeld.

Lara Weiss ging in haar doctoraat als een van de eersten ook naar de archeologische nalatenschappen uit het dorpje kijken. Uit dit materiaal bleek dat de oude interpretatie van persoonlijke vroomheid genuanceerd moest worden. De mensen in Deir el-Medina vereerden namelijk verschillende goden en hun religieuze praktijken thuis draaiden vooral om het welzijn van de familie en haar eeuwige leven.

Terwijl dit resultaat een element van vroomheid uiteraard niet uitsluit, kunnen we dus concluderen dat Egyptische religie niet streefde naar individuele relaties met god, maar de continuïteit van de familie thuis in stand te houden. Daarmee weerspiegelt de religie thuis een klein onderdeel van Egyptische voorstellingen van het behoud van de kosmos in zijn geheel. 


Docent: Dr. Lara Weiss
Datum: Dinsdag 6 juli (19:30-20:30)
Locatie: Online (Zoom)
Prijs: €2.50 voor donateurs en studenten | €5 voor niet-donateurs

Inschrijven

Online lezing Van assistent-schrijver tot manager en organisator 

De carrière van de necropoolschrijver Thutmose

Donderdag 8 zal dr. Rob Demarée een lezing geven over de carrière van de necropoolschrijver Thutmose. 

Tot voor kort kenden we de necropoolschrijver (beter: Schrijver van Het Graf) Thutmose voornamelijk door zijn deels bewaard gebleven brieven en zijn zogenaamde huis in Medinet Habu. Van zijn activiteiten als administrateur van de instelling verantwoordelijk voor de aanleg van de koningsgraven was maar weinig bekend.

Recente toevalsvondsten van papyri in Wenen en Turijn hebben vele nieuwe gegevens opgeleverd over zijn werkzaamheden en zijn privé-leven. De bestudering van zijn handschrift leidde er daarnaast toe dat veel meer documenten aan hem kunnen worden toegeschreven.

Alles bijeengenomen ontstaat een beeld van een bijzonder actief man die in een spannende tijd en onder moeilijke omstandigheden een opmerkelijke carrière heeft gemaakt.


Docent: Dr. Rob Demarée
Datum: Donderdag 8 juli (19:30-20:30)
Locatie: Online (Zoom)
Prijs: €2.50 voor donateurs en studenten | €5 voor niet-donateurs

Inschrijven
Copyright © 2020 Huis van Horus  All rights reserved.

Redactie nieuwsbrief: Lauren van Kruijssen

Our mailing address is:
info@huisvanhorus.nl

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list
Facebook
Website






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Huis van Horus · Stationsplein 42 · Leiden, 2312 AK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp