‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Klik her for at læse nyhedsbrevet i din browser
Annonce
Annonce
 
Politiken
 
26. NOVEMBER 2024
 
Niels Holst
Journalist, digital forsideredaktør
 
Marie Maschoreck
Journalist
 
  Godmorgen.  
  Nyhedsoverblikket handler i dag om prisstigninger på boliger, som ser ud til at være primært begrænset til København. Så har Donald Trump varslet markante toldafgifter, der kan skade de økonomiske relationer til Canada, Mexico og Kina.  
  Dagens nyhedsoverblik skal også handle om forsinkelsen på det nye supersygehus i Region Syddanmark. Til slut har en dansk ungdomsserie i nat vundet en international pris i New York.  
Foto: Jens Dresling. Illustration: Rasmus Vendrup
Foto: Jens Dresling. Illustration: Rasmus Vendrup
  Økonomer: Det brede boligmarked er sundt trods løbske huspriser  
  Stigende boligpriser har i de seneste år skabt bekymring for, om især unge bliver udelukket fra boligmarkedet. En ny analyse fra Sydbank viser dog, at dette problem primært er begrænset til København og omegn. I resten af landet er boligmarkedet således mere tilgængeligt.  
  »I størstedelen af Danmark er der altså ikke mange, som er udelukket fra at købe hus. I det meste af Danmark kan en sygeplejerske og en tømrer godt komme ind på boligmarkedet«, siger Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank.  
  Forskellen mellem de dyreste postnumre i hovedstaden og resten af landet er eksploderet i en sådan grad, at det i dag er 29 gange så dyrt at købe bolig i København K, hvor det er dyrest, i forhold til det billigste postnummer i nordjyske Ranum.  
  Huspriser: Hørsholm var blandt landets allerdyreste postnumre, men er raslet ned ad listen. I dag er Vanløse dyrere  
  Læs også:Jo mere din bolig stiger i værdi, jo rigere føler du dig, og jo løsere sidder dine penge  
Foto: Brandon Bell/Ritzau Scanpix
Foto: Brandon Bell/Ritzau Scanpix
  Trump planlægger markante toldsatser på varer fra Mexico, Canada og Kina  
  På sin første dag i præsidentembedet vil Donald Trump indføre en toldafgift på 25 procent for de varer, der importeres til USA fra Mexico, Canada og Kina. Det skriver Trump på det sociale medie Truth Social, hvor han desuden truer med yderligere 10 procent på kinesiske varer. Det skal ske som et forsøg på at stoppe narkotika og ulovlige migranter fra at krydse grænsen.  
  Tiltagene forventes at kunne forstyrre globale forsyningskæder og påføre store omkostninger for amerikanske industrier, der handler med disse lande. Desuden kan tiltaget føre til handelskrige, der vil skade økonomiske relationer og forårsage prisstigninger og jobtab i USA, skriver New York Times.  
  Ovenpå nyheden forsvarede canadiske og kinesiske embedsmænd deres indsats mod narkotika og understregede fordelene ved handel med USA. Mexicanske embedsmænd forventes at reagere med gengældelsestold.  
  Indsættelse:Joe Biden deltager i Donald Trumps indsættelse som præsident  
  Trumps udnævnelser:»USA bliver verdens første atombevæbnede realityshow«  
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
  Efter ny forsinkelse og enorm budgetoverskridelse på supersygehus: »Du får mig ikke til at give en garanti«  
  Det nye supersygehus Nyt OUH i Odense bliver forsinket med yderligere to år. Sygehuset skulle oprindeligt være åbnet i 2022, men det ser nu ud til først at stå klar i 2027, skriver DR. Ifølge Karsten Uno Petersen (S), der er formand for Region Syddanmarks Udvalg for byggeri, indkøb og grøn omstilling skyldes det udefrakommende omstændigheder:  
  »Først var der Covid-19, så kom der krig, og vi har haft inflation. Sidste år lavede vi en ny aftale og en ny tidsplan, men vi har desværre måttet erkende, at dén plan ikke holdt. Så derfor har vi lavet en ny plan i dag, og den er jeg tilfreds med«, siger han til DR.  
  Region Syddanmark har påtaget sig en del af skylden for forsinkelsen. Til DR tør Karsten Uno Petersen dog ikke garantere, at dette bliver sidste gang, at regionen må melde om forsinkelser:  
  »Du får ikke mig til at love det 100 procent, for der kan komme andre udefrakommende omstændigheder. Så en garanti kan jeg ikke give. Men vi har lavet en god aftale«, siger han.  
 
