Der er to Sveriger - og ét stort problem

5 months ago


Text only:

Den borgerlige blok fik 40,3 pct. af stemmerne. De rødgrønne fik 40,6 pct. Nu står de der og skuler til hinanden og til Sverigedemokraterne, der med 17,6 pct. af stemmerne nu er fuldstændigt afgørende, men stadigt udelukkede fra svensk politik.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser

 
 
 
 
 
MANDAG DEN 10. SEPTEMBER 2018
 
 
 
 
Sådan ser vælgere, der ikke kan finde et fælles grundlag, ud, når de stemmer. Foto: AP/TT/Hanna Franzen.
Godmorgen.
Der blev ventet et jordskredsvalg i Sverige. Men der kom ikke meget skred i den fastslåste svenske politik, hvor en del af vælgerne er bekymrede for landets generøse indvandringspolitik og resten ikke har den store lyst til at tale om eller ændre ved selvsamme.
 
Til gengæld står svenskerne nu med et skarpt optrukket valgresultat: Der er to lige store blokke og i midten af det hele står Sverigedemokraterne med de altafgørende mandater - og foreløbig stadig uden mange muligheder for at få indflydelse.  Socialdemokraterne blev spået en voldsom rundbarbering, men endte med at få 28,4 pct. af stemmerne. Sverigedemokraterne blev spået et kanonvalg, men endte med 17,6 pct. af stemmerne.
 
Resultater er et Sverige, der kan blive uregerligt. Ingen blok kan mønstre noget flertal. En velvoksen kamel er lagt på grillen, for den skal sluges. Spørgsmålet er af hvem. Vi følger selvsagt begivenhederne på den anden side af sundet på Politiken.dk.
 
 
 
 
 
Afghaners knivangreb i Paris er ikke terror
Det er den foreløbige konklusion efter en blodig aften i den franske hovedstad, hvor en mand stak syv ofre ihjel, heraf to britiske turister. Fire af ofrene er ifølge nyhedsbureauerne sårede. Tilsyneladende forsøgte flere vidner at standse manden, skriver Politiken. Det er anden gang i denne måned, at tilfældige angribes med kniv i en europæisk storby: Den 1. september stak en ung afghaner med bopæl i Tyskland to amerikanske turister ned i Amsterdams hovedbanegård. Motivet var terror, viste det sig efterfølgende.
 
 
 
 
 
Et flertal vil sende flygtninge hjem
Flygtninge skal ikke integreres, men hjælpes midlertidigt, indtil det atter er muligt for dem at rejse hjem. Det mener 54 pct. af befolkningen ifølge en meningsmåling fra Voxmeter, som Ritzau gengiver. Spørgsmålet om flygtninges hjemvenden er rejst af Dansk Folkeparti, der ønsker at få gennemført det såkaldte paradigmeskifte, så en flygtningeopholdstilladelse ikke er ensbetydende med en varig opholdstilladelse i Danmark.
 
 
 
 
 
Snart kan du få lov at beskytte dig med en peberspray hjemme
I dag er det ulovligt at være i besiddelse af en peberspray, der regnes for at være et våben. Men i fremtiden kan danskerne få lov at have en peberspray liggende i hjemmet for at kunne forsvare sig mod indtrængende kriminelle så som hjemmerøvere og indbrydstyve. Regeringen har netop sendt forslaget i høring, skriver Ritzau. Forslaget er tidligere mødt med skepsis fra Politiforbundet og Det Kriminalpræventive Råd.
 
 
 
 
 
Grønland er endt i en regeringskrise
Partii Naleraq er trådt ud af koalitionen i Nuuk. Nu er spørgsmålet, hvad der kommer til at ske i grønlandsk politik. Ifølge Sermitsiaq AG venter landsstyreformand Kim Nielsen ikke, at der kommer noget nyvalg. Han regner med at Nunatta Qitornai og Atassut fortsætter i koalitionen, så arbejdet med at finde penge til en omstridt lufthavnspakke kan fortsætte.
 
 
 
 
 
Podcast: Har techgiganterne vundet over nationalstaterne?
Teaser: Den amerikanske forfatter og journalist Franklin Foer udfolder i en ny bog sin bekymring over, at vi alle lægger en stor del af vores tilværelse, valg og vilje i hænderne på store techgiganter som Google og Facebook. I bogen stiller han blandt andet spørgsmålet: Er det de gamle nationalstater eller de nye techgiganter, der regerer verden i dag?
Hør dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken', hvor vi taler med Michael Jarlner, der er international redaktør på Politiken.
 
 
 
 
 
I dag:
 
 
afgør Københavns Byret 12.15, om en tiltalt er skyldig i at have bedraget Carlsbergfonden og Videnskabernes Selskab for ca. 10 mio. kr.
 
 
indledes en storstilet militærøvelse, 'Night Hawk', i Nord- og Midtjylland. Omkring 2.000 soldater deltager.
 
 
vil den fransk-algeriske velhaver Rachid Nekkaz kl. 15.00 foran Christiansborg betale bøder for kvinder, der har overtrådt tildækningsforbuddet ved at færdes i det offentlige rum iført niqab.
 
 
tager Retten i Odense hul på en sag mod en 19-årig kvindelig bilist, der kørte med op mod 180 km/t med en trådløs højttaler i den ene hånd. Det endte med en ulykke, hvor en 17-årig passager blev slået ihjel.
Årsdage:
 
 
For 10 år siden blev der tændt for strømmen til den store partikelaccelerator Large Hadron Collider i det fælleseuropæiske center for højernergifysik Cern i Geneve. Et af dens mål var at finde det, der populært blev kaldt 'Guds partikel' - i videnskaben kendt som Higgs' partikel, der i øvrigt har givet manden bag teorien om den for fysikken så afgørende partikel en nobelpris.
 
 
For 15 år siden blev den svenske udenrigsminister Anna Lindh stukket ned, da hun sammen med en veninde var ude at købe ind i et stormagasin i Stockholm. Gerningsmanden, serberen Mijailo Mijailovic, fik livstid for mordet, som han sidenhen har begrundet med et generelt had til politikerne.
 
  
Med venlig hilsen
Søren Astrup
Journalist

 på Politiken

 
 
 
Annonce
 
 SVENSK STJERNEREPORTER:
 
 
 
 
INTERNATIONALT
 
Svensk stjernereporter: Journalisterne passede ikke deres arbejde, da antallet af flygtninge eksploderede
 
 
 
 DEBAT:
 
 
 
 
 
Man skal da for syv sytten ikke tilpasse arbejdsgangene til et it-system, it-systemet skal da tilpasses arbejdsgangene
 
DEBATINDLÆG
 
 
 FRA ARKIVET:
 
 
 
 
BØGER
 
Selvudgiverne: Camille Bech har tjent 100.000 kroner på husmoderporno til maks 59,95
 
 
 MEST LÆSTE DE SIDSTE 24 TIMER
 1
Burkaforbuddet har ændret omverdenens syn på danskerne
   
2
Helt ærligt, Kjær, Schmeichel og Eriksen - I kalder på solidaritet, men I er selv usolidariske overfor det fællesskab, der har skabt jeres succes
   
3
Du bliver aldrig dommer for mig igen i dit liv, for du er en løgner
   
4
Forholdet er ikke i balance, og derfor katastrofalt at være vidne til
   
5
Jeg har sex, jeg har kunsten, jeg har sat mig selv fri
 
 
 
 

SE HVILKE NYHEDSBREVE DU ABONNERER PÅ

 Hvis vores daglige nyhedsbrev ikke kan stille din tørst efter gode historier, så kan du få
endnu mere Politiken på:
 
 
Du er tilmeldt Politikens nyhedsbrev med e-mail-adressen newsletter@newslettercollector.com

Frameld nyhedsbrevet

 

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019