‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
1. MARTS 2024
 
Søren Astrup
Journalist
 
Anne Emilie Hansen
Journalist
 
  Godmorgen.  
  I dag kommer Politiken til at følge den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyjs begravelse i Moskva, når den finder sted ved 12.00-tiden dansk tid. Derudover handler nyhedsoverblikket om:  
 
Liste ikon   de to amerikanske præsidentkandidaters besøg ved grænsen mod syd
Liste ikon   kritik af det, der skete ved nødhjælpskonvoj i Gaza, hvor mellem 10 og 100 døde
Liste ikon   Irans atomprogram, der kan være i stand til at få en sprængladning på en måneds tid
Liste ikon   græske skulpturer, der skal blive i Danmark
Liste ikon   nye og store migrantionstal fra EU
 
nullFoto: Go Nakamura/Ritzau Scanpix
nullFoto: Go Nakamura/Ritzau Scanpix
  Begge amerikanske præsidentkandidater satte den illegale indvandring på dagsordenen  
  Joe Biden og Donald Trump er enige om, at illegal indvandring udgør et problem, men ikke om, hvad løsningen er. Og slet ikke, hvem der er skyld i det. Torsdag besøgte USA’s præsident og hans forgænger hver deres grænseovergang til Mexico i delstaten Texas, hvor de begge udtalte sig om et af valgkampens varmeste emner. Flankeret af blandt andre Texas’ republikanske guvernør, Greg Abbott, var Donald Trump taget til grænsebyen Eagle Pass, hvor han omgivet af militærkøretøjer brugte en krigsretorik om situationen ved grænsen til Mexico.  
  Netop illegal indvandring var en af Donald Trumps mærkesager, da han stillede op til præsidentvalget i 2016. Og det er fortsat noget, der fylder: »De kommer fra arrester, og de kommer fra fængsler, og de kommer fra anstalter for psykisk syge og sindssyge, og de er terrorister. De bliver lukket ind i landet«, sagde Donald Trump under et besøg i Eagle Pass, der er frontlinje i den politiske strid om håndteringen af den illegale indvandring.  
  Biden var i Brownsville, hvor han gav republikanerne skylden for, at et lovforslag med bl.a. flere grænsebetjente ikke kunne gå igennem. Republikanernes modstand mod lovforslaget skyldtes, at det var bundet sammen med en hjælpepakke til Ukraine og Israel. Det er, mener republikanerne, to forskellige ting, der ikke hører sammen i én beslutning.  
 
Liste ikon   Valgløfte: Trump vil sætte rekord i massedeportationer
Liste ikon   Læs også: Trump opfordrer Republikanerne til at stemme nej til »denne skrækkelige grænselov«
 
nullFoto: Aline Manoukian/Ritzau Scanpix
nullFoto: Aline Manoukian/Ritzau Scanpix
  Dødsfald ved hjælpekonvoj i Gaza kritiseres  
  Flere døde og flere end 700 sårede i et blodigt kaos omkring en nødhjælpskonvoj i det nordlige Gaza. Men ansvaret for de mange døde og sårede er man langtfra enige om. Ifølge Israel opstod der kaos omkring en lastbilkonvoj med omkring 30 køretøjer, hvor tusinder af palæstinensere forsøgte at tage en del af nødhjælpen, og mange blev såret i menneskemassen eller kørt over af lastbiler, der »pløjede sig igennem« mængden, som Jerusalem Post beskriver det.  
  Den israelske hær har indrømmet, at der blev skudt, da soldater følte sig truet. Men kun et mindre antal mennesker blev ramt, lyder det. Israelske myndigheder har sat antallet af ramte palæstinensere til højst ti, skriver Berlingske, mens palæstinensernes Hamas-styrede myndigheder taler op om mod 100 omkomne.  
  USA har reageret ved at sige, at uskyldige mistede livet, og at USA »anerkender den alvorlige humanitære situation i Gaza, hvor uskyldige palæstinensere blot forsøger at få mad til deres familier«. Derfor er det, fortsætter Det Hvide Hus i en erklæring vigtigt at »udvide og fastholde mængden af humanitær hjælp til Gaza«..  
 