Liste ikon   Nyt OUH:Supersygehus forsinkes igen-igen med op mod 18 måneder
Liste ikon   Læs også:Kæmpe dagbøder på vej til entreprenøren bag supersygehus
 
Foto: Eduardo Munoz/Ritzau Scanpix
Foto: Eduardo Munoz/Ritzau Scanpix
  Dansk ungdomsserie modtager international Emmy  
  Natten til tirsdag modtog den danske tv-serie ’En af drengene’ en Emmy for Bedste Børne-liveaction ved den internationale prisuddeling i New York. Det er den danske filminstruktør Teys Schucany, der sammen med manuskriptforfatter Frederik Rye, står bag serien.  
  Seriens hovedperson Lau er teenagedreng i en provinsby. Her skal han sammen med drengene fra byen på ’mandetur’ for at bevise, at han er ’en rigtig mand’. Det viser sig dog at blive vanskeligt, da han på turen får følelser for en anden dreng, skriver streamingtjenesten Viaplay om serien.  
  Den internationale Emmy Award bliver tildelt tv-produktioner uden for det amerikanske marked.  
 
Liste ikon   Anmeldelse: Historien om Marianne og Leonard er fortalt før, men aldrig så godt
 
   
  Det bedste fra Politiken  
Benny Thorsson husker, at han gik til ledelsen med advarsler om seksuelt overgreb på en pige begået af en pædagog på institutionen Bøgholt. Men han blev afvist.Foto: Cecilie Rolvung
Benny Thorsson husker, at han gik til ledelsen med advarsler om seksuelt overgreb på en pige begået af en pædagog på institutionen Bøgholt. Men han blev afvist.Foto: Cecilie Rolvung
  Børnene var udsat for vold og overgreb derhjemme. På institution fortsatte rædslerne  
  Benny Thorsson husker lyden af pædagogens store nøglebundt. Året var 1983, han var 13 år, og når han om aftenen lå i sin seng på behandlingshjemmet Bøgholt, kunne han høre nøglernes raslen nærme sig. Lyden stoppede lige ude foran hans værelse. Så åbnede pædagogen døren på den anden side af gangen.  
  Her var en 14-årig pige med lyse krøller for nylig flyttet ind. Væggene på Bøgholt var tynde, og Benny Thorsson siger, at han kunne høre det meste, der foregik i værelset overfor. Og han var ikke i tvivl om, at det, der skete, var forkert.  
  Gennem 20 år har pædagoger på det anerkendte børnehjem Bøgholt udsat børn og unge for overgreb og systematisk vold. Nu fortæller tidligere anbragte, at ledelsen i mere end et årti ignorerede deres råb om hjælp.  
  Den daværende forstander afviser kritikken og mindes ikke at have modtaget de advarsler, som de tidligere anbragte børn beretter om.  
Foto: Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard
  Ny balletchef: »Jeg ved, at jeg befinder mig på toppen«  
  Amy Watson har været balletdanser i årtier. Det er 24 år siden, at hun kom til Den Kongelige Ballet, hvor hun blev udnævnt som solodanser i 2007. Hun er på mange måder præget af ballettens gamle mønstre, men nu tiltræder hun som ny chef efter flere års uro omkring Den Kongelige Ballet og balletskolen.  
  Uden lederuddannelse eller formel erfaring med personaleansvar vil hun nu prøve at forandre Den Kongelige Ballet. Hun vil skubbe til hierarkierne, skabe en fælles samtale om tabuet om den tynde balletkrop, og så skal forandringerne også være mærkbare på scenen.  
  »Jeg voksede op i et kapitalistisk system og blev opdraget med, at hvis man ville have guldmedaljen, skulle man bare gå efter den. Men det hviler på en tese om, at hvis du arbejder hårdt nok, vil du nå dertil. Nu ved jeg, at det ikke er sandt for alle. Jeg kom fra en privilegeret baggrund, og det er jeg bevidst om nu«, fortæller Amy Watson.  
Foto: Murad Sezer/Ritzau Scanpix
Foto: Murad Sezer/Ritzau Scanpix
  Det er de rige lande, der har skabt klimakrisen. Nu løber vi fra regningen  
  Da en ny klimaaftale blev indgået på COP29 i Aserbajdsjan, var stemningen mildest talt slukøret blandt de lande, der er mest sårbare overfor klimaforandringer. For det er ikke dem, der har fyldt atmosfæren med CO2. Det er os i de industrialiserede lande. Og nu vil vi ikke betale regningen, så de kan beskytte sig mød klimafølgerne. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Magnus Bredsdorff, hvad der er sket med verdens vilje til at stå sammen imod global opvarmning. Og så fortæller fotograf Thomas Borberg, hvordan værtslandet for topmødet havde andre interesser på spil end klimaet. For da han forsøgte at undersøge Aserbajdsjans olieindustri, resulterede det i en intens biljagt.  
   
