‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
 
 
 
 
POLITIKEN MORGEN
 
 
 
Godmorgen.
 
Der er ingen vej uden om det i dag. Så her kommer lidt amerikansk indenrigspolitik: I dag tager deltagerne i kapløbet om at blive demokraternes præsidentkandidat og dermed udfordre den siddende republikanske præsident Donald Trump en sprint.
 
Flere af deltagerne har allerede trukket sig. Pete Buttigieg er ikke med i løbet mere. Heller ikke Amy Klobuchar er med mere. De to var ifølge Politiken hinandens værste rivaler. Og nu bakker de i stedet op om Joe Biden. Bag det ligger en splid i partiet, hvor såkaldt midtsøgende demokrater gruer for Bernie Sanders, manden der er fortaler for et skattebetalt sygehusvæsen som vi kender det i Danmark og gratis adgang til universiteterne.
 
Det er for stærk kost for en del demokrater, men holdninger, der deles af mange unge. Men det er samtidig holdninger, der - frygter stærke kræfter i partiet - kan gøre det umuligt for demokraterne at vinde præsidentvalget.
 
Det ser da også ud til at passe Trump meget godt, at Bernie Sanders har medvind. For Sanders er en modstander, han i dén grad kan angribe. Hvilket han da også har gjort ved et vælgermøde i North Carolina. Her advarede han sine støtter mod »de radikale socialister« og mod »vanvittige Bernie«. Joe Biden fik også et fur: Vinder Biden vil demokraterne være nødt til at indlogere ham på et plejehjem«, sagde Trump ifølge Ritzau.
 
     
 

 
Bliv væk fra Norditalien
 
Sådan lyder rådet fra Udenrigsministeriet, der nu fraråder rejser til fire regioner, alle med stigninger i antallet af coronasmittede. Det skriver Ritzau. Fire danskere er smittet med sygdommen. To af dem menes at have fået den under skiferier i Norditalien, men først udviklet sygdommen efter at være kommet hjem til Danmark. Er man allerede i Norditalien, bør man sørge for at mindske risikoen for at blive smittet, lyder Udenrigsministeriets råd.
 
     
 

 
Der er vand i Gudenåen
 
Det er der sådan set ikke noget galt i. Problemet er, når der er meget vand i Gudenåen, sådan som tilfældet er nu, hvor det har resulteret i oversvømmelser langs løbet. Det får nu de syv kommuner, åen passerer, til at gå sammen om at finde en løsning. Der skal udpeges områder langs åen, der må oversvømmes, så vandet så at sige kan parkeres, skriver Politiken. For ét er sikkert: Det, der sker, er kun en forsmag på den fremtid, der kommer.
 
     
 

 
Netanyahu vinder det israelske valg
 
Der er blot et problem for manden: Hans Likudparti og dets støttepartier ser ifølge de foreløbige stemmetal ikke ud til at kunne få et absolut flertal, hvilket betyder, at det må finde flere alliancepartnere, hvis der skal flikkes en levedygtig regering sammen. Valget er, skriver BBC, det tredje i Israel på et år. I forvejen står han over for en sag om mulig korruption, som han nægter sig skyldig i.
 
     
 

 
Rigspolitiet: Vi begik en fejl
 
Teleskandalen, hvor politiet holdt sit kendskab til afgørende fejl i det materiale, der er indgået som beviser i mangen en retssag, burde være afsløret tidligere. Det erkender politiet ifølge Politiken: »Rigspolitiets håndtering af teledata har været særdeles utilfredsstillende, hvilket Rigspolitiet beklager dybt«. Myndighedens viden om, at den var helt gal, blev omhyggeligt holdt inden døre, så hverken offentligheden, forsvarerne eller politikerne fik noget at vide om fejlen. Det tog tre måneder, før det blev meddelt - en omstændighed, der gjorde, at det ikke kunne indgå i valgkampen.
 
     
 

 
Et historisk terrorangreb og 19 års krig – kan USA og Taleban nu blive venner?
 
I lørdags underskrev USA og Taleban en fredsaftale for Afghanistan efter 19 års krig. En krig, som blev indledt efter terrorangrebet 11. september, og som har kostet tusindvis af mennesker livet. Nu vil Donald Trump have tropperne hjem. Hvorfor har krigen været så svær at vinde? Hør det seneste afsnit af ’Du lytter til Politiken’.
 
     
 

 
Tirsdagen byder på:
 
 
kåringen af Landdistrikternes Ildsjæle, arrangeret af Landdistriktsudvalget og Viborg Landsbysammenslutning.
 
 
indledningen af sagen mod en formodet seriemorder, der er tiltalt for at have myrdet tre ældre kvinder på Østerbro i København. Sagen begynder 09.30 i Københavns Byret.
 
 
den såkaldte Supertirsdag i USA, hvor de to partier gennemfører en række primærvalg og valgmøder. Forvent væg til væg-dækning i danske medier.
Årsdage:
 
 
1915: Forgængeren til det amerikanske rumfartsagentur Nasa, NACA, bliver oprettet.
 
 
2005: Al trafik på Storebæltsbroen stopper i fem timer, efter et fragtskib har sejlet ind i broen.
 
 
 
Med venlig hilsen
Søren Astrup
Journalist på Politiken
 
 
Annonce
 
Annonce
Annonce
 
 
KLIMAKAMP:
 
 
 
Sådan kan vi sænke Danmarks CO2-udslip uden at øge uligheden
 
KLIMA
 
 
Sådan kan vi sænke Danmarks CO2-udslip uden at øge uligheden
 
 
 
FRA ARKIVET:
 
 
 
Dér er de. Og dér og dér. Maskinpistoler på Strøget, ved skolen, foran slagteren
 
FOTO
 
 
 
 
MEST LÆSTE DE SENESTE 24 TIMER
 
1 Storesøster: Da DR lod tre voksne grine ad min lillesøsters voldtægt, udsatte de hende for endnu et overgreb
 
 
 
2 Svend Brinkmann: Stjernesociologs mursten af en bog er blandt de vigtigste, der indtil videre er udgivet i dette århundrede
 
 
 
3 Enhedslisten: Hvis der kommer fem gange så mange som sidst, skal vi tage imod dem og behandle deres asylansøgning
 
 
 
4 Ekspert om coronavirus: »Den er slet ikke så farlig, som mange går og tror«
 
 
 
5 Rige bilister bremser sjældnere for fodgængere - og da slet ikke for sorte eller mænd