Spil på alle dine strenge

Den bedste violinkoncert, der aldrig bliver spillet...

Den formidable tyske violinist Kolja Blacher er solist i Stravinskijs violinkoncert med den uspillelige akkord - og Rachmaninov brillerer med sin anden symfoni.

Lyrisk og legende

27. februar kl. 19.30
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Nogle gange er det let at forstå, hvorfor værker bliver populære; andre gange er det lige så let at forstå, hvorfor de ikke bliver det. Og så er der de værker, hvor det er en gåde, hvorfor de ikke bliver spillet mere. Stravinskijs Violinkoncert hører afgjort til de sidste.

Faktisk havde Stravinskij ikke specielt meget lyst til at skrive en violinkoncert; han kendte nemlig ikke instrumentet særlig godt. Men han blev overtalt, dels fordi solisten Samuel Dushkin lovede at stille sig til rådighed med tekniske råd – og dels fordi bratschisten og komponisten Paul Hindemith trøstede Stravinskij med, at hans manglende kendskab til instrumentet blot ville betyde, at han ville finde nye måder at skrive for violinen og ”få nye ideer, som ikke ville dukke frem i fingrenes velkendte bevægelser” (det er for øvrigt den slags udtalelser, som kan give enhver instrumentalist nervøse tics).

Det sidste kom til at holde stik; allerede den allerførste akkord er en udfordring. Stravinskij spiste frokost med Dushkin og skrev akkorden ned på en serviet. ”Kan den spilles?” spurgte han Dushkin. ”Nej,” svarede Dushkin. ”Det var en skam,” sagde Stravinskij sørgmodigt. Men Dushkin gik alligevel hjem og prøvede efter, og til hans store overraskelse viste det sig, at akkorden faktisk var til at spille – til Stravinskijs store lettelse, for den spillede en vigtig rolle i det klangbillede, han havde i hovedet.

Det er svær musik, men den er let at elske. Stravinskij gik altid sine egne veje i musikken, og det gjorde han også i violinkoncerten. Musikken er fyldt med indflydelser både fra tidligere tiders musik og ikke mindst fra den jazzmusik, der blev spillet i de parisiske natklubber.

I modsætning til Stravinskij, er Rachmaninov en moderne romantiker. Hans musik lyder altid, som om vi er i midten af anden halvdel af 1800-tallet, men faktisk er aftenens to komponister næsten jævnaldrende. Den ene så bare tilbage, mens den anden var i fuld gang med at revolutionere musikken.

Rachmaninovs Symfoni nr. 2 er på mange måder komponistens genoprejsning: Hans første symfoni havde fået en katastrofal modtagelse ved premieren, og det havde næsten fuldstændig taget modet fra ham som komponist. Selv den store succes, som hans anden klaverkoncert fik var ikke rigtig nok til at genskabe hans selvtillid, og undervejs var han endog meget kritisk over for symfonien: ”Hvad angår kvaliteten af mine projekter for tiden, så må jeg sige, at det værste er min anden symfoni. Når jeg får den skrevet og orkestreret og derefter korrigeret min første symfoni, så sværger jeg, at jeg aldrig mere vil skrive en symfoni. Fanden tage dem! Jeg ved ikke, hvordan man skriver dem – og jeg har heller ikke lyst til det.”

Heldigvis var det et af de tilfælde, hvor komponisten er den dårligste til at vurdere sine egne værker. Den anden symfoni fik en strålende modtagelse og indbragte komponisten hans anden Glinka-medalje.

Det er blød, menneskevenlig og imødekommende musik – og befriende lettilgængeligt, også for den moderne lytter.

Program:

I. Stravinskij: Violinkoncert i D
 --- PAUSE ---
S. Rachmaninov: Symfoni nr. 2

Varighed i alt: ca. 105 minutter.

Koncertoptakt: Torsdag aften kl. 18.30-19.00 er der koncertoptakt ved violinist Mathias von Niessen og Aarhus Symfoniorkesters Venner (ASOV) i Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus. Det er gratis at deltage. Læs mere på www.asov.dk

Køb billet til Stravinskij og Rachmaninov
Download koncertprogrammet (pdf)

BAGGRUNDSHISTORIE

Stravinskijs violinkoncert

Stravinskijs Violinkoncert i D blev ikke inspireret af standardviolinkoncerterne af Mozart, Beethoven eller Brahms, men benytter en særlig “pas”-akkord som indgang til eller motto for værket.

Peer Kjær Andersen går bagom koncerten i sin seneste baggrundshistorie på vores hjemmeside

Læs om Stravinskijs violinkoncert

KOMMENDE KONCERTER

Gratis fyraftenskoncert på Rådhuset
3. marts kl. 17.00 i Rådhushallen

Gratis entré og adgang for alle

Afrund arbejdsdagen på en afslappet og stemningsfuld måde, når vi en løbet af en times tid forvandler Rådhushallen til et intimt og inderligt rum, hvor du kommer helt tæt på musikken - og dem, der spiller den.

Gå ikke glip af den enestående mulighed for at møde nogle af de fantastiske musikere fra orkestret og opleve værker af Mozart, Vivaldi, Haydn, Sibelius, Bartok og danske Carl Nielsen i en anderledes ramme end den store symfoniske koncertsal i Musikhuset.

Gratis koncert i Rådhushallen 3/3 kl. 17

Saint-Saëns, Nielsen, Larsson & Brahms
8. marts kl. 15.00 i Symfonisk Sal

Kammerkoncert

Program:
L. E. Larsson: Concertino; for basun og strygere, op. 45 nr. 7
C. Nielsen: Ved en ung kunstners båre, for strygekvartet og bas
C. Saint-Saëns: Septet for klaver, trompet, strygerkvartet og bas, op. 65
J. Brahms: Klaverkvintet i f-mol, op. 34

Kammerkoncerterne er en unik mulighed for at opleve den klassiske musiks mest intime øjeblikke og komme tættere på symfoniorkestrets medlemmer. Koncerterne er sammensat til lejligheden af musikerne selv efter personlig smag og efter hvilke værker, de synes udfordrer og fremhæver deres sammenspil.

Køb billet til kammerkoncerten

Tjajkovskijfestival
12.-22. marts i Symfonisk Sal

Tre symfonikoncerter & en kammerkoncert

Nogle af de mest lyttevenlige, medrivende og gennemgående mageløse værker, der nogensinde er skrevet. Det er, hvad Tjajkovskij har givet os. Det er også uhyre afvekslende musik – fra skildringen af bedårende tøjdyr og dansende småkager i Nøddeknækkeren over de legendariske solokoncerter til de tre sidste symfoniers brusende orkesterklange. Med andre ord er det værker, som man ikke kan få nok af – og derfor har vi hele fire koncerter på programmet i løbet af Tjajkovskijfestivalens to uger.

Tor.-Fre. 12-13/3 kl. 19.30
Hvad hjertet er fuldt af
Violinkoncert
Symfoni nr. 6, “Pathetique” 


Ons. 18/3 kl. 19.30
Pragtfuldt postyr
Klaverkoncert nr. 1 
Symfoni nr. 5   


Lør. 21/3 kl. 15.00
Eventyr og hjerteblod
Suite fra Nøddeknækkeren  
Symfoni nr. 4  


Søn. 22/3 kl. 15.00
Kammerkoncert
Klavertrio
Dumka
Uddrag fra Aarstiderne

Køb billetter til Tjajkovskijfestivalen
Facebook
Instagram
YouTube
Hjemmeside
Copyright © 2020 Aarhus Symfoniorkester, All rights reserved.
Du modtager denne email fordi du tidligere har tilmeldt dig nyhedsbrevet via vores hjemmeside, i forbindelse med en koncert eller en konkurrence.

Vores adresse er:
Aarhus Symfoniorkester
Skovgaardsgade 2C
Aarhus C 8000
Denmark

Add us to your address book


Vil du ændre hvordan du modtager disse mails?
Du kan opdatere dine personlige profil eller afmelde dig nyhedsbrevet.