Radio Prague International

Zprávy: Pátek, 9. červenec 2021

Hlavní hygienička: Zhruba čtvrtina nově nakažených v Česku má delta mutaci

Epidemie v Česku mírně zrychluje. Nákaza se v posledních dnech šíří především mezi mladšími ročníky v Praze a okolních okresech ve Středočeském kraji. Zhruba čtvrtina nově nakažených má přitom delta mutaci koronaviru. Českému rozhlasu to řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienici podle Svrčinové mutaci delta hlásí z celé země. Nakažení mutacemi podle ní často souvisí s cestami ze zahraničí, Česko i proto od pátku mění pravidla návratu do země. Očkovaní a lidi s imunitou se do republiky můžou vrátit bez testu i karantény. Všichni ale musí vyplnit příjezdový formulář.

V červnu mírně klesla nezaměstnanost, bez práce bylo přes 273 tisíc lidí

V červnu klesla nezaměstnanost v Česku na 3,7 procenta. V květnu byla o dvě desetiny procentního bodu vyšší. Aktuální čísla zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Počet uchazečů o práci klesl přibližně o 12 a půl tisíce, a to na více než 273 tisíc. Nejvyšší nezaměstnanost je v okresech Karviná, Most a Ostrava, nejlepší situace je na Pelhřimovsku. Ve srovnání s minulým rokem hledalo letos v červnu práci o 3665 lidí víc, meziročně ale přibylo i volných pracovních míst, a to o 20.708. Důvodem dalšího poklesu nezaměstnanosti jsou podle odborníků především zlepšující se pandemická situace a nedostatek pracovníků ze zahraničí. Trh práce podle Úřadu práce ovlivňují zejména sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, pohostinství, prodeji či ve službách. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze a Středočeském kraji.

Armáda poslala na pomoc obcím zasaženým tornádem zdravotníky

Armáda poslala na pomoc obcím zasaženým nedávným tornádem na jihu Moravy zdravotníky. V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku vojáci zřídili ošetřovnu, ve které se starají o drobná poranění dobrovolníků nebo hasičů. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Armáda také poskytla kontejnery, ve kterých od víkendu bude moct působit místní praktický lékař a pediatr. O zřízení polní ošetřovny armádu požádala jihomoravská záchranná služba, která dosud tuto službu poskytovala. Ošetřovna je složena ze dvou kontejnerů, sanity nebo elektrocentrály. V Moravské Nové Vsi budou zdravotníci působit do 25. července.

Hodonínskem a Břeclavskem se 24. června prohnalo tornádo druhé nejsilnější kategorie s rychlostí větru až přes 300 kilometrů v hodině. Způsobilo smrt šesti lidí, poničilo asi 1200 domů. Ke zbourání je v lokalitě určeno 185 domů. Vojáci na jižní Moravě pomáhají od počátku, kdy bouře s tornádem místní obce poničily. Nasazeno je aktuálně 155 vojáků, kteří mají k dispozici 102 kusy techniky.

Lidé, kteří neplatí pokuty, zřejmě přijdou o část sociálních dávek

Lidé zřejmě přijdou o část dávek v hmotné nouzi - a to v případě, že opakovaně neplatí pokuty za závažné přestupky. Počítá s tím novela zákona, kterou schválila Sněmovna. Úřady by lidem snížily dávky například za nepřihlášení dítěte k zápisu do školy nebo nezaplacení pokuty za přestupky proti veřejnému pořádku. Návrh kritizovali opoziční Piráti nebo sociální demokraté, podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové budou po přijetí zákona problémy ve vyloučených lokalitách dál eskalovat. Novelu ještě musí schválit Senát.

Česko by mohlo přebytečné vakcíny darovat Nepálu a Bhútánu

Červencové dodávky vakcíny proti koronaviru od firmy AstraZeneca by mohlo Česko darovat mimo jiné Nepálu a Bhútánu. Zjistil to Český rozhlas. Že se o těchto zemích uvažuje, potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch dodal, že vakcíny by Česko mohlo darovat více zemím. Jakým a o kolik dávek půjde, říct ale nechtěl. Příští týden má darování vakcín proti koronaviru řešit vláda.

Legionáři, armáda, politici a další si připomněli výročí bitvy o Anglii

Zástupci Československé obce legionářské, armády, historických spolků a dalších institucí si v pátek připomněli 81. výročí bitvy o Británii. Do ní se v roce 1940 zapojili i českoslovenští piloti. Dohromady jich tehdy v královském letectvu sloužilo 89. Na počet jejich hrdinství položili účastnici piety květiny a věnce k památníku padlým letcům v Praze 6. V boji se oslabená Británie bránila agresivnímu německému postupu. Během tří měsíců se nad ostrovní zemí střetly tisíce letounů.

Ministerstvo vrátí FN Bulovka skoro 90 milionů za nevyužitý špitál v Letňanech

Fakultní nemocnice Bulovka dostane přes 88 milionů za nevyužitou polní nemocnici v Letňanech. Zpravodajskému serveru iRozhlas.cz to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO. Podle něj totiž Bulovka dostala zřízení špitálu příkazem. Částku, kterou zdravotnické zařízení zaplatilo, by tak mělo dostat zpět. Ředitel nemocnice Jan Kvaček řekl, že by jinak museli výrazně škrtat. Podle Vojtěcha by peníze mohly jít z rozpočtu ministerstva zdravotnictví a financí.

Neznámí vandalové posprejovali pražský Karlův most

Karlův most v Praze někdo posprejoval modrými nápisy v angličtině. Vandalismem se už zabývá policie. Z fotografií na sociálních sítích vyplývá, že posprejovaná je lampa, socha a také pravá strana zábradlí směrem k Pražskému hradu. Nápisy jako například "hate you", "love" nebo "sorry" jsou nastříkány nesmyvatelnou barvou. Situaci začal řešit pražský magistrát. "Kolegové z Technické správy komunikací současné graffiti již řeší a bude se pravděpodobně odstraňovat i ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy, protože se jeden tag objevil i na jedné ze soch," řekl ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Karlův most už vandalové posprejovali v roce 2019.

Kvitová a Krejčíková jsou v Praze nejvýše nasazenými tenistkami

Grandslamové vítězky Petra Kvitová a Barbora Krejčíková jsou nejvýše nasazenými hráčkami pražského turnaje okruhu WTA. Akce Livesport Prague Open se koná na tvrdém povrchu v tenisovém areálu Sparty ve Stromovce za přítomnosti fanoušků. O víkendu startuje kvalifikace a od pondělí hlavní soutěž, která vyvrcholí v neděli 18. července. Jedničkou bude dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová, která pražský turnaj na antuce vyhrála před třemi lety. Senzační šampionka antukového Roland Garros Krejčíková bude dvojkou, trojkou pak Markéta Vondroušová a i čtvrtou nasazenou bude Češka - Marie Bouzková. "Hlavními hvězdami jsou české hráčky," uvedl ředitel turnaje David Trunda. "V nabitém olympijském roce je těžké sladit program, proto si nesmírně vážím jejich účasti a faktu, že se před odletem do Tokia představí domácím fanouškům," doplnil v tiskové zprávě.

Počasí na sobotu

Polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C.

Zpřísňuje se opatření proti koronaviru. Bezinfekčnost až po druhé dávce

Opatření proti coronaviru se zpřísňuje. Pro prokázání bezinfekčnosti už nestačí uplynutí 22 dní od první dávky očkování.

Rok Jana Kotěry, zakladatele české moderní architektury

Česko si připomíná rok Jana Kotěry, zakladatele české moderní architektury, designéra a kreslíře. Od jeho narození letos uplyne 150 let.

Za léčbou neplodnosti do Františkových lázní

Vedle léčebných procedur malebné historické městečko nabízí zajímavé výlety do přírody i okolních měst. Výjimečnou atmosféru tu v minulosti ocenila řada historických osobností. 

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se