  Det sker:  
 
Liste ikon   Nationalbanken udgiver den halvårlige analyse af finansiel stabilitet i Danmark. Analysen offentliggøres 8.30 og efterfølgende holdes der pressebriefing 9.30 i Nationalbanken.
Liste ikon   Københavns byret har andet og sidste retsmøde i straffesagen mod den 16-årige svensker, der er tiltalt for at tage fra Sverige til Danmark for med skydevåden at dræbe en eller flere personer i Københavnsområdet. Angiveligt var planen, at drengen ved Nørrebro Station skulle modtage et skydevåben, magasin, ammunition og lyddæmper, med det mislykkedes, fordi han blev anholdt.
 
 
Liste ikon   På Nationalmuseet modtager dronning Margrethe Kristeligt Dagblads Pris 2024. Dronning Margrethe modtager prisen for sin indsats for kunst, kultur og kirke.
Liste ikon   Østre Landsret ventes at afsige dom i en sag, hvor en mand har anket Retten i Hillerøds dom, hvor han blev idømt forvaring for seksuelle overgreb mod blandt andre sine egne børn. I byretten blev også en kvinde dømt. Hun fik ti års fængsel og har ikke anket dommen.
Liste ikon   Red Barnet, Mødrehjælpen og Kraka arrangerer i dag konference om børnefattigdom. Her vil de sætte fokus på bekæmpelse af børnefattigdom og dens konsekvenser på tværs af stat, kommuner og gennem indsatser i civilsamfundet.
 
   
  Dagens tegning  
Foto: Per Marquard Otzen/POLITIKEN
Foto: Per Marquard Otzen/POLITIKEN
  Tøm en legetøjsbutik på 10 minutter  
  I 1965-67 havde OTA SOLGRYN en konkurrence for alle raske drenge og piger, hvor hovedgevinsten var ’Tøm en legetøjsbutik på 10 minutter’. Donald og Elon har vundet hele fire års fri plyndring.  
 
     
 
MEST LÆSTE SENESTE 24 TIMER
 
 
1 TV 2-dokumentar om radioværts afdækning af sin mors selvmord er dybt rystende
 
 
 
2 Historien om Marianne og Leonard er fortalt før, men aldrig så godt
 
 
 
3 Det ligner en realpolitisk nedsmeltning i Enhedslisten i København
 
 
 
4 Der er noget, du ikke får at vide i 'Den sorte svane'
 
 
 
5 I mors panderynker og udmattede øjne har jeg set alt det, der er gået galt i folkeskolen
 
 
     
 
Jobopslag
 
 
  Institutleder CREATE – Institut for Arkitektur, Design og Medieteknologi
 
Frist:­ 17/12/2024   Aalborg Universitet Læs mere
 
  Sektionschef til sektion for HR-administration på Nørre Campus
 
Frist:­ 04/12/2024   Københavns Universitet Læs mere
 
  Struktureret leder med politisk tæft og juridiske kompetencer,
 
Frist:­ 04/12/2024   Rødovre Kommune Læs mere
 
  To byplanlæggere til Plan, Byg og Erhverv, Slagelse Kommune
 
Frist:­ 08/12/2024   Slagelse Kommune Læs mere
 
  Prodekan for forskning
 
Frist:­ 04/12/2024   Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet Læs mere