Liste ikon   Live: Følg udviklingen i Mellemøsten i Politikens liveartikel
Liste ikon   Professor: Gazakrigen udkæmpes også i danske gader og stræder og på de sociale medier med intimiderende budskaber til dem, der ikke vil marchere med flokken
 
nullFoto: Vahid Salemi
nullFoto: Vahid Salemi
  Hemmelig rapport afslører skræmmende nyt om Irans atomprogram  
  Irans magthavere bedyrer, som de har gjort i årevis, at de ikke vil have atomvåben. Mellemøsten og verden kan sove roligt. Men Iran har også det seneste år installeret 1.000 nye avancerede centrifuger. Og hvis landet tager en beslutning om at skaffe sig en atomsprængladning, kan det berige tilstrækkeligt uran til flere A-bomber allerede den første måned efter en beslutning. Det fremgår af en ny hemmelig rapport fra FN’s Atomenergiagentur, IAEA.  
  Samtidig har Iran lagret 27 gange så meget beriget uran, som det havde accepteret at begrænse sig til i en nu skrottet atomaftale. Iran har også gjort sig i stand til på meget kort sigt at berige uran fra de 20 procent og 60 procent og endda 80 procent, som det allerede har opnået, helt op til 90 procent, som er nødvendigt for et atomvåben. Det hører med, at Iran ikke giver FN’s inspektører fri adgang til sine atomanlæg – og slet ikke til militære anlæg.  
  Det betyder ikke nu og her, at Iran kan montere et atomsprænghoved på et missil og affyre det i løbet af en måned. Endnu mangler det rigtige missil – som kunne transportere et atomvåben til Israel eller f.eks. alle dele af Saudi-Arabien eller Tyrkiet – at være klar. Men Iran arbejder energisk på dén sag.  
 
Liste ikon   Skjul: Præstestyre menes at grave atomanlæg længere ned, end USA’s 12 tons bomber kan nå
 
nullFoto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
nullFoto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
  Danmark vil ikke aflevere skulpturer til Grækenland  
  Trods et mangeårigt krav får Grækenland ikke marmorskulpturerne fra Parthenon-templet på Akropolis tilbage. I hvert fald ikke, hvis det står til Folketinget, som torsdag behandlede et forslag fra Danmarksdemokraterne om at returnere de tre kunstgenstande, som befinder sig på Nationalmuseet. Med forslaget blev den mangeårige tvist mellem Grækenland og Danmark for første gang trukket ind i folketingssalen, hvor den imidlertid blev sparket til hjørne af de øvrige partier.  
  Ifølge Søren Espersen (DD) var forslaget om tilbageleveringen »helt logisk og selvfølgeligt, for der er jo tale om græsk kultur, ikke om dansk kultur«, som han sagde, mens han argumenterede for, at Danmark skulle indtage rollen som »foregangsland«.  
  »Jeg synes, det er vigtigt, at vores museer formidler en levende kulturarv fra hele verden. Hvis man fulgte Søren Espersens tanke til ende, skulle vi kun have flintestensøkser og pilespidser tilbage på Nationalmuseet«, sagde kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) på vegne af regeringen under debatten.  
 
Liste ikon   Direktør står fast: »Vores-holdning-er-jo-at-man-ikke-skal-løbe-med-dem-der-råber-højest«
Liste ikon   Læs også: »Der-er-ingen-her-i-landet-bortset-fra-eliten-og-museumsfolk-der-taler-om-det«
 
nullFoto: Yara Nardi/Ritzau Scanpix
nullFoto: Yara Nardi/Ritzau Scanpix
  Fortsat høj indvandring i EU  
  Hvis man ikke gør noget, fortsætter problemerne. Efter migrantkrisen i miden af 2010’erne bedyrede politikerne, at der ville blive reageret, så den ikke gentog sig. Men der blev ikke gjort noget. Og det fremgår tydeligt af tallene for tilrejsende, viser en ny rapport fra EU’s Asylagentur, DR refererer. Tallene afslører, at i 2023 søgte 1,1 mio. mennesker asyl i EU, flest fra Syrien og Afghanistan, men også mange tyrkere, der flytter til Europa på grund af dårlig økonomi i landet og politisk pres. I 2015-2016 nåede mængden op på 1,3 mio.  
  »Den her tendens med stigende antal ankomster, er noget der vækker bekymring. Det er også noget, man kommer til at se som en del af valget til Europa-Parlamentet. Tematikken omkring flygtninge kan jo vælte nationale regeringer, og det er et spørgsmål, der har potentiale til at splitte EU-medlemslandene«, siger chefanalytiker Ditte Brasso Sørensen fra Tænketanken Europa.  
 
Liste ikon   Skænderi: Sveriges eks-statsminister skyder med skarpt i giftig svensk udlændingedebat
Liste ikon   Terrorangreb i Belgien: Angrebsmand søgte asyl i flere EU-lande
 
   
  Det bedste fra Politiken  
Foto: Stringer/Ritzau Scanpix
Foto: Stringer/Ritzau Scanpix
  Her er krigen i Gazas vigtigste nedslagspunkter set fra oven og fra jorden  
  »Sandheden er det første offer«, plejer man at sige om krig, og det kan også siges at være gældende for krigen mellem Israel og Hamas. Siden terrorangrebet, Hamas udførte i Israel den 7. oktober, er modstridende informationer flydt frem og tilbage. Det har været svært at stykke et billede sammen af de ødelæggelser, som de omkring 1,5 millioner civile, der lige nu befinder sig i den sydlige grænseby Rafah, vender tilbage til.  
  Derfor har Politiken i samarbejde med faktatjek-mediet TjekDet sat sig for at vise krigen i Gaza, som du ikke har set den før. Gennem analyserede satellitbilleder, verificerede videoer og fire udvalgte nedslagspunkter i ødelæggelserne fra nord til syd: Beit Hanoun, Gaza By, Khan Yunis og Rafah giver vi et indblik i, hvordan Gaza har ændret sig siden krigen brød ud.  
Arkivfoto.Foto: Adam Rugh Høy Hansen
Arkivfoto.Foto: Adam Rugh Høy Hansen
  »Hvor mange penge har du brugt i aften?« spurgte vi en række tilfældige i byen. Her er, hvad de svarede  
  Nogle kan gøre det gratis, andre bruger flere tusinde kroner på at få en god aften i byen. Nogle tænker meget over, hvor mange dyre drinks, de køber, andre lægger bare dankortet over betalingsterminalen igen og igen, uden at skænke det særligt mange tanker. Men hvad tænker københavnerne egentlig om prisen på deres byture?  
  »Det er ikke, fordi jeg ikke vil betale, men det er, som om at uanset hvad så får man det hele serveret, fordi man er en pæn pige, og det er fucking luksus. Vi kan slet ikke klage«, siger en 20-årig kvinde, der har brugt 0 kroner i byen. »Jeg har nok brugt omkring 2.500 kroner i aften på mad, vin og øl« lyder det derimod fra en 40-årig kødleverandør og kunstsamler. Læs, hvad andre københavnere har brugt af penge i byen en vilkårlig fredag aften.  
nullFoto: Nichlas Pollier
nullFoto: Nichlas Pollier
  Dna-test kan åbne for en verden af hemmeligheder  
  Flere og flere går på opdagelse i deres egne stamtræer ved at sende mundskrab med dna til firmaer som MyHeritage. Med prøven kan de afklare, hvor på kloden ens slægt kommer fra. Og måske finder de også slægtninge, man ikke vidste, at man havde.  
  Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens journalist Michael Thykier, som har talt med en række danskere, der har fået testet deres dna. En af dem er Camilla Christensen. I sit 31 år lange liv har hun slået det hen som et tilfælde, at hun som den eneste i søskendeflokken havde grønne øjne, og at hun på mange andre måder har følt sig anderledes. Men en morgen for nylig fik hun en overraskelse fra MyHeritage.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   I dag bliver oppositionskritikeren Aleksej Navalnyj begravet. Det sker på Borisovskoje-kirkegården i Moskva. 47-årige Navalnyj døde den 16. februar i en arktisk straffekoloni. Ifølge hans officielle dødsattest døde han af naturlige årsager.
Liste ikon   I Vestre Landsret afsiges der i dag dom i sagen mod Danish Crown, der er anlagt af Dansk Vegetarisk Forening. Foreningen anklager Danish Crown for vildledende markedsføring i forbindelse med kødproducentens markedsføringskampagne i 2021.
Liste ikon   Og så bliver Årets Pressefoto kåret i dag klokken 13 på Det Kongelige Bibliotek.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Per Marquard Otzen/POLITIKEN
Foto: Per Marquard Otzen/POLITIKEN
  Plagiat  
  I plagiatsagerne er der behov for en debat om, hvilket niveau af originalitet man kan forvente.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 Jeg følte mig cool i Planet Nusa-køen, indtil en kvinde tog fat i mig: »Jeg vil bare tjekke, om der står idiot på ryggen af dig«
 
 
 
2 Han var en enestående sanger. Men historien om ham med misbrug og vold er intet skønmaleri
 
 
 
3 'Michael' er mellemleder og tjener gode penge. Alligevel blev han udsat for tøhø-agtige kommentarer
 
 
 
4 »Wow, hvor det ligner«: TV 2-journalist blev misbrugt i deepfake
 
 
 
5 Militærekspert ser flere mulige forklaringer: Russerne har mistet 12 fly på 13 dage
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  CHEF FOR POLITIK OG PRESSE, Julemærkefonden
 
Frist:­ 14/03/2024   Julemærkefonden
 
  People’s søger redaktionel forlagsperson med fokus på nonfiktion
 
Frist:­ 13/03/2024   People’s Læs mere
 
  ADMINISTRERENDE DIREKTØR
 
Frist:­ 20/03/2024   Det Danske Filminstitut Læs mere
 
  To dygtige planlæggere til byudvikling, lokalplaner, miljøvurderinger og andre planopgaver
 
Frist:­ 08/03/2024   Albertslund Kommune Læs mere
 
  Bibliotekschef til Biblioteket Frederiksberg
 
Frist:­ 06/03/2024   Frederiksberg Kommune Læs